Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AstraG Czy to objaw zużycia sprzęgła?

Featured Replies

Napisano

Witam

AstraG z 1998 roku i przejechane 105kkm na jednym sprzęgle. Nie wiem czy tak to powinno być, ale zakres pracy mojego sprzegła to tylko kilka cm, przez co ciężko ruszyć bez "hopków"... jezeli bardzo uwazam i odpuszczam sprzegło naprawde delikatnie to nie ma problemu, ale jezeli zrobie to nie dośc precyzyjnie to dupa...

Jeszcze jaśnie móiąc, w moim poprzednim aucie, zakres pomiędzy wysprzęgleniem, a załączonym biegiem to było conajmniej połowa zakresu wychylenia pedału sprzęgła... czyli mogłem na pół-sprzęgle jechać i miałem duży zakres do d odpuszczania sprzęgła.

Teraz ten zakres to mam wrazenie tylko pare centymetrów (w środku zakresu wciśnięcia pedału) i ciężko mi w te pare centymetrów czasem trafić jak ruszam np pod górke...

Czy to objaw zuzycia sprzęgła czy poprostu tak powinno być a Astrze?

pozdrawiam i dzięki

Napisano

Sprobuj odpowietrzyc sprzeglo moze pomoze. Mi sie wydaje za mam normalnie a przejechane mam 201 tys km AG

Napisano
  • Autor

a jak się odpowietrza sprzęgło ??

moge to zrobić sam bez specjalistycznego sprzętu ??

Napisano

sorry ale nie che mis ie pisac. Poczytaj w ksiazce sam naprawiam astra i zafira etzolda- tam jest co i jak.

Napisano
  • Autor

mam tą książke... już patrze...

Napisano

daj znać czy coś Ci to pomogło bo u mnie jest to samo crazy.gif

Napisano
  • Autor

nie pomogło... bo jak przeczytałem, ze trzeba kupe rzeczy wymontowac przy odpowietrzaniu, poza tym, odpowietrzanie wg ksiazki jest przydatne w calkiem innym przypadku....

wiec sie nie podejmuje, ale nadal czekam na rady... smile.gif

Napisano

> nie pomogło... bo jak przeczytałem, ze trzeba kupe rzeczy wymontowac

> przy odpowietrzaniu, poza tym, odpowietrzanie wg ksiazki jest

> przydatne w calkiem innym przypadku....

z tym odkręcaniem to przesada - można podejść bez tych wszystkich ceregieli. Ja u siebie próbowałem ale za groma nie można odkręcić odpowietrznika i nie siłowałem się bo tylko można szkód narobić. Ale faktycznie - odpowietrzenie pewnie niewiele da w takich objawach.

Napisano

Dwa tygodnie temu wymieniałem płyn hamulcowy.Ponieważ jeszcze miałem przetoczyć tylne tarcze to oddałem do majstra.Wiem,że się na tym zna i nie jedno auto robił.

Na uwagę,że po wymianie płynu trzeba odpowietrzyc sprzęgło powiedział,że sprzęgło odpowietrza się samo.

Faktycznie nie odczuwam jakiegokolwiek nieprawidłowego działania sprzęgła po odbiorze auta z naprawy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.