Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bujająca się kierownica :)

Featured Replies

Napisano

No właśnie co może być przyczyną bujającej się kierownicy?

Już opisuje o co chodzi:

Podczas niezaszybkiej jazdy, ok 30-50km (najbardziej widoczne) nawet na nowej nawierzchni (myślę że równej) kierownica potrafi się bujać lewo/prawo (ok1-2cm) - najbardziej jest to widoczne podczas hamowania silnikiem, mi się wydaje. Jeśli się trzyma lekko i delikatnie kierownice to czuć wibracje.

Podczas skrętu lewo lub prawo, również jeśli się przesuwa kierownice powoli i delikatnie, czuć jakby się przesuwała skokami po 0.5-1cm, jak się po zakręcie ją puści do wyprostowania, również skokowo powraca (przy czym skoki są większe).

Wraz ze wzrostem prędkości ten problem maleje, te skoki są dużo mniejsze, ale myśle że występują, tylko gdzieś bicie ze względu na prędkość może się zmniejsza.

Całe zawieszenie praktycznie mam wymienione, poza amorkami i sprężynkami z przodu, więc nie wiem co to może powodować, koła też raczej wykluczam, bo przed remontem było to samo. Nie mam pomysłu co to może być dlatego też tutaj pisze, o iole na nierównościach może trząść to ok, ale na równej drodze?

Dodatkowo, przy jeżdzie na dziurach wiem że auto ma tendencje raczej do uciekania na lewo niż na prawo, może to jest powiązane.

Jedna rzecz która mnie też zaniepokoiła to pochelenie w pionie lewych kół przy zbieżności, jest to ok 1st. więc więcej niż przewiduje norma, czy to może być przyczyną? Czy mam się już martwić o cały układ kierowniczy?

Napisano

> No właśnie co może być przyczyną bujającej się kierownicy?

> Już opisuje o co chodzi:

rach ciach

1) w jakim stanie są koła?? może prawidłowo niewyważone?? uszkodzone opony od wewnątrz

2) pochylenie pionowe to nie zbieżność, tylko kąt. jeśli jest pochylenie w pionie większe, to najwyżej będzie Ci oponkę bardziej strzygło. ale to trza obserwować

Napisano
  • Autor

> rach ciach

> 1) w jakim stanie są koła?? może prawidłowo niewyważone?? uszkodzone

> opony od wewnątrz

> 2) pochylenie pionowe to nie zbieżność, tylko kąt. jeśli jest

> pochylenie w pionie większe, to najwyżej będzie Ci oponkę

> bardziej strzygło. ale to trza obserwować

Oponki są dobre, na zimówkach ten sam efekt był, przed remontem elementów zawieszenia.

Więc wyważenie też raczej odpada, zwłaszcza że przy dużych prędkościach ten problem prawie znika albo go tak nie czuć, a myślę że by narastał jakby koła nie były dobrze wyważone.

Co do tego pochylenia to tyłu wiem że nie da się zmienić, przód ponoć jest szansa gdzieś coś na jakiś saniach podregulować ale co gdzie i czy w tym aucie to nie wiem. Opon póki co raczej nie tnie, lub tnie niezauważalnie.

Napisano

> Oponki są dobre, na zimówkach ten sam efekt był, przed remontem elementów zawieszenia.

> Więc wyważenie też raczej odpada, zwłaszcza że przy dużych

> prędkościach ten problem prawie znika albo go tak nie czuć, a

> myślę że by narastał jakby koła nie były dobrze wyważone.

no to ok.gif

a jak z tarczami??

Napisano
  • Autor

> no to

> a jak z tarczami??

Tarcze wymienialem w zeszłym roku, też są w miare dobre, hamulce się raczej nie blokują, ale jak sprawdzić ich wyważenie? Nie mam pojęcia, czy np. wulkanizator jest to w stanie zrobić smile.gif

Napisano

> Tarcze wymienialem w zeszłym roku, też są w miare dobre, hamulce się

co to znaczy w miare dobre?? nie ma bicia??

BTW - na bicie tarcz nie ma wpływu wiek tarcz

Napisano
  • Autor

> co to znaczy w miare dobre?? nie ma bicia??

> BTW - na bicie tarcz nie ma wpływu wiek tarcz

Czy nie ma bicia? Na czym to sprawdzić? na oko? Wyglądają na równe, ale nie ściągałem ich aby porownać dokładnie.

Napisano

Tarcze hamulcowe przetaczają niektóre zakłady specjalizujące się w naprawach hamulców. Przetaczanie odbywa się bez demontażu. Ale to kosztuje.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kolejna ciekawostka w moim ynteligentnym aucie...

Jak się za coś zamierzam zabrać to się naprawia samo wink.gif fajnie nie?

Kierownica przestałą się bujać, jest możliwe że miałem mniej powietrza w prawym przednim kole :| Gdzieś dziadostwo ucieka, i po dopompowaniu na pewno jeździ lepiej, nie wiem teraz czy zaczęło wcześniej dobrze jeździć czy po pompowanku właśnie - ale w każdym razie działa (minimalnie skacze, ale tak chyba zawsze było)...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.