Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf III TDI vmax - 130 km/h

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od niedawna jeżdżę Golfem 3 TDI 66KW 1995. Byłbym z auta w pełni zadowolony gdyby nie jedno "małe" ale. Samochód na 5- tym biegu nie rozpędza się powyżej 130 km/h. Ogólnie jeździ dobrze, żwawo przyśpiesza ale przy prędkości 125-130 km/h jakby nagle zupełnie przestaje ciągnąć, jest lekkie szarpnięcie i wskazówka prędkościomierza zatrzymuje się. Testowałem na innych biegach, jest lepiej wkręcał się do 5 tyś obrotów ale przy 3,5 i około 4,2 troszeczke poszarpywał. Dzięki za ewentualne odpowiedzi.

Napisano

u mnie jest podobnie tez nie wiem czemu (MK3 1.8 '92), w sumie wiecej jak 120 jeszcze nim nie polecialem.. icon_rolleyes.gif

Napisano

podjedz do jakiegoś diagnosty na komputer

obstawiam przepływomierz, albo zaworki N75, N18

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> podjedz do jakiegoś diagnosty na komputer

> obstawiam przepływomierz, albo zaworki N75, N18

Trochę to trwalo ale wreszcie zrobiłem diagnostykę, o dziwo komputer nie wykazał żadnych błędów, mechanik twierdzi że wszystko ok turbina dobrze się rozkręca, przepływomierz też w porządku. Nie wiem co robić dalej, poza blokowaniem przy 130 km/h pojawiło sie ostatnio też sporadyczne gaśnięcie sekundę po odpaleniu. Aha i ostatnio chociaż wiem że to niezbyt zdrowe dla silnika przygazowalem go troche na zimno, na biegu jałowym, po przekroczeniu 3 tyś obrotów zgasł i miałem problem z powtórnym odpaleniem. Po kilku próbach odpalił ale zaczęło trzęść całym samochodem jakby obroty były za niskie. Nie wiem co dalej skoro komputer nie wykazuje błędów to za co się brać? Mój mechanik doradza jedynie przeczyszczenie pompy wtryskowej ale mówi że pozytywnych efektów nie gwarantuje.

Napisano

> Trochę to trwalo ale wreszcie zrobiłem diagnostykę, o dziwo komputer

> nie wykazał żadnych błędów, mechanik twierdzi że wszystko ok

> turbina dobrze się rozkręca, przepływomierz też w porządku. Nie

> wiem co robić dalej, poza blokowaniem przy 130 km/h pojawiło sie

> ostatnio też sporadyczne gaśnięcie sekundę po odpaleniu. Aha i

> ostatnio chociaż wiem że to niezbyt zdrowe dla silnika

> przygazowalem go troche na zimno, na biegu jałowym, po

> przekroczeniu 3 tyś obrotów zgasł i miałem problem z powtórnym

> odpaleniem. Po kilku próbach odpalił ale zaczęło trzęść całym

> samochodem jakby obroty były za niskie. Nie wiem co dalej skoro

> komputer nie wykazuje błędów to za co się brać? Mój mechanik

> doradza jedynie przeczyszczenie pompy wtryskowej ale mówi że

> pozytywnych efektów nie gwarantuje.

zmien mechanika grinser006.gif

Napisano

jakbyś mieszkał w wawie to poleciłbym Ci dobrego diagnoste, albo nawet podłączylibysmy tego parcha wink.gif pod mój interfejs, trochę mam pojęcia to byśmy coś znaleźli

ale 1. często przepływki nie da się zdiagnozować za pomoca kompa, nic może nie wypluć - podmiana na inną jest dobrym rozwiązaniem

2. zaworki N75 i N18 (moga się tylko przycinać czasem) oraz rurki tez trzeba dobrze obejżeć, zdarzają się różne "cuda" - też można podmienić

3. z Twojego opisu wynika że możesz mieć rzeczywiście problem z pompą, wtryskami ale tego nie wiem

jakbyś miał dostęp do VAG-Coma to zloguj i wstaw tutaj kanały 03,08,11 z grupy Engine

albo zapytaj tu - Klinika silnika. Hetmańska 38 tel.0856541133 0500762625 koleś z Białegostoku, zajmuje się chyba diagnostyką, czasem udziela sie na forum, zadzwoń zapytaj - żeby było wsio jasne to namiar na kogoś, ja nic o nim nie powiem bo nie wiem

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Witam,

> Od niedawna jeżdżę Golfem 3 TDI 66KW 1995. Byłbym z auta w pełni

> zadowolony gdyby nie jedno "małe" ale. Samochód na 5- tym biegu

> nie rozpędza się powyżej 130 km/h. Ogólnie jeździ dobrze, żwawo

> przyśpiesza ale przy prędkości 125-130 km/h jakby nagle zupełnie

> przestaje ciągnąć, jest lekkie szarpnięcie i wskazówka

> prędkościomierza zatrzymuje się. Testowałem na innych biegach,

> jest lepiej wkręcał się do 5 tyś obrotów ale przy 3,5 i około

> 4,2 troszeczke poszarpywał. Dzięki za ewentualne odpowiedzi.

Witam, poradziłeś sobie z tym już? Mam od kilku dni podobny problem frown.gif na 4 nie przekracza 120 a na 5 140. Wcześniej zdarzało się że szarpnął przy przyspieszaniu na 5 biegu, ale szedł dalej. Teraz dojdzie do 140 i jakby ktoś kotwicę wyrzucił wink.gif Spalanie jakby mi minimalnie spadło, więc może przepływka confused.gif. Jak ją odłączę testowo to bedzie jeździł na fabrycznych nastawach? O co chodzi z tymi zaworkami? Gdzie ich szukać i jak je sprawdzić? Będe wdzięczny za wszelkie sugestie, pozdr 20.GIF

Napisano

Jestem po diagnostyce kompem, wywala jakiś błąd o ciśnieniu w dolocie. Niestety nic więcej nie chciał bez rozbierania mechanik powiedzieć. Do tego doszły następne objawy- szarpane powyżej 3000 obrotów na niższych biegach i tumany czarnego dymu po szarpnieciu. Miał ktoś podobe objawy? Czego mogę się spodziewać?

Napisano

na początek posprawdzaj wszystkie wężyki od turbiny do zaworków N75, N18 i od zaworków do pompy vacum czy są szczelne,niepopękane

Napisano

> Jestem po diagnostyce kompem, wywala jakiś błąd o ciśnieniu w

> dolocie. Niestety nic więcej nie chciał bez rozbierania mechanik

> powiedzieć. Do tego doszły następne objawy- szarpane powyżej

> 3000 obrotów na niższych biegach i tumany czarnego dymu po

> szarpnieciu. Miał ktoś podobe objawy? Czego mogę się spodziewać?

jeśli na rurach dolotowych masz czujnik to pewnie on jest popsuty -albo masz nieszczelność w układzie i ci wyskakuje bład na ciśnieniu w dolocie ...

najlepiej zrób tak jak mówi stanley ,sprawdź wężyki takie małe gumowe w oplocie ,szczelność dolotu i potem poszukaj osoby na forum vwgolf - z takim silnikiem i wymień się na czujniki np. ten co jest na dolocie jak to nic nie da- to poradź się na tym forum forum.vwgolf.pl na pewno ci pomogą ,a może i nawet ktoś kumaty będzie z twoich okolic pozdr

Napisano
  • Autor

> Witam, poradziłeś sobie z tym już? Mam od kilku dni podobny problem

> na 4 nie przekracza 120 a na 5 140. Wcześniej zdarzało się że

> szarpnął przy przyspieszaniu na 5 biegu, ale szedł dalej. Teraz

> dojdzie do 140 i jakby ktoś kotwicę wyrzucił Spalanie jakby mi

> minimalnie spadło, więc może przepływka . Jak ją odłączę testowo

> to bedzie jeździł na fabrycznych nastawach? O co chodzi z tymi

> zaworkami? Gdzie ich szukać i jak je sprawdzić? Będe wdzięczny

> za wszelkie sugestie, pozdr

Tak poradziłem sobie z tym problemem. Auto bylo sprawdzone na kompie, nie wykazało żadnych błędów, ale gdy opowiedziałem o objawach mechanikowi doradził płukanie pompy wtryskowej, nie byłem przy tym więć nie wiem jak to dokladnie wygląda ale przeplukali mi pompe jakimś tam specjalnym płynem. Ponoć to częsta dolegliwość w autach jeżdżonych na ropie złej jakości. Teraz nie ma już żadnego blokowania jedynie napierwszym biegu obroty nie wchodzą płynnie, silnik poszarpuje przy 3,5 tysiącach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.