Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak namierzyć usterkę?

Featured Replies

Napisano

Pacjent: Nowa ALbea 2006r, 25tys kmow.

Zauwazylem ze od jakeigos czasu (nasililo sie po zmianie gum na letnie) slysze jakies odgłosy dobiegające z któregoś z kół, oto co ustaliłem:

- odgłos przypomina mi jakies obcieranie

- zależy od prędkości obrotowej kół i NIE zależy od obrotów silnika

- jest na razie słąbo słyszalny ale z czasem (3misiace) nasilił sie, zwłaszcza po zmianie opon na letnie (felgi te same, kołą były wyważane).

- najlepiej go wychwycic przy predkościuach do 40km/h, później się zlewa w jeden i jest zagłuszony przez silnik i ew. szum powietrza.

Może mi doradzicie jak ZLOKALIZOWAĆ potencjalną usterkę, nawet nie jestem pewien które to koło raczej przednie. Zastanawiam sie czy jest sens jechac do ASO jeśli np.: inni nie slysza tego dzwieku (nie wiedzą czego szukać smile.gif), tylko ja go od razy wyłąpuję bo jestem na niego już wyczulony i znam swoje auto i wiem co sie zmieniło w czasie.

Może coś doradzicie?

Napisano

pierwsze co bym zrobil to zamienil przednia kola z tylnymi i wtedy zobaczyl czy dzwiek jest dalej slyszalny smile.gif

Napisano
  • Autor

> pierwsze co bym zrobil to zamienil przednia kola z tylnymi i wtedy

> zobaczyl czy dzwiek jest dalej slyszalny

OK, dzięki za radę.

Napisano

A jak nie koła (opony) to zostają Ci raczej tylko łożyska, ale przy takim przebiegu? smile.gif

Napisano

> A jak nie koła (opony) to zostają Ci raczej tylko łożyska, ale przy

> takim przebiegu?

Niekiedy łożyska padają jak wpadnie się w dziurę, na tyle małą że felga jest cała ale już na tyle dużą że łożysko szlak trafia.

Łożyska idzie wyłapać kręcąc kołami na podniesionym aucie, no i gdyby to było łożysko to przeważnie skrecając w jedną ze stron będzie buczało mocniej.

Napisano

> Niekiedy łożyska padają jak wpadnie się w dziurę, na tyle małą że

> felga jest cała ale już na tyle dużą że łożysko szlak trafia.

> Łożyska idzie wyłapać kręcąc kołami na podniesionym aucie, no i gdyby

> to było łożysko to przeważnie skrecając w jedną ze stron będzie

> buczało mocniej.

z reguły w tą po przeciwnej stronie łożyska

Napisano

Sprawdź czy przypadkiem metalowy kołnierz, który jest dookoła tarcz hamulcowych z przodu nie obciera o felgę. W razie czego lekko go podegnij.

Wszystko najlepiej wychwycić podnoszą auto do góry i kręcić kołem (kołami) za pomocą własnych dłoni. rotfl.gif

Napisano

A w mojej sienie słychać "tarcie" jak bym wjechał na frezowany asfalt. I jest to wina wyrobionych tulei wahacza. Zmienia się ustawienie koła względem drogi. Hałas dochodzi z lewego koła, a skręt w prawo czyli dociążenie tego koła powoduje wyciszenie "tarcia" Stąd wiem, że to nie łozyska. Jeżeli mój opis pomoże Tobie w diagnozie to ok. Za swój przypadek jestem pewien bo już kiedyś to przerabiałem. Wymiana tulei nawet bez ustawiania zbieżności wyeliminowała usterkę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.