Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

inna głowica/wałek w 1.4

Featured Replies

Napisano

tak sie zastanawialem czy ktos probowal wsadzic do uniacza 1.4 glowice 16V slinka.gif od jakiegos innego fiata? lub walek od jakiegos innego fiata? a jesli ktosjuz majstrowal takie cos to z jakiego innego silnika bral przeszczepy? smile.gif

Napisano

> tak sie zastanawialem czy ktos probowal wsadzic do uniacza 1.4

> glowice 16V od jakiegos innego fiata? lub walek od jakiegos

> innego fiata? a jesli ktosjuz majstrowal takie cos to z jakiego

> innego silnika bral przeszczepy?

mi jest znany sposób brania wałka z tipo 1.4 chyba, ma o kilka stopni lepsze czasy.

Napisano

Głowica i osprzęt z uno turbo, najlepsze rozwiazanie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Głowica i osprzęt z uno turbo, najlepsze rozwiazanie

hehe no spoko spoko .... a moze glowice od bravo/brawa 1.4 12V ? nie wiem czy podejdzie.

Napisano

wałek od P1 75 daje nawet dobre wyniki...roznica czasu otwarcia to cos kolo 40 st.

Napisano

> wałek od P1 75 daje nawet dobre wyniki...roznica czasu otwarcia to

> cos kolo 40 st.

yikes.gifyikes.gifyikes.gif W 1,4 ??????!!!!!!!

Jesteś pewien hmm.gif

Napisano
  • Autor

no jakby sie dalo od P1 waleczek wlozyc i mialoby to sens byloby calkiem elegancko biglaugh.gif ale ta roznica 40st jak kolega pisze wyzej to chyba przesada.

Napisano

z tymi 40 stopniami to faktycznie mi sie pomylilo...info wzialem ze stronki fiatuno.pl a tutaj cytat

"Seryjny wałek ma kąt otwarcia zaworu (wydech jak i ssanie) łącznie 200o (liczy się to tak - kąt otwarcia dolotu + kąt zamknięcia dolotu + 180o = 200o, tak samo z wylotem), zaś wałek od Punto 75 ma już 228o, czyli zawory są otwarte o 28o dłużej, więc wpadnie więcej powietrza. Jako ciekawostkę podam iż na seryjnym wałku zawór wydechowy zamyka się 9o PRZED dojściem tłoka do GMP!!!"

a 40 st wzielo mi sie w pamieci z kilku zdan nizej:

" drugim ważnym parametrem jest tzw. czas współotwarcia zaworów, czyli jak długo otwarte są zawory wydechowe i ssące jednocześnie - ma to diametralne znaczenie dla wydechu, gdyż im większy czas, tym więcej możemy zyskać na sportowych tłumikach, czyli wykorzystać zjawiska falowe. Seryjne Uno ma 48o, a wałek P75 ma 84o, a to oznacza iż po założeniu dobrego wydechu mamy kilka kolejnych KM więcej."

Napisano
  • Autor

> z tymi 40 stopniami to faktycznie mi sie pomylilo...info wzialem ze

> stronki fiatuno.pl a tutaj cytat

> "Seryjny wałek ma kąt otwarcia zaworu (wydech jak i ssanie) .... , a to oznacza iż po założeniu dobrego wydechu mamy kilka

> kolejnych KM więcej."

tylko ze to mowa o montarzy walka z P1 do uno 1.0/1.1 a nie do 1.4 o ktorym mowa w tym watku frown.gif

Napisano

a tego juz nie ma podanego na stronce fu.pl wiec nie wiem do ktorego silnika sie to tyczy...a w 1.4 sczerze mowia jest jeszcze mniejszy kat otwarcia bo ma 37o zamiast 42 jak w 1.0 270751858-jezyk.gif za to zamkniecie ma wieksze bo ma 5o zamiast 2 i 0(CLIP)

Napisano

> tylko ze to mowa o montarzy walka z P1 do uno 1.0/1.1 a nie do 1.4 o

> ktorym mowa w tym watku

Własnie o to mi chodziło!!! hehe.gif

co 1-1,1 to nie 1,4 !!! 270751858-jezyk.gif

Napisano

Glowica z 1.4 16v nie pasuje do bloku 1.4 8v gdyz to sa dwie rozne rodziny silnikow.

W przypadku silniak 1.4 8v montowamym w Uno mozna zastosowac walek z silnika 1.4 lub 1.6 8v montowanym w Tipo.

Ciekawszym rozwiazaniem jest zastosowanie kolektora ssacego, equ (oraz kilku innych elementow) z punto 90 i przejscie na zasilanie MPI

Napisano
  • Autor

a nie ma ktos takiej tabelki jak te tutaj ale odnosnie walkow z silnika 1.4 i innych pasujacych do 1.4?

jeszcze mam pytanko o dolot: czy srednica rury powinna byc taka jak srednica przepustnicy? i jak obliczyc dlugosc dolotu? czyje jest to uno mozna sie cos wiecej dowiedziec wymiarach dolotu na tym zdjeciu i czy jest on poprawny?

Napisano

> Glowica z 1.4 16v nie pasuje do bloku 1.4 8v gdyz to sa dwie rozne

> rodziny silnikow.

> W przypadku silniak 1.4 8v montowamym w Uno mozna zastosowac walek z

> silnika 1.4 lub 1.6 8v montowanym w Tipo.

> Ciekawszym rozwiazaniem jest zastosowanie kolektora ssacego, equ

> (oraz kilku innych elementow) z punto 90 i przejscie na

> zasilanie MPI

To ciekawa opcja - są gdzieś opisy takiej przekładki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.