Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASO i wymiana oleju...

Featured Replies

Napisano

Mam Stilo 1.6 16v PDA jeszcze na gwarancji. Brałem nówkę z zamiarem pojeżdżenia nim trochę i przynajmniej nie planowałem go sprzedawać po 2-3 latach.

We wtorek byłem w ASO na przeglądzie po 20kkm. Wg instrukcji powinien być zalany syntetykiem (Selenia K) i fabrycznie chyba takim był zalany (chociaż pewności nie mam hmm.gif). Ale w ASO wlali półsyntetyk (Selenia 20K). Byłem, jak gość wlewa olej i nie przyszło mi do łba żeby sprawdzić dokładnie jaki ma być. Wiedziałem, że Selenia K, ale czy i jaka jest różnica pomiędzy K i 20K niestety wcześniej nie sprawdziłem. Nie sądziłem, że przy wymianie oleju też mogą coś namieszać. Zorientowałem się dopiero następnego dnia i od razu z klotnia.gifdo serwisu - w międzyczasie zrobiłem jakieś 50km. I dowiedziałem się, że:

1. Doradca techniczny nawet nie wie, ze jest taki olej jak Selenia K - w kilku innych ASO Fiat, do których później dzwoniłem też nie mieli o tym pojęcia pad.gif.

2. Mechanik: "Do Stilo (1.4 i 1.6) to przecież lejemy Selenia 20K, Selenia K jest do nowego Bravo (także "zwykły" 1.4 - taki hmm.gif sam silnik co w Stilo) - co innego jest w instrukcji, którą dostałem. Wiem - wcześniej lali 20K, ale odkąd jest K to powinien być K. I taką odpowiedź dostałem z FAP - ma być K, ale zalanie 20K nie ma wpływu na gwarancję. Gdybym sam wybrał 20K to odpowiedź zapewne byłaby inna hehe.gif .

3. Mistrz: "Przecież w zleceniu nie było wpisane że ma być syntetyk, a wogóle to o co mi chodzi? przecież 20K jest tańszy. Z magazynu wydali półsyntetyk, bo syntetyka mieli tylko 2L" - ale zalany był syntetykiem, a w zleceniu był przegląd OT-1 wg zaleceń producenta a nie serwisu. Prawie cały czas byłem na miejscu przy samochodzie - skoro był problem, mogli się spytać.

Wstępnie zgodzili się na swój koszt wymienić na Selenię K (oczywiście z filtrem) tylko muszą go mieć (mam dziś do nich jechać). Skoro od nowości był na syntetyku i dotychczas nie miałem problemów z ubytkami oleju, to zostałbym przy nim.

Mogę spodziewać się problemów po powrocie na syntetyk? - całkowity przebieg ok 20100km, na nowym oleju jakieś 80km. Po wymianie jeźdźić na nowym syntetyku do następnego przeglądu (ok.20kkm) czy wcześniej wymienić? Czy zostać już na półsyntetyku? niewiem.gif

Napisano

podsumowując:

"wstępnie zgodzili się wymienić na swój koszt (...)" to tyle dobrze. ok.gif Jak miałeś na syntetyku, to zostań na syntetyku i trzymaj się przeglądów gwarancyjnych ok.gif

Napisano

Możesz jeździć na pólsyntetyku,albo syntetyku wybór należy do Ciebie ok.gif

Autu na pewno przez 80 km na półsyntetyku nic sie nie stało,powiem więcej ja zostawił bym do następnego przeglądu wymianę na syntetyk ok.gifMasz jeszcze nowe auto z niskim przebiegiem wiec nic nie powinno się stać! ok.gifhehe.gif

A tak na marginesie powinni się Ciebie zapytać na czym jeżdźisz tak dla spokojności ,no ale to przeca ASO mlot.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> powiem

> więcej ja zostawił bym do następnego przeglądu wymianę na

> syntetyk

To raczej nielogiczne ... skoro wymienią koledze za darmo mlot.gif

Tylko pełen syntetyk ok.gif

Napisano

> To raczej nielogiczne ... skoro wymienią koledze za darmo

> Tylko pełen syntetyk

Jeżeli wymienią gratis olej plus robocizna ok.gif

I prośba oszczędzaj swoją głowe ok.gifcfaniak.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim.

Spodziewałem się klotnia.gif ale wszystko poszło bardzo gładko. Przy mnie olej spuścili do beczki i zalali nowym syntetyk - wszystko gratis. W ramach "skruchy" dostałem rabat przy wymianie opon.

Napisano

> I prośba oszczędzaj swoją głowe

Jeśli chodzi o moją ... to raczej mogę z nia robić co chcę wink.gif

Napisano

> We wtorek byłem w ASO na przeglądzie po 20kkm. Wg instrukcji powinien

> być zalany syntetykiem (Selenia K) i fabrycznie chyba takim był

> zalany (chociaż pewności nie mam ). Ale w ASO wlali półsyntetyk

> (Selenia 20K)

Od nowości stilo było oferowane z silnikiem 1.6 16V 103KM. To dość stara konstrukcja, bazująca na silniku BBM. Wtedy zalecano do niego olej Selenia 20K 10W40 (półsyntetyczny). Od bodajże 2004 roku silnik 1.6 unowocześniono (moc 105KM, Euro4) i zapewne z tego powodu obecnie zalecają olej syntetyczny 5W40.

A może ktoś wie więcej? hmm.gif

- czym różni się silnik stilo 1.6 103KM (od 2001) od swego pierwowzoru z BBM (od 1995)?

- jakie usprawnienia wprowadzono w silniku 1.6 PDA 105KM w stosunku do poprzednika (co oznacza "PDA?")

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.