Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakość reduktora a wpływ na spalanie LPG ?

Featured Replies

Napisano

Witam !

Rok temu kupiłem Nubirę II 2.0 Kombii. Miała "fabrycznie" zainstalowaną instalację LPG (komputer Voila Plus + reduktor Emmegas ML94).

Kupiłem jak miała Nubira na liczniku około 140tys i były problemy z gazem.

problemem było to że trzeba było przejechać 2-3km aby wskazówka temperatury podniosła do optymlnej temperatury i wtedy mozna było przełączyć na LPG. Jeśli przełączyło się wcześniej to gasł silnik niesamowicie często (głównie podczas skręcania).

Jednak wtedy spalanie LPG wynosiło około 10-11L LPG. Codziennie przejeżdzałem około 38km(2x19km) z czego 4km na benzynie (czyli do czasu aż silniki nie osiągnął optymlanej temperatury).

Po przyjeździe do gazownika powiedziano mi że reduktor jest do wymiany i zaproponowano mi reduktor Elpigaz Vega Super (lub Super Plus) (do samochodów do 140KM lub "wyższych").

Poprosiłem o mocniejszą wersję (na przyszłośc) bo planowałem kiedys wstawić BLOSa ...

No i zaczęło się ...

Spalanie wzrosło do 14-16L LPG.

oczywiście benzyny mniej szło bo tylko tyle co do odpalenia , przygazowania i dalej jazda na LPG ...

Nowy reduktor ma zintegrowany filterek i elektrozawór. Stary nie miał bo widziałem że elektrozawór z filterkiem był oddalony od reduktora.

Gazownik jednak nie zdemontował starego elektrozaworu ani filterka bo według niego w niczym to nie przeszkadza a demontaż byłby problematyczny ...

Od tamtego czasu spalanie LPG wzrosło i waha się pomiędzy 14-15L ...

Zastanawiam się czy wpływ na zwiększone spalanie może mieć gorszej jakości reduktor niż stary Emmegas , pozostałości po starym redukotrze (drugi elektrozawór + filterek) ?

Reduktora nie wymienię bo dopiero przejachałem na nim mniej niż 20tys km ...

Zastanawiam się czy nie jechać do gazownika i kazac mu zdemontowac jednak stary elektrozawór i filterek , bo po co 2 filterki i 2 elektrozawory smile.gif

Jeśli jednak nie ma to żadnego wpływu na zwiększone spalanie to po co się męczyć i płacić ???

Obecnie mam BLOSa , ale szczerze mówiąc też rewelacji nie uzyskałem. raz udało mi się zejść poniżej 13L , ale raczej takie wyniki są dośc sporadyczne ...

Regulacje nic nie pomagały i nie pomagają , zastanawiam się czy poprzednio jak miałem redukotr Emmegas to on był tak dobrej jakości że Nubira mało mi paliła (mimo że był to luty ...) , czy może dlatego małe było spalanie bo około 2 km (w jedną stronę) jechałem na benzynie a dopiero potem przełączałem na gaz ???

Dzięki !!!

Napisano

Mam zamontowany w aucie wskaźnik napięcia sondy lambda. Po odpaleniu na zimno, gdy tylko sonda się rozgrzeje, zawsze odczyty są zdecydowanie bogatsze i ubożeją w miarę rozgrzewania silnika. Na zwykłym mikserze to zjawisko było bardzo silne, na Blosie jest słabsze, ale też występuje.

Może na próbę pojeździj jakiś czas taką samą techniką jak ze starym reduktorem - przełączaj na gaz dopiero po rozgrzaniu silnika. Wtedy będziesz miał bardziej miarodajne porównanie pracy reduktorów.

Napisano
  • Autor

Też mam wskaźnik AFR i to od Ciebie wink.gif

A jeśli chodzi o wpływ dodatkowego filterka gazu i elektrozaworu może mieć wpływ na wyższe spalanie ?

Czy po prostu jak silnik jest zimny jest tak extremalne spalanie LPG ?

I dlatego przedtem jak jechałem 1-2km na benzynie spalanie LPG było znacznie niższe ?

Napisano

Obawiam się, że ma. Ja zregenerowałem reduktor, bo miał "swoje lata i kilometry". Było pięknie - palił mniej i tak przez jakieś 15 kkm, teraz problem wrócił. Moj Ford chce nowy parownik, bo 80 zł za zestaw regeneracyjny to trochę za dużo jak na taki przbieg.

Napisano
  • Autor

> Obawiam się, że ma. Ja zregenerowałem reduktor, bo miał "swoje lata

> i kilometry". Było pięknie - palił mniej i tak przez jakieś 15

> kkm, teraz problem wrócił. Moj Ford chce nowy parownik, bo 80

> zł za zestaw regeneracyjny to trochę za dużo jak na taki

> przbieg.

Ale co to ma do mojego pytania ?

Ja wymieniłem na nowy reduktor i po tym zabiegu zaczął palić ... więcej ...

I teraz zastanawiam się czemu ?

1. Czy gorszy reduktor (mimo że nowocześniejszy) ?

2. Czy to wina "pozostałości" po starym reduktorze (elektrozawór i filtr gazowy) ?

I mimo wielokrotnych regulacji i nawet po "przejsciu" na BLOSa nie udało mi się uzyskać tak dobrych wyników jak na mocno zdezelowanych reduktorze który przeżył 7 lat ...

Napisano

> 2. Czy to wina "pozostałości" po starym reduktorze (elektrozawór i

> filtr gazowy) ?

..ze starego elektrozaworu wyjmij sobie filterek, nie bedzie problemu z przeplywem

choc watpie by mialo to jakis wplyw na spalanie

Napisano

> Też mam wskaźnik AFR i to od Ciebie

> A jeśli chodzi o wpływ dodatkowego filterka gazu i elektrozaworu może

> mieć wpływ na wyższe spalanie ?

> Czy po prostu jak silnik jest zimny jest tak extremalne spalanie LPG

> ?

> I dlatego przedtem jak jechałem 1-2km na benzynie spalanie LPG było

> znacznie niższe ?

Mam dwulitrowego galanta, ale to jeszcze silnik gaźnikowy z mechanicznym aparatem zapłonowym. W mieście nie daje się zejść poniżej 14-15 litrów. Mówię o jeździe 100% na LPG na krótkich odcinkach, zazwyczaj 1-3km. Też mi się nie podoba takie zużycie, w najbliższym czasie będę przytykał układ wydechowy, bo podejrzewam że jest za luźny (pełen przelot).

Co do dodatowego zaworu i filterka to mogą być źródłem potencjalnych przecieków i w ten sposób zawyżać spalanie. Podwójna filtracja może obniżać przepustowość, ale to by miało wpływ na maksymalną moc.

Czy parownik masz rozkręcony czy nie?

Napisano
  • Autor

> Czy parownik masz rozkręcony czy nie?

Rozkręcony , tak jak polecają do BLOSa.

Ale poprzednio miałem instalację II-generacji i kreciło śrubą mnóstwo fachowców i żaden nie mógł zejść ze spalniem ...

Nawet ostatnio zacząłem przykręcać śrubą BLOSa aby spalanie spadło , ale albo nie było poprawy albo ... zaczęło rosnąć mimo że samochód był bardziej mułowaty ...

Napisano

> Rozkręcony , tak jak polecają do BLOSa.

Ludzie z klubu forda, którzy to polecali (i tłumaczyli instrukcję na polski) teraz się z tego rozkręcania wycofują. Po rozkręceniu zdarzają się zalewania silnika gazem, problemy z zapalaniem itp. Do tematu rozkręcania trzeba podchodzić indywidualnie.

> Ale poprzednio miałem instalację II-generacji i kreciło śrubą mnóstwo

> fachowców i żaden nie mógł zejść ze spalniem ...

Czyżby cytując Rynkowskiego i Cygana: Ten Typ Tak Ma?

> Nawet ostatnio zacząłem przykręcać śrubą BLOSa aby spalanie spadło ,

> ale albo nie było poprawy albo ... zaczęło rosnąć mimo że

> samochód był bardziej mułowaty ...

Musiałeś pojechać w mocno ubogie mieszanki.

Napisano

> Rozkręcony , tak jak polecają do BLOSa.

> Ale poprzednio miałem instalację II-generacji i kreciło śrubą mnóstwo

> fachowców i żaden nie mógł zejść ze spalniem ...

> Nawet ostatnio zacząłem przykręcać śrubą BLOSa aby spalanie spadło ,

> ale albo nie było poprawy albo ... zaczęło rosnąć mimo że

> samochód był bardziej mułowaty ...

w jakim stanie silnik? jakie cisnienie na baniakach? palacz.gif

Napisano

> Ale co to ma do mojego pytania ?

> Ja wymieniłem na nowy reduktor i po tym zabiegu zaczął palić ...

> więcej ...

> I teraz zastanawiam się czemu ?

> 1. Czy gorszy reduktor (mimo że nowocześniejszy) ?

> 2. Czy to wina "pozostałości" po starym reduktorze (elektrozawór i

> filtr gazowy) ?

> I mimo wielokrotnych regulacji i nawet po "przejsciu" na BLOSa nie

> udało mi się uzyskać tak dobrych wyników jak na mocno

> zdezelowanych reduktorze który przeżył 7 lat ...

Przepraszam nie doczytałem, ale trochę się wyżaliłemn na regenerację (może mi się taki zestaw trafił). Jednak uważam, że stan parownika ma wpływ na spalanie. Może tak na próbę wróć do starego (jeśli się da) i porównaj wyniki. Wyeliminujesz parę "gdybań".

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> starego (jeśli się da) i porównaj wyniki. Wyeliminujesz parę

> "gdybań".

Stary ponad rok temu poszedł na śmietnik gdy wymieniałem reduktor na nowy u gazownika.

Teraz jet nowy smile.gif

Napisano

Czy zmieniłeś na blosa razem z wymianą reduktora czy przez jakiś czas jeździłeś jeszcze na elektronice?

Stan sondy lambda? Bo rozumiem że regulujesz do AFR.

Stary elktrozawór i filtr nie mają żadnego wpływu na spalanie.

Jak najbardziej poprzednim razem na wynik obliczeń miał wpływ błąd wynikający z km przejechanych na NoPB. skromny.gif

Napisano

> Mam dwulitrowego galanta, ale to jeszcze silnik gaźnikowy z

> mechanicznym aparatem zapłonowym. W mieście nie daje się zejść

> poniżej 14-15 litrów. Mówię o jeździe 100% na LPG na krótkich

> odcinkach, zazwyczaj 1-3km. Też mi się nie podoba takie zużycie,

> w najbliższym czasie będę przytykał układ wydechowy, bo

> podejrzewam że jest za luźny (pełen przelot).

icon_eek.gif przytykał?? Pierwsze słyszę o takim działaniu. Czym przytykał i jaki to może mieć wpływ na obniżenie spalania?

Napisano
  • Autor

> Czy zmieniłeś na blosa razem z wymianą reduktora czy przez jakiś czas

> jeździłeś jeszcze na elektronice?

Reduktor wymieniłem w kwietniu tamtego roku. Blosa montowałem w październiku. Przez kilka miesiecy jeździłem na elektronice.

Mimo wielokrotnych regulacji i "napraw" instalcji spalanie nie spadło.

Dlatego postanowiłem zamontować BLOSa.

> Stan sondy lambda? Bo rozumiem że regulujesz do AFR.

Podobno jest sprawna. Tak twierdzili wszyscy gazownicy.

W samochodzie jest nowa sonda. Jak kupiłem była już nowa.

Dlaczego tak sądzę ? Bo ma fioletowy kabelek a nie czarny jak oryginalna smile.gif

Co do sądy to raczej jest sprawna. AFR oscyluje ładnie smile.gif

> Stary elktrozawór i filtr nie mają żadnego wpływu na spalanie.

> Jak najbardziej poprzednim razem na wynik obliczeń miał wpływ błąd

> wynikający z km przejechanych na NoPB.

Sądzę że masz rację frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.