Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z silnikiem 1,6 16V

Featured Replies

Napisano

Witam!

Na poczatku chcialbym wszytkich powitac, jestem tu nowy ale od pewnego czasu zagladalem na to forum, mozna sie tu duzo ciekawych rzeczy dowiedziec smile.gif

Od pewnego czasu mam problem z silnikiem 1,6 16V w mojej Bravie. Otoz zauwazylem ze na benzynie silnik zachowuje sie tak, jakby nie pracowal na ktoryms z cylindrow. Na biegu jalowym pracuje nierowno (tzn. trzyma obroty jak trzeba, ale co sekunde lub dwie cos go szarpie i jest to bardzo regularne), przy dodaniu gazu bardzo dziwnie wchodzi na obroty (szarpie go, ma trudnosci ze zwiekszeniem obrotow, jest tak jakos dziwnie glosny, ale moze to mi sie wydaje). To wszystko jest o tyle dziwne, ze gdy obroty przekrocza ok. 4500 wszystko wydaje sie byc normalnie, problem jest tylko by do tych wysokich obrotow doszedl.

Podczas pracy silnika na gazie wszystko jest w jak najlepszym porzadku, nie zauwazylem zadnych nieprawidlowosci. Dlatego tez wykluczam przyczyne zwiazana z zaplonem (swiece, przewody, czy sterowanie zaplonem przez komputer), bo problem wystepowal by tez na gazie.

Podejrzewam ze moze sie cos dziac z wtryskiwaczami (jednym lub kilkoma). Ale moze to byc chyba tylko jakas usterka mechaniczna np. typu zabrudzenie lub zapchanie dysz czy cos takiego, a nie usterka elektryczna, bo gdyby bylo cos nie tak z wtryskami od strony elektrycznej, to komputer powinien to wykryc i zapalic lampke wtrysku w liczniku. Tam mi sie przynajmniej wydaje...

Jednak gdyby okazalo sie ze winne sa wtryski, to mysle ze bylo by to dosc dziwne, bo ta usterka pojawila sie dosyc nagle. Wiem ze jezdzac na gazie moga sie dziac rozne rzeczy z wtryskiwaczami i ze aby temu zapobiec trzeba co jakis czas przejechac sie na benzynie zeby wtryski przesmarowac. I ja tak do tej pory robilem, ostatnio mniej wiecej trzy tygodnie temu, zrobilem ok. 40 km na benzynie i bylo wszystko ok. Chyba nagle by sie nie zapchaly?

Jeszcze jedno co mi tu nie pasuje, to ze gdy juz przekroczy sie te 4500 obrotow, to auto idzie tak jak trzeba, rozpedza sie dobrze i osiaga predkosci takie jak zawsze (np. niecale 100 na II biegu, ok. 140 na III biegu), czyli nie czuc spadku mocy. Ale to wszystko po przekroczeniu tych wysokich obrotow, bo zanim sie do nich doczlapie, to jest bardzo mulowaty, pracuje nierowno, szarpie i w ogole zachowuje sie nie jak silnik frown.gif

No i na koniec zapomnialbym napisac, ze pomimo tych problemow, odpala bardzo ladnie zawsze od pierwszego razu i po dosyc krotkim kreceniu, tylko jak juz sie odpali to chodzi tak dziwnie...

Dodam jeszcze, ze do tej pory nie mialem praktycznie zadnych wiekszych klopotow z ta Brava (ani na gazie, ani na benzynie). Mam ja od grudnia zeszlego roku i przez ten czas zdazylem zrobic ok. 15tys. km.

Troche sie tu rozpisalem smile.gif

Dziwna sprawa, ale moze ktos z Was spotkal sie z podobnym problemem.

Pozdrawiam!

Napisano

joł

długi ten tekst a ja zmęczony jestem, więc z pobieżnego przeczytania mogę wysunąć wniosek o zawieszającym się wtryskiwaczu...

możesz zdiagnozować który po zdjęciu fajki ze świecy...

dokumentacje nt wymiany masz na smietniku...

co to śmietnik? czytaj faq...

Napisano

> Witam!

...

> Pozdrawiam!

Ja bym stawiał na pompe paliwa. Miałem prawie identyczny objawy. Trwało to prawie rok aż pewnego dnia silnik zgasł i d...a. Wymieniłem pompe i chodzi jak nowy, nie szarpie nic, na gazie i na benzynce chodzi malina.

Napisano

Mialem podobnie.

Jak masz gaz to wtryskiwacze sie "zapychają". U mnie dobrym sposobem jest jazda na benzynie przynajmniej przez 2-3 min po odpaleniu (jak jest zminy), i co jakiś 1000 km na LPG zrobić ze 100 na Pb. To dobrze wpływa na wtryskiwacze.

Napisano

yo

mam dokladnie to samo z ta roznica ze na gazie wolne obr tez troszke faluja ... diagnoza czakramu - silnik wln obr do czyszczenia i kasacja bledow. mam nadzieje ze pomoze jak nie to niestety ale bede chyba musial rozbierac silnik .. a i moj nawet pow 4500 rpm jedzie jak traktor i nie ma mocy

lipa z tym gazem frown.gif

pozdro

Napisano

> ...

> Ja bym stawiał na pompe paliwa. Miałem prawie identyczny objawy.

> Trwało to prawie rok aż pewnego dnia silnik zgasł i d...a.

> Wymieniłem pompe i chodzi jak nowy, nie szarpie nic, na gazie i

> na benzynce chodzi malina.

coz spalilem pompe i objawow jej spalania nie zauwazylem do momentu az sie spalila smile.gif mam roczna pompe i tez sie zaczynam o nia obawiac ale to chyba nie pompa ...

Napisano
  • Autor

> Jak masz gaz to wtryskiwacze sie "zapychają". U mnie dobrym sposobem

> jest jazda na benzynie przynajmniej przez 2-3 min po odpaleniu

> (jak jest zminy), i co jakiś 1000 km na LPG zrobić ze 100 na Pb.

Wszystko to prawda,tyle tylko ze ja tak robilem, mniej wiecej raz na miesiac, no moze co 6 tygodni robilem srednio po 50 - 70 km na benzynie. I do tej pory, a mam ta Bravke juz 9 miesiecy, wszystko bylo ok...

Wczoraj kupilem taki specjalny preparat do czyszczenia wtryskow i dolalem do zbiornika paliwa, musze teraz wyjezdzic to paliwo z tym zajzajerem i zobaczymy co to da, moze jak bylo lekko zapieczone to odpusci. Chociaz zazwyczaj to sceptycznie podchodzilem do tego typu wynalazkow...

Napisano

> Wszystko to prawda,tyle tylko ze ja tak robilem, mniej wiecej raz na

> miesiac, no moze co 6 tygodni robilem srednio po 50 - 70 km na

> benzynie. I do tej pory, a mam ta Bravke juz 9 miesiecy,

> wszystko bylo ok...

> Wczoraj kupilem taki specjalny preparat do czyszczenia wtryskow i

> dolalem do zbiornika paliwa, musze teraz wyjezdzic to paliwo z

> tym zajzajerem i zobaczymy co to da, moze jak bylo lekko

> zapieczone to odpusci. Chociaz zazwyczaj to sceptycznie

> podchodzilem do tego typu wynalazkow...

niestety to tylko pólsrdki. pomoże ale nie na długo sick.gif

Napisano

> coz spalilem pompe i objawow jej spalania nie zauwazylem do momentu

> az sie spalila mam roczna pompe i tez sie zaczynam o nia

> obawiac ale to chyba nie pompa ...

Ciekawe czemu teraz jesteś taki mądry? Jak pisałem o swoich problemach z silnikiem to jakoś mi nikt nie pomógł. Czyściłem wtryskiwacze, kasowałem błędy i nic. Nikt nie wiedział co jest.

Nikt nie wpadł na pomysł że to pompa. A objawy miałem prawie identyczne co pisał kolega.

Napisano

> niestety to tylko pólsrdki. pomoże ale nie na długo

a ja jestem ciekaw czy w ogole pomoze,

czekam na relacje. moj nie ma takiej dolegliwosci, ale dobrze wiedziec na przyszlosc, a tak w ogole to tfu, tfu smile.gif

Napisano
  • Autor

> a ja jestem ciekaw czy w ogole pomoze,

> czekam na relacje. moj nie ma takiej dolegliwosci, ale dobrze

> wiedziec na przyszlosc, a tak w ogole to tfu, tfu

No jak na razie to nie zauwazylem zadnych pozytywnych efektow, ale jeszcze zbyt malo km przejechalem na benzynie z tym specyfikiem, zeby sie zaczelo cos dziac. Wlalem go w sobote i musze teraz poczekac az caly zbiornik wyjezdze... Zobaczymy... O efektach oczywiscie napisze.

Napisano

wybacz ze wczesniej nic nie pisalem ... po prostu od niepamietnych czasow tu mnie nie bylo smile.gif jak tylko zobaczylem Twojego posta to odpisalem . skoro miales taki problem na ktory nikt ci nie potrafil doradzic jedynym rozsadnym wyjsciem bylo jechac do mechanika, najlepiej dobrego ktory od razu by powiedzial co i jak ...

LOL

Napisano

Witam,

polecam pojeździć trochę na benzynie z tym specyfikiem, który wlałeś. Tydzień temu byłem na czyszczeniu wtrysków w Krakowie. Opis metody znajdziesz tutaj http://66.249.93.104/search?q=cache:885Awhri7IMJ:autokacik.pl/showflat.php%3FCat%3D%26Number%3D272956522%26page%3D0%26view%3Dcollapsed%26sb%3D5%26o%3D7%26fpart%3D1+czyszczenie+wtrysk%C3%B3w&hl=pl

Pomogło, auto pracuje teraz równo bez żadnego szarpania smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> O efektach oczywiscie napisze.

Zrobilem okolo 450 km na benzynie z dodanym srodkiem do czyszczenia wtryskow i wydaje mi sie, ze zaczyna sie poprawiac. Nie szarpie juz tak czesto, silnik pracuje jakby plynniej. Co prawda jeszcze czasami go zaszarpie, ale to juz jest margines tego co bylo wczesniej. Tak wiec ten preparat chyba dziala, bede musial zmienic zdanie o tego typu srodkach smile.gif

Srodek ktory zastosowalem, to Xeramic Extra Cleaner, a jego opis mozecie znalesc tutaj: http://www.sklep.lauf.pl/product_info.php?cPath=2_27&products_id=122

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.