Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzwoniący i latający lewarek zmiany biegów

Featured Replies

Napisano

W moim 1.0 fire przy pewnych obrotach na każdym biegu słychać dzwonienie dobiegające gdześ zza deski, jakby latała jakaś niedokręcona blaszka.

Jak trzymam lewarek - problem znika.

Co to może byc?

Dodam, że przy dociskaniu lewarka np. na 5 biegu w przód, pojawia się charakterystyczny delikatny "zgrzyt, szum". Ogólnie na każdym biegu poruszenie dźwignią powoduje taki odgłos.

W porównaniu do /cinquecento 900 którym wcześniej jeździłem zauważam że lewarek ma lekki luz i nieprecyzyjnie chodzą biegi - słychać przełączanie.

Widzę też przy jeżdzie na 5 biegu, że lewarek lata lekko jednostajnie na boki

Czy ktoś miał podobny problem i jakoś go rozwiązał?

Olej w skrzyni OK.

Napisano

> W moim 1.0 fire przy pewnych obrotach na każdym biegu słychać

> dzwonienie dobiegające gdześ zza deski, jakby latała jakaś

> niedokręcona blaszka.

> Jak trzymam lewarek - problem znika.

> Co to może być?

Sprawdzałeś na wybierakach od biegów(przy skrzyni jest taka charakterystyczna dźwigienka,-\-\-jak ruszasz lewarkiem przód-tył to i ona się porusza-\- przykręcana na klucz13 może tam "złapało" luzu).Jak z poduszkami od silnika nie porozrywane (szczególnie ta od skrzyni)

Napisano

Sprawdzałem te dźwignie o których mówisz, wydaje mi się że jest wszystko OK.

Jak mocno ruszam tymi "prętami" dochodzącymi do dźwigni to wyczuwam leki luz ale to chyba dopuszczalne, musi się przecież ruszać???

Napisano

> leki luz ale to chyba dopuszczalne, musi się przecież ruszać???

To racja lekki luz to ok.A jak z poduszkami silnika,skrzyni???

Napisano

U nie też lewarek lata jak żyd po pustym.... z tego co już obczajałem temat, to mi lata wszędzie, na końcach "patyków" wybite tulejki, do tego wyklepane gniazdo w blasze koło skrzyni, i jakaś tam dźwignia mi lata w tulejce, ogólnie wszędzie po trochu i się zbiera lub.

Najlepiej to połóż się pod autem i oglądaj co gdzie lata, mi też dzwoni lewarek tak przy hamowaniu silnikiem około 2,5 tyś obr. I już mnie nerwica z tym bierze, na czasie będę "uszczelniał" luzy.

Napisano

W takim razie jak tylko zlikwidujesz dzwonienie, daj znać jak to zrobiłeś - mnie też robi się gorąco jak słyszę ten dźwięk, a jest coraz gorzej. Mam nadzieję że lewarek nie zostanie mi kiedyś w łapie.

Na Allegro jakieś zestawy naprawcze, co o tym sądzisz?

Napisano

> W takim razie jak tylko zlikwidujesz dzwonienie, daj znać jak to

> zrobiłeś - mnie też robi się gorąco jak słyszę ten dźwięk, a

> jest coraz gorzej. Mam nadzieję że lewarek nie zostanie mi

> kiedyś w łapie.

> Na Allegro jakieś zestawy naprawcze, co o tym sądzisz?

Jak znam kochane rzemiosło to pewnie będzie większy luz niż mam teraz albo się wytrze po tysiącu km. Musze kiedyś to obadać dokładnie, rozebrać i oblukać jak to uciszyć. Narazie nie mam czasu w ogóle. Ostatnio zakleszczyło mi skrzynie na krzyżówce, załadowałem 2 i 4 równocześnie. Skrzynia też mi się kończy. Kuźwa 130 tyś. Tak to chyba tylko w fiacie

Napisano

A ja odkryłem dzisiaj niespodziankę. Jak włączam wsteczny i daję gałkę w prawo to czasem wychodzi mi jakieś 10cm dalej niż normalnie... CO TO MOŻE BYĆ???

Napisano

> A ja odkryłem dzisiaj niespodziankę. Jak włączam wsteczny i daję

> gałkę w prawo to czasem wychodzi mi jakieś 10cm dalej niż

> normalnie... CO TO MOŻE BYĆ???

Ten lewarek jest ogólnie gumowy, ja nie raz na wstecznym dotknę dźwigni od ręcznego, a do przodu to brakuje z 5cm do konsoli. Porażka i tyle. Jest za dużo punktów przegubowych na odcinku lewarek-skrzynia i wszytko lata a luzy się sumują.

Napisano

> Ten lewarek jest ogólnie gumowy, ja nie raz na wstecznym dotknę

> dźwigni od ręcznego, a do przodu to brakuje z 5cm do konsoli.

> Porażka i tyle. Jest za dużo punktów przegubowych na odcinku

> lewarek-skrzynia i wszytko lata a luzy się sumują.

Tez mam podobny problem ale na 5-tce i w 1.7D nie wiem czy podobny mechanizm jest w benzynie. Lekkie przytrzymanie dźwigni likwiduje brzęczenie.

Ponoć nieoficjalnie są jakieś tulejki regenerujące w mechanizmie zmiany biegów. Jak ktoś upora sie z tym problemem to proszę o info.

Napisano

> Ten lewarek jest ogólnie gumowy, ja nie raz na wstecznym dotknę

> dźwigni od ręcznego, a do przodu to brakuje z 5cm do konsoli.

> Porażka i tyle. Jest za dużo punktów przegubowych na odcinku

> lewarek-skrzynia i wszytko lata a luzy się sumują.

Są to luzy na przegubach.

Są zestawy naprawcze i możan wyrobione elmenty zasta[pić dobrymi. By sie dobrać to trzeba wejśc pod samochód i rozebrać od wenątrz troszk kanału przy lewarku.

Napisano

Może to będzie sposób, taki zestaw naprawczy.

Masz z tym doświadczenie? Montowałeś taki zestaw?

Na jakiej zasadzie on działa, jak się montuje, ile kosztuje i gdzie go kupić?

Napisano

witam wszystkich! podzielę się swym doświadczeniem o tym brzęczeniu tak jak by podkładka była nie dokręcona wiem ze drażni ucho. miałem to samo, że brzęczało na każdym biegu podczas jazdy a jak trzymam rękę na dźwigni albo przycisnę do kolana ustaje doszło do tego ze na postoju gazując też to było dźwięk był słyszalny w środku auta. sprawcą tego było cięgło zmiany biegów zakończone "jabłkami", które łączy mechanizm ze skrzynia biegów (w innych modelach są to linki) i to naparzało bo są wyrobione sworznie na cięgnie jeśli się przekręcają na boki bez luzu to ok. a jak są luzy góra dół do wymiany. Wymieniłem jedno i nie brzęczało ale drugie tez wymieniłem. Jeszcze dodam może komuś się przyda mechanizm jest osadzony na sworzniach też miał luzy na boki wyrobiły się tulejki plastykowe w serwisie jedna 20 zł ja kupiłem piwko wypiłem i z puszki wyciąłem pasek (potrzebne będą dwa bo SA dwa sworznie) szerokości i długości tej tulejki plastykowej. Paskiem blaszki owinąłem tulejkę plastykowa wyprofilowałem oczywiście mechanizm był wyjęty wsadziłem pasek blaszki (dodatkowa tulejka) smarując smarem potem tulejka plastykowa zamontować i luzów brak.

• 2 tygodnie później...
Napisano

A ty te plastikowe tulejki kupowałeś czy robiłeś jakoś? Bo na allegro np.

tutaj

lub

tutaj

są zestawy naprawcze, tylko jak patrzę to mi to wygląda na zabawki dla dzieci a nie tulejki do dźwigni skrzyni, szczególnie te pomarańczowe. Warte to co? Wie ktoś? Bo już nerwicy dostaję.

Napisano

> A ty te plastikowe tulejki kupowałeś czy robiłeś jakoś? Bo na allegro

> np.

> tutaj

> lub

> tutaj

> są zestawy naprawcze, tylko jak patrzę to mi to wygląda na zabawki

> dla dzieci a nie tulejki do dźwigni skrzyni, szczególnie te

> pomarańczowe. Warte to co? Wie ktoś? Bo już nerwicy dostaję.

warte, chociaż u mnie akurat jest inny powód latającego lewarka...

Zużyłem wszystko z tego zestawu oprócz tych pomarańczowych, za chiny nie wiedziałem gdzie je wsadzić...

Napisano

> warte, chociaż u mnie akurat jest inny powód latającego lewarka...

> Zużyłem wszystko z tego zestawu oprócz tych pomarańczowych, za chiny

> nie wiedziałem gdzie je wsadzić...

A te pomarańczowe to nie są te gniazda przegubów kulowych na końcu patyków przy skrzyni?

No u mnie jeszcze lata na tym metalowym popychaczy co popycha wybierak w skrzyni- wyrobiło otwór na większy. To też będę uszczelniał.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> A ty te plastikowe tulejki kupowałeś czy robiłeś jakoś? Bo na allegro

> np.

> tutaj

> lub

> tutaj

> są zestawy naprawcze, tylko jak patrzę to mi to wygląda na zabawki

> dla dzieci a nie tulejki do dźwigni skrzyni, szczególnie te

> pomarańczowe. Warte to co? Wie ktoś? Bo już nerwicy dostaję.

przepraszam trochę mnie nie było obowiązki a jak sie nie odzywałem trza było emaila napisać. te tulejki siedzą od nowości i niczym nie przypominają zestawów jakie podałeś są to zwykłe tulejki plastykowe bez kołnierza naturalna rzeczą jest ze sie wyrabiają można wymienić na nowe albo zrobić moim sposobem opisanym wcześniej podaję linka jest tam schemat dźwigni a tulejka jest nr 4 : http://unoturbo.pl/viewtopic.php?t=1113&sid=0c48ff5a35448607485abb3791d000b5

post-119178-14352494626161_thumb.jpg

Napisano

Ja mam inny mechanizm, mam 2 patyki, nie mam sierżanta i z tego co już patrzyłem to większość tulejek będzie mi pasować.

Napisano

Wiesz ten mechanizm czy ten jak już naprawiasz kasujesz luzy to od lewarka zmiany biegów do skrzyni biegów trza zrobić bo po jakimś czasie znowu będą luzy.

Napisano

> Wiesz ten mechanizm czy ten jak już naprawiasz kasujesz luzy to od

> lewarka zmiany biegów do skrzyni biegów trza zrobić bo po jakimś

> czasie znowu będą luzy.

czy twoja jedyna bolaczka byly dziwne dzwieki dobiegajace od lewarka czy rowniez problemy ze znalezieniem biegow?

Napisano

> czy twoja jedyna bolaczka byly dziwne dzwieki dobiegajace od lewarka

> czy rowniez problemy ze znalezieniem biegow?

bolączką co mnie drażniło to ten dźwięk coś w rodzaju nie dokręconej podkładki a reszta to pikuś owszem biegi wchodziły z pewnym oporem tak jak by sprzęgło do końca nie było wyciśnięte zdarzały sie też chrupotanie gdy pierwszy bieg wkładam z 1 na 2 to sprzęgło podkręcałem ale nic to nie dawało a sprawcą tego wszystkiego było cięgło dokładny opis jest wyżej.

Napisano

u mnie przyczyną latania lewarka na boki były opony, najpierw starciły wyważenie a potem na jednej odkryłem guz na bieżniku. Po wymianie wszystko zniknęło.

Napisano

> W moim 1.0 fire przy pewnych obrotach na każdym biegu słychać

> dzwonienie dobiegające gdześ zza deski, jakby latała jakaś

> niedokręcona blaszka.

> Jak trzymam lewarek - problem znika.

> Co to może byc?

zaspawaj lewarek cfaniaczek.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.