Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prośba o jakieś rady...

Featured Replies

Napisano

No to jestem po 10 godzinach jazd. Pany mówią, że całkiem nieźle mi idzie i będę jeździć, ale za cholerę nie wychodzą mi pewne manewry. Ósemka jako tako wyłazi, wjechać na krawężnik potrafię bez problemu, przeciwskręt wychodzi nieźle, jazda bez trzymanki też luz, ale... za żadne skarby nie potrafię zatrzymać się i zaraz ruszyć bez podpierania się nogami, a także za zadne skarby nie potrafię robić przygazówki przy zmianie biegu na niższy (żeby nie było szarpnięcia). Te dwie rzeczy są dla mnie koszmarem. Jakoś nie potrafię skoordynować ruchów.

Może macie dla mnie jakieś rady lub ćwiczenia pośrednie, które mnie do tego przygotują. Pan instruktor nie umie mi tego wyjasnić, więc albo on źle tłumaczy albo ja jestem tłumok.

Pls, pomóżcie...

Napisano

Gdzie robisz kurs?

Może po prostu potrzebujesz więcej czasu? Ja zatrzymywania się bez podparca nauczyłem się dopiero na mieście zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Gdzie robisz kurs?

> Może po prostu potrzebujesz więcej czasu? Ja zatrzymywania się bez

> podparca nauczyłem się dopiero na mieście

Dzięki za rozmowę. Mam nadzieję, że jutro wcielę w życie Twoje rady i jakoś pójdzie ;-)

Napisano

> No to jestem po 10 godzinach jazd

Ładne tempo !!!

> za żadne skarby nie potrafię zatrzymać się i

> zaraz ruszyć bez podpierania się nogami

A w czym jest problem ? Czujesz że się przewracasz zanim motor sie jeszcze zatrzyma ?

Jeśli tak to próbuj coraz szybciej hamować, a w momencie jak motor zacznie się przechylać - ruszaj.

Ćwicz starając się jak najbardziej zwolnić (zatrzymać) - dotąd aż będziesz w stanie stanąć i ustać ok. sekundy. Da się.

Napisano
  • Autor

> Ładne tempo !!!

A jutro miasto :-D

> A w czym jest problem ? Czujesz że się przewracasz zanim motor sie

> jeszcze zatrzyma ?

> Jeśli tak to próbuj coraz szybciej hamować, a w momencie jak motor

> zacznie się przechylać - ruszaj.

> Ćwicz starając się jak najbardziej zwolnić (zatrzymać) - dotąd aż

> będziesz w stanie stanąć i ustać ok. sekundy. Da się.

Tak własnie próbuję robić, ale jeszcze nigdy nie udało mi sie zatrzymać do zera. Zawsze leciutko się toczę.

No albo ruszać ze stania bez podpórki (bez wcześniejszej jazdy). Też koszmar. Aaale olać. Nie mogę przecież wszystkiego robić super_hiper_dobrze, nie? biglaugh.gif

Napisano

> Dzięki za rozmowę. Mam nadzieję, że jutro wcielę w życie Twoje rady i

> jakoś pójdzie ;-)

Spróbuj pojeździć chwile z coraz mniejszą prędkością. Zwalniaj coraz bardziej i bardziej aż do zatrzymania. To samo przyjdzie. Powodzenia.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj pojeździć chwile z coraz mniejszą prędkością. Zwalniaj coraz

> bardziej i bardziej aż do zatrzymania. To samo przyjdzie.

> Powodzenia.

No wiem, że przyjdzie samo, wiem... Niestety mam tę wadę, że chciałabym, żeby po pół godziny wszystko wychodziło, no a jak nie wychodzi, to się wściekam.

Dzięki.

Napisano

> też luz, ale... za żadne skarby nie potrafię zatrzymać się i

> zaraz ruszyć bez podpierania się nogami,

Nie jesteś tłumok.. zlosnik.gif Problem tkwi w tym pewnie, że za szybko wciskasz zupełnie sprzęgło... Ojjj, mnie to ciężko wytłumaczyć... sciana.gif Chodzi o to, że stojąc motocyklem w miejscu, kiedy palisz gumę, to możesz sobie spokojnie trzymać nogi na podnóżkach, albo nawet kucać na siedzeniu... grinser006.gif To czysta fizyka... hehe.gifwink.gif Powinnaś trochę potrenować bardzo wolna jazdę na półsprzęgle, wtedy trzeba nadrabiać ruchami kierownicy, żeby nie dotknąć nogami podłoża...

> nie potrafię robić przygazówki przy zmianie biegu na niższy

> (żeby nie było szarpnięcia). Te dwie rzeczy są dla mnie

> koszmarem. Jakoś nie potrafię skoordynować ruchów.

> Może macie dla mnie jakieś rady lub ćwiczenia pośrednie, które mnie

> do tego przygotują. Pan instruktor nie umie mi tego wyjasnić,

> więc albo on źle tłumaczy albo ja jestem tłumok.

> Pls, pomóżcie...

Jedziesz sobie na powiedzmy trzecim biegu, puszczasz gaz, motór sobie zwalnia, środkowym palcem leciuteńko, powtarzam leciuteńko przyciskasz hamulec, noga przygotowana do zrzucenia biegu, wciskasz sprzęgło, trzymając je dodajesz gwałtownie, ale nie za dużo gazu, puszczasz gaz wrzucasz bieg, puszczasz sprzęgło... Uahhh, to jest hardore jak robisz to w wyjącej szlifierce... devil.gif

edit: Jak jest mokro, albo zła nawierzchnia, to pomijasz ten motyw z używaniem dodatkowo hamulca... grinser006.gif

Napisano

> Tak własnie próbuję robić, ale jeszcze nigdy nie udało mi sie

> zatrzymać do zera. Zawsze leciutko się toczę.

Tak naprawdę nie możesz stać nieruchomo motocyklem. Jeśli naprawdę stanie, zaraz utraci równowagę, a jeśli poczujesz że ją traci - skręt w stronę przechyłu, i gaz. grinser006.gif

> No albo ruszać ze stania bez podpórki (bez wcześniejszej jazdy). Też

> koszmar. Aaale olać. Nie mogę przecież wszystkiego robić

> super_hiper_dobrze, nie?

Dziwne mają teraz wymagania.... Robiłem prawko kilka lat temu, zwracali uwagę na to by delikwent(ka) nie podpierała się obiema nogami, a jedynie lewą podczas postoju. Faktycznie wymagali ruszania w taki sposób, by noga nie wlekła się po ziemii, a to nie trwało długo - motor ruszał, noga na podnóżek. Może po prostu trafiłaś upierdliwca, albo ja się nie znam bo na złomie jeździłem. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Dziwne mają teraz wymagania.... Robiłem prawko kilka lat temu,

> zwracali uwagę na to by delikwent(ka) nie podpierała się obiema

> nogami, a jedynie lewą podczas postoju. Faktycznie wymagali

> ruszania w taki sposób, by noga nie wlekła się po ziemii, a to

> nie trwało długo - motor ruszał, noga na podnóżek. Może po

> prostu trafiłaś upierdliwca, albo ja się nie znam bo na złomie

> jeździłem.

To nie jest wymaganie na egzaminie, tylko podczas kursu (ze to niby taka przydatna umiejętność).

Dzieki, Chłopaki. Jutro będę znowu trenować. Wszelkie uwagi zapisałam, choć jak przychodzi do wykonania "ćwiczenia", to się gubię (za szybko się wszystko dzieje) zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.