Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Proszę o opinię - NINJA

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Od jakiegoś czasu przeglądam co piszecie jednej dopiero teraz zdecydowałem się odezwać.

Sprawa wygląda tak. Z racji utrudnień z dojazdem do pracy - mam problem z parkowaniem w centrum (limit 4 godziny a do tego opłata rzędu 35-40zł za dzień parkowania w centrum), pomimo że jest to niedaleko to nieunikniona jest przesiadka w zatłoczonych autobusach. Z zazdrością spoglądam ludzi pomykających na 2 kółkach, niesamowicie oszczędzają czas i jednocześnie parkowanie dla moto w centrum jest za darmo.

Kultura jazdy na wyspie jest nieporównywalna z tym co się dzieje w Polsce zatem zdecydowałem się na zakup 2 kółek. Tyle celem wstępu.

Pzzyznaję się że przy wyborze w chwili obecnej kierowałem się wyłącznie wyglądem. Teraz kolejny etap - czyli muszę się utwierdzić w wyborze przy uświadomieniu sobie kwestii technicznych.

Bardzo podoba mi się Kawasaki Ninja ZX6R - ZX9R i tym podobne. Najbardziej bodoba mi się ten model 1999-2000

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

Z kolei różnica cenowa nie jest duża w porównaniu z modelem młodszym (choć przód mi sie nie podoba)

10.jpg

12.jpg

I teraz kwestia silnika.

Zastanawiałem się nad 600-750. W ofertach jest w czym przebierać. Można wyszukać modele 900 - pojemości napewno nie wykożystam ale może jest to jednostka bardziej niezawodna?

I teraz pytanie. Jakie sa wasze opinie o tych motocyklach. Założenie jest takie że ma być to mój transport do pracy - czyli przeciskanie sie przez miasto (czyli raczej nie ma mowy o szybkiej jeździe), przebiegi na poziomie 7mil dziennie. Nie patrzę na jakieś skuterki bo jezeli już coś kupować to tak żeby mi się podobało, a ten motocykl dla mnie ma "właściwy" wygląd.

Jakie macie opinie o tych silnikach a konkretnie czy są awaryjne?

Przeszukałem już sieć i różne materiały przeczytałem. Jednakże nadal szukam opinii. Znajomy który troche jeździ powiedział że mi pomoże w wyborze i sprawdzi mi egzemplarz jednak do tematu chcę się przygotować.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie. Na jakie elementy zwracać uwagę przy ocenie egzemplarza.

Serdeczne dzięki

Napisano

Podstawowe pytanie...na czym latałeś do tej pory palacz.gif

Potem rozpatrzymy temat kawki wink.gif

Napisano

> Podstawowe pytanie...na czym latałeś do tej pory

> Potem rozpatrzymy temat kawki

Oj Rafal juz nie moralizuj goscia. Przeciez wiesz dobrze ze nie jest wazne czym sie wczesniej smigalo tylko co masz w glowie.. Na motorynce tez mozna sie zabic...

Lepiej przedstaw gosciowi opinie na temat moto wink.gif Ja tam nie jezdzilem nigdy tym sprzetem ale od siebie moge ci doradzic ze 600 bedzie bardziej kompaktowa przez co latwej napewno bedzie ci ja w miescie.

pozdrawiam

Napisano

siemka.

z tego co piszesz (dystanse 10 km, po miescie, z niewielka predkoscia) to faktycznie najlepszy bylby skuter - jest wezszy od motocykla. mozesz skuter kupic nawet 500 ccm - te juz duzo mniejsze od moto nie sa. tutaj masz te zalete, ze jest schowek i latwiej jechac np. w garniaku.

jesli wyglad gra kluczowa role, a faktycznie nie zalezy Ci na osiagach, to moze ninja 250 ccm? afair to sa takie wynalazki.

imho scigacz na krotkie dojazdy po miescie, to nie jest najszczesliwszy pomysl. chyba ze te dojazdy to tylko przykrywka i chcesz smigac sobie gdzies dalej, dla czystej frajdy.

pozdrawiam

Napisano

> siemka.

> z tego co piszesz (dystanse 10 km, po miescie, z niewielka

> predkoscia) to faktycznie najlepszy bylby skuter - jest wezszy

> od motocykla. mozesz skuter kupic nawet 500 ccm - te juz duzo

> mniejsze od moto nie sa. tutaj masz te zalete, ze jest schowek i

> latwiej jechac np. w garniaku.

> jesli wyglad gra kluczowa role, a faktycznie nie zalezy Ci na

> osiagach, to moze ninja 250 ccm? afair to sa takie wynalazki.

> imho scigacz na krotkie dojazdy po miescie, to nie jest

> najszczesliwszy pomysl. chyba ze te dojazdy to tylko przykrywka

> i chcesz smigac sobie gdzies dalej, dla czystej frajdy.

> pozdrawiam

do miasta to rozwazylbym tez kawasaki ER6F ma schowany pod spodem tlumik ktory nie przeszkadza w manewrach pomiedzy autami.

Napisano

brat ma zx6r tyle ze model mlodszy wlasnie na podwojnej lampie. 2001 rok ja jezdze na zx9r ten sam rocznik. powiem tyle zajebisty sprzet.

Napisano
  • Autor

> Oj Rafal juz nie moralizuj goscia. Przeciez wiesz dobrze ze nie jest

> wazne czym sie wczesniej smigalo tylko co masz w glowie.. Na

> motorynce tez mozna sie zabic...

> Lepiej przedstaw gosciowi opinie na temat moto Ja tam nie jezdzilem

> nigdy tym sprzetem ale od siebie moge ci doradzic ze 600 bedzie

> bardziej kompaktowa przez co latwej napewno bedzie ci ja w

> miescie.

> pozdrawiam

A no właśnie. Już się przeraziłem że na forum do którego od wielu lat należę nie ma już co liczyć na na techniczne porady. Jak kolega zauważył - zabić się to można się i na motorynce czy rowerze.

Napisano
  • Autor

> do miasta to rozwazylbym tez kawasaki ER6F ma schowany pod spodem

> tlumik ktory nie przeszkadza w manewrach pomiedzy autami.

I tu kolega trafił bo właśnie i ER6F też myślałem. "Właściwy" dla mnie wygląd tylko coś z tyłem nie tak. Właśnie podoba mi się pojedyncza szeroka lampa z przodu i szerokie lecz niskie siedzenie z tyłu. ER6F też coś ma. Pytanie teraz jeszcze jak z ewentualnym dostepem do części na ewentualność jakiejś awarii. Rozeznawałem kwesitę ZX6R czy ZX636 i są na wyspie bardzo popularne a co za tym idzie części są ogólno dostepne i w przyzwoitych kwotach. Niestety ER6F nie jest aż tak popularny i boję sie że jeżeli powiedzmy zgubię lusterko czy kierunkowskaz, ewentualnie amator cudzej własności mi cos odkręci to ciężej i drożej będzie w takiej sytuacji.

Temat skuterka to raczej odpuszczam bo niebardzo chcę iść w ta stronę. A rzeczywiście przy dobrym stroju kolega nie ma żadnego problemu z wydostaniem się z kombinezonu w nieszczególnie pogniecionym garniturku (marynarke i tak zostawia w biurze). Liczę się że chciałbym zainwestować w dobry strój ale to będzie kolejnym etapem.

Także czekam i czytam co mi napiszecie.

Cieszy mnie że napisaliście że "zajebisty sprzęt". Czy mógłbym prosić o sprecyzowanie określenia "zajebisty"?

Dzięki

Napisano

Specjalistą od motorów nie jestem, więc w tej dziedzinie nie poradzę. Jednak mogę wypowiedzić się co nieco na temat skuterów, ponieważ sam takie cudo od prawie miesiąca uzytkuję. Jeżeli planujesz jazdy głównie do pracy do 10km to skuter będzie niewspółmiernie lepszy, ponieważ jest węższy, krótszy, lżejszy i pozycja za kierownicą pozwala na lepsze przeciskanie się pomiędzy autami (lepsza perspektywa). Niecały tydzien temu miałem okazję jechać skuterem w korku za ścigaczem i w miejscu, gdzie ja przeciskałem się między autami on już stał. Najczęściej przegrywał bo był szerszy a pewnie i pozycja za kierownicą bardziej leżąca powoduje, że szczelina do przeciśnięcia staje się mniejsza. W korku gościa skuterem dogoniłem, on już w nim stał wcześniej i przegoniłem. Gość mnie dogonił dopiero na samym końcu mojej trasy (ok. 12 km) ale grzał ostro jak wyskakiwał na prostą. Ja jechałem maks 35 km\h bo docieram silnik. Co do wyglądu skuterów to teraz linia stylistyczna tak się zmieniła, że z przodu wiele skuterów wygląda prawie jak ścigasz.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> I tu kolega trafił bo właśnie i ER6F też myślałem. "Właściwy" dla

> mnie wygląd tylko coś z tyłem nie tak.

może to kwestia gustu ale w ostatnio produkowanych motocyklach tył mi sie też nie podoba wink.gif

>Właśnie podoba mi się

> pojedyncza szeroka lampa z przodu i szerokie lecz niskie

> siedzenie z tyłu. ER6F też coś ma. Pytanie teraz jeszcze jak z

> ewentualnym dostepem do części na ewentualność jakiejś awarii.

> Rozeznawałem kwesitę ZX6R czy ZX636 i są na wyspie bardzo

> popularne a co za tym idzie części są ogólno dostepne i w

> przyzwoitych kwotach. Niestety ER6F nie jest aż tak popularny i

> boję sie że jeżeli powiedzmy zgubię lusterko czy kierunkowskaz,

> ewentualnie amator cudzej własności mi cos odkręci to ciężej i

> drożej będzie w takiej sytuacji.

> Temat skuterka to raczej odpuszczam bo niebardzo chcę iść w ta

> stronę. A rzeczywiście przy dobrym stroju kolega nie ma żadnego

> problemu z wydostaniem się z kombinezonu w nieszczególnie

> pogniecionym garniturku (marynarke i tak zostawia w biurze).

> Liczę się że chciałbym zainwestować w dobry strój ale to będzie

> kolejnym etapem.

> Także czekam i czytam co mi napiszecie.

> Cieszy mnie że napisaliście że "zajebisty sprzęt". Czy mógłbym prosić

> o sprecyzowanie określenia "zajebisty"?

> Dzięki

Co do kawy nic nie napiszę bo nie miałem tego moto ani nikt ze znajomych nie ma akurat w tym roczniku. Znajomi mają model wczesniejszy i 600 i 900 i obydwoje wydali już na serwis dwukrotnosć wartosci ale to temu że kupili już w takim stanie.

Jak umiesz kupić dobrą sztukę zadbaną to każdy będzie ok ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.