Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaprawki szpachlowanie

Featured Replies

Napisano

czy ktoś posiada dobry manual wykonania zaprawek . Ruda dobiera się do mojego matiza. Niestety lewy próg poleciał i jest dziurka. Czy można to jakoś czymś wypełnić zaszpachlować i zalakierować ?? Próbowałem zabezpieczyć Brunoxem ale ruda wyłazi spod niego i trzeba całość zczyścić tak by też od środka progu leko zeszlifować rudosć i tam też położyć brunox. Pytanie tylko czy wypełnić dziurkę? Słyszałem że można żywicą + siatka ??

Na razie chcę to zrobić we własnym zakresie bo koszty wymiany całego progu u są dosyć spore.

No chyba ze się porywam z motyką na słońce.

Pozdr

Napisano

> czy ktoś posiada dobry manual wykonania zaprawek . Ruda dobiera się

> do mojego matiza. Niestety lewy próg poleciał i jest dziurka.

> Czy można to jakoś czymś wypełnić zaszpachlować i zalakierować

> ?? Próbowałem zabezpieczyć Brunoxem ale ruda wyłazi spod niego i

> trzeba całość zczyścić tak by też od środka progu leko

> zeszlifować rudosć i tam też położyć brunox. Pytanie tylko czy

> wypełnić dziurkę? Słyszałem że można żywicą + siatka ??

> Na razie chcę to zrobić we własnym zakresie bo koszty wymiany całego

> progu u są dosyć spore.

> No chyba ze się porywam z motyką na słońce.

> Pozdr

NA zakrycie dziury polecam żywice plus włókno szklane. W sklepach motoryzacyjnych są sprzedawane takie zestawy u mnie ok 16 zł kiedyś łatałem tak próg w CC. Plusem tego rozwiązanie jest to że w tym miejścu już na bank dziury nie będzie, ale moze wygnić dookoła łaty. No ale jak by nie patrzył tekie łatanie to tzw. "zakryj bieda"

Napisano
  • Autor

> NA zakrycie dziury polecam żywice plus włókno szklane. W sklepach

> motoryzacyjnych są sprzedawane takie zestawy u mnie ok 16 zł

> kiedyś łatałem tak próg w CC. Plusem tego rozwiązanie jest to że

> w tym miejścu już na bank dziury nie będzie, ale moze wygnić

> dookoła łaty. No ale jak by nie patrzył tekie łatanie to tzw.

> "zakryj bieda"

U mnie kazdy grosz sie teraz liczy. we wrześniu wesele i jeszcze wykończenie mieszkania na głowie.

Masz może jakieś rady/wskazówki co do samej pracy i wykonania ??

Napisano

> Masz może jakieś rady/wskazówki co do samej pracy i wykonania ??

Jedna cenna uwaga ze strony starego posiadacza kilku 125 i Polonezów - zanim czymkolwiek zakleisz dziure albo rdzawy placek, zrób w jego miejscu solidnego wgniota tak żeby krawędzie jego zagięcia pokrywał jeszcze oryginalny czysty lakier. Dopiero dziure na dnie takiego "dołka" potraktuj kawałkiem płótna na żywicy albo samej szpachli. Zaprawka będzie minimalnie większa, ale nie wyjdzie spowrotem za kilka tygodni. W większości przypadków nie wyjdzie wcale.

Napisano

> U mnie kazdy grosz sie teraz liczy. we wrześniu wesele i jeszcze

> wykończenie mieszkania na głowie.

> Masz może jakieś rady/wskazówki co do samej pracy i wykonania ??

Co do rad i wskazówek:

-żywice najlepiej nakładać pęzlem choś trzeba to robiż szybko bo zasycha po krótkim czasie, najlepiej zaopatrzyć się w 2-3 pęzle na początek, nieduże i najtańsze !!

-nie za dużo utwardzacza, przy takich warunkach jakie są teraz potrafi schnąć błyskawicznie szczególnie jak jest rozrabiana na słońcu, więc lepiej robić to w chłodnym garażu lub cieniu

-szpachle kupujesz uniwersalną ok10 zł mała puszka dodajesz troszke utwardzacza i szpachlujesz, po wyschnięciu papierem 120 potem ze 180 i na koniec z 240 na to pdkłąd tesz kupisz w małej puszce ok 200 ml

-teraz albo mozesz na podłkład walnąc lakier albo najpierw baranek w sparayu (cały próg oczywiście) i na to lakier lub sam lakier

to tyle co miałem do napisania zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Jedna cenna uwaga ze strony starego posiadacza kilku 125 i Polonezów

> - zanim czymkolwiek zakleisz dziure albo rdzawy placek, zrób w

> jego miejscu solidnego wgniota tak żeby krawędzie jego zagięcia

> pokrywał jeszcze oryginalny czysty lakier. Dopiero dziure na

> dnie takiego "dołka" potraktuj kawałkiem płótna na żywicy albo

> samej szpachli. Zaprawka będzie minimalnie większa, ale nie

> wyjdzie spowrotem za kilka tygodni. W większości przypadków nie

> wyjdzie wcale.

jutro jeszcze opukam miejsce korozji ale pytanie jak duże ubytki można łatać w ten sposób ?? w załączeniu zdjęcia. Jesienią nie wyglądało to tak źle i pierwsze podejscie nie udało się jak widać.

FOTO 1

FOTO 2

FOTO 3

Napisano

> jutro jeszcze opukam miejsce korozji ale pytanie jak duże ubytki

> można łatać w ten sposób ?? w załączeniu zdjęcia. Jesienią nie

> wyglądało to tak źle i pierwsze podejscie nie udało się jak

> widać.

> FOTO 1

> FOTO 2

> FOTO 3

hehe.gif taka dziurka ? myślałem że jest wielkości pięści. tak jak kolega wcześniej radził wcisnąć do okoła dziury, ja bym jeszcze wydłubał ile się da rdzy. Ale i tak w najbliższym czasie czeka cie wymiana za rok lub dwa. We włąsnym zakresie można się zmieścić spokojnie w 400 zł zeby.GIF

Napisano

> jutro jeszcze opukam miejsce korozji ale pytanie jak duże ubytki

> można łatać w ten sposób ?? w załączeniu zdjęcia.

No.., ja łatałem tak nawet dziury wielkości piłki tenisowej i większe. Te na zdjęciu są wręcz wzorcowe do takiego zabiegu. Wklepanie tago do środka pozwoli uzyskać miejsce na wypełnienie tkaniną z żywicą i uniemożliwi, a przynajmniej sporo wydłuży czas zanim korozja idąc dalej wyjdzie poza granice uzupełnienia ubytku.

Uklep to, zlej Bronoxem i przyklej na Epidian kilka warstw maty szklanej, potem jakaś szpachla i lakier. Powinno nie być po tym śladu.

Napisano
  • Autor

> taka dziurka ? myślałem że jest wielkości pięści. tak jak kolega

> wcześniej radził wcisnąć do okoła dziury, ja bym jeszcze

> wydłubał ile się da rdzy. Ale i tak w najbliższym czasie czeka

> cie wymiana za rok lub dwa. We włąsnym zakresie można się

> zmieścić spokojnie w 400 zł

Tyle mi śrubokręt wpadł ale czuć że na około jest mięciutko i przegnite więc będzie większa jak się wgniecie.

Siatkę z żywicą polecacie kłaść na zewnątrz czy od środka ?? A co do żywicy to czy chodzi o TAKĄ ???

Pozdrawiam

Napisano

Cześć, jak sam widzisz te progi gniją od środka frown.gif i masz teraz małą dziurę a po wgnieceniu będzie większa i takie zabiegi będą na kilka miesięcy. U mnie w warsztacie wstawie progów kosztowało by to ok 1000 zł bez części więc sporo ale dużo jest roboty i można wybrzydzać. Zrób jak koledzy wyżej piszą tylko dokładnie oczyść rdzę polecam koks (krążek do czyszczenia powierzchni ze starego lakieru ) na wiertarkę, i jeszcze możesz usztywnić to pianką montażową od środka (zapobiegnie to dostawaniu się wilgoci w te miejsce. Pamiętaj że maluje się na zmatowane powierzchnie bo inaczej lakier z pierwszym deszczem odpadnie. Możesz próg jeszcze pomalować biteksem po robocie, kup sobie też podkład w spreju (zabezpiecza i konserwuje ) do docierania szpachli polecam papier 80 potem 180 i ewentualnie 240 lub matki medium, fine, superfine, ta ostatnia pod lakier już się używa, są lepsze od papierów wodnych bo nie ma styczności z wodą przed malowaniem.

Napisano

> i jeszcze możesz usztywnić to pianką

> montażową od środka (zapobiegnie to dostawaniu się wilgoci w te

> miejsce.

No nie wiem, czy to jest taki dobry pomysł? Wydaje mi się, że wilgoć i tak się tam dostanie, a pianka pozwoli jej się tylko dłużej utrzymać. Takie miejsca powinny być puste i przewiewne.

Napisano

> Tyle mi śrubokręt wpadł ale czuć że na około jest mięciutko i

> przegnite więc będzie większa jak się wgniecie.

> Siatkę z żywicą polecacie kłaść na zewnątrz czy od środka ?? A co do

> żywicy to czy chodzi o TAKĄ ???

> Pozdrawiam

moze być taka ja w sklepie kupiłem taki zestaw naprawczy nowolo żywica utwardzacz i mata za 16 zł i polecam tej firmy bo kiedyś miałem przyjemność klejenia takim innym specyfikiem i nie polecam jednak wynalazków. a co do klejenie tej maty to raczej tylkko na zewnątrz bo nie bardzo sobie wyobrażam jak miałbyś to przykleić od wewnątrz zeby.GIF

Napisano

> Tyle mi śrubokręt wpadł ale czuć że na około jest mięciutko i

> przegnite więc będzie większa jak się wgniecie.

> Siatkę z żywicą polecacie kłaść na zewnątrz czy od środka ??

Te progi to nawet samą szpachlą wystarczy przejechać. Po wgnieceniu tego na kilka milimetrów zrób jeszcze kilka otworów srubokrętem i nałóż warstwę dobrej szpachli, na przykład z pyłem aluminiowym. Matizy tak nie gniją, tam była najwyraźniej jakaś jednostkowa wada blachy więc nie powinno się to dalej posuwać.

Napisano

A moze wez w reke szlifierke katowa zobacz ile wygniło wytnij wez kawałek blachy wygnij dopasuj jedz do jakiegos spawacza-blacharza garazowego i powiedz zeby Ci to migomatem wzial i wspawał i bedziesz mial zrobione tanio i dobrze. Ja tak zrobilem do malucha - fakt ze tam progi proste sa to tylko wycialem co chore i pojechalem wzial mi wspawal kawal zdrowej blachy sam dorobil i wzial 50zl nawet podkladem zaciapal

Napisano

> A moze wez w reke szlifierke katowa zobacz ile wygniło wytnij wez

> kawałek blachy wygnij dopasuj jedz do jakiegos

> spawacza-blacharza garazowego i powiedz zeby Ci to migomatem

> wzial i wspawał i bedziesz mial zrobione tanio i dobrze.

Ja bym tego nie dotykał migomatem, szkoda zdrowej blachy dookoła. Jedyna metoda to w takim przypadku to wgniot i szpachla, na to lakier. Uwierz mi, miałem jednego 125 i trzy Poldki biglaugh.gif

Napisano

> No nie wiem, czy to jest taki dobry pomysł? Wydaje mi się, że wilgoć

> i tak się tam dostanie, a pianka pozwoli jej się tylko dłużej

> utrzymać. Takie miejsca powinny być puste i przewiewne.

progi są ogólnie przestrzenią zamkniętą w aucie i nie powinno tam być wcale wody Pianka ma za zadanie usztywnić to wszystko wiem że tak można zrobić z całkiem dobrym skutkiem na kilka miesięcy

Napisano
  • Autor

> Te progi to nawet samą szpachlą wystarczy przejechać. Po wgnieceniu

> tego na kilka milimetrów zrób jeszcze kilka otworów srubokrętem

> i nałóż warstwę dobrej szpachli, na przykład z pyłem

> aluminiowym. Matizy tak nie gniją, tam była najwyraźniej jakaś

> jednostkowa wada blachy więc nie powinno się to dalej posuwać.

Wygląda mi na to że ta rdza pojawiła się od wewnątrz ale w takim razie postaram się to jakoś oczyścić wewnątrz również i potraktuję to Brunoxem.

zobaczymy jak wyjdzie.

Napisano

> Wygląda mi na to że ta rdza pojawiła się od wewnątrz ale w takim

> razie postaram się to jakoś oczyścić wewnątrz również i

> potraktuję to Brunoxem.

> zobaczymy jak wyjdzie.

Przez te dziurke mozesz zapodac cos potem w stylu Fluidol MF do progu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.