Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ciśnienie oleju

Featured Replies

Napisano

Witam,

takie tam krótkie pytanko mam. Czy ciśnienie oleju jest w jakiś sposób związane z ilością oleju w silniku? hmm.gif tak się właśnie zastanawiam crazy.gif

Napisano

> takie tam krótkie pytanko mam. Czy ciśnienie oleju jest w jakiś

> sposób związane z ilością oleju w silniku? tak się właśnie

> zastanawiam

Zasadniczo nie jest hmm.gif - za ciśnienie oleju odpowiada pompa, smok zasysa olej z miski i jest on tłoczony do układu smarowania (dlatego ciśnienie może zależeć i zwykle zależy od obrotów - ale też parametry oleju maja tu wpływ ok.gif). Z tego powodu olej pobiera się z dołu miski, często w jej dnie wytłoczone jest specjalne zagłębienie i z tego miejsca zasysany jest olej. ok.gif

Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy tego oleju jest w misce tak mało, że pompa zassie powietrze - wtedy przez moment ciśnienia po prostu nie ma. zlosnik.gif Jeśli oleju jest mało (w okolicach minimum na bagnecie i poniżej), to do takich sytuacji może dochodzić np. na zakrętach - gdy siła odśrodkowa przemieszcza olej w misce tak, że pod smokiem przez chwilę znajduje się tylko powietrze.

Napisano
  • Autor

uhm, dzięki. Tak mi się zdawało, że też od obrotów silnika jest to uzależnione. Ale od parametrów oleju? hmm.gif W jaki sposób? niewiem.gif

Napisano

> Ale od parametrów oleju? W jaki sposób?

Różne oleje mają różny ciężar właściwy, a lepkość oleju też zmienia się w zależności od temperatury ok.gif - a to ma wpływ na ciśnienie. I to nie tylko po rozgrzaniu do wysokich temperatur zlosnik.gif - zimny start na mrozie też może być wyzwaniem ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> takie tam krótkie pytanko mam. Czy ciśnienie oleju jest w jakiś

> sposób związane z ilością oleju w silniku? tak się właśnie

> zastanawiam

Witam w moim abarcie też niedawno zauważyłem że na ciepłym silniku i obrotach jałowych pokazuje mi na wyświetlaczu że spada o 2 "kreski" jak nacisne gaz i obroty wskoczą na 1000 rmp to wzrasta na full , na zimym silniku jest ok. I nie wiem czy tak ma być czy coś pada hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Witam w moim abarcie też niedawno zauważyłem że na ciepłym silniku i

> obrotach jałowych pokazuje mi na wyświetlaczu że spada o 2

> "kreski" jak nacisne gaz i obroty wskoczą na 1000 rmp to wzrasta

> na full , na zimym silniku jest ok. I nie wiem czy tak ma być

> czy coś pada

wygląda na to że jest ok. Na zimnym masz ssanie automatyczne włączone, więc pewnie ciśnienie oleju też jest na maksa. a później dzieje się, jak daniel wytłumaczył hmm.gifdrive.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

a macie pomysł gdzie mógł podziać się olej z mojego auta? hmm.gif

Nie mam kurcze gdzie i kiedy sprawdzić puki co a pod silnikiem mam osłonę - auto mam od niedawna , po kupnie uzupełniłem wszystkie płyny a po miesiącu już musiałem znowu dolać cały litr .

Oleju nie pali bo spaliny ok.gif

Napisano

1,8 - biorą olej i są na bakier ze zmieniaczem faz rozrządu (wariatorem), ale zapewniają frajdę z jazdy. Miewają problemy z przekładnią kierowniczą.

Resztę poczytaj w wątku Zwolaka ok.gif

Napisano

> 1,8 - biorą olej

czytałem ale wydaje mi się mało prawdopodobne żeby żarł 1l/1000 km - niezłego smoga bym za sobą ciągnął

Napisano

> a macie pomysł gdzie mógł podziać się olej z mojego auta?

jaki stan sprzegla ?

Napisano
  • Autor

> czytałem ale wydaje mi się mało prawdopodobne żeby żarł 1l/1000 km -

> niezłego smoga bym za sobą ciągnął

nie koniecznie. Moje stare wozidełko, opel astra 2.0 16V też brał sobie litr oleju na setkę co i tak uważam za dużą przesadę tuk.gif

żadnej chmury z rury nie było, spaliny ok, ASO powiedziało, że to standardzik. hehe.gif

Napisano

Pali 4 l./10000km oleju 0W40,10W40 mniej.Przy wariatorze rzadki olej i wysoki poziom. Duzy wpyw maja uszczelniacze trzonkow zaworow.Skutkiem tego jest brudzenie sie gardzieli pod przepustnica,wyprowadzeniem oparow z klawiatury [odma] pod przepustnice.Silnik przerywa przy ujmowaniu ,dodawaniu gazu ostatecznie gasnie po zdjeciu nogi z pedalu gazu pzry hamowaniu.T.T.T.M.

Napisano

czyli pozostaje przejść na gęściejszego minerala - może wtedy łyknie nieco mniej ideia.gif

teraz mam castrol magnatec 5w40

Napisano

> jaki stan sprzegla ?

kurcze - skąd mogę wiedzieć (mam wyjąć skrzynę żeby sprawdzić ?)

a tak wogóle co to ma za znaczenie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.