Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AL700 ustawienia do sprawdzenia - prosze o opinie

Featured Replies

Napisano

Okolo miesiaca temu pojechalem moja Golfina (MK3, 1.8, 90KM, autronic al-700 i reduktor lovato) na roczny przeglad instalki. Przejrzeli, podregulowali ale od tego czasu znacznie wzroslo mi spalanie gazu. W trasie 9 do 9,5l, miasto ~15l przy normalnym stylu jazdy sick.gif. Wczoraj podpialem sie pod sterownik i zrobilem screeny z glownymi ustawieniami. Przy 3000rpm wskaznik lambda i mieszanki oscyluje ale jednak na jalowych mieszanka i lambda nie i stoi na ~ 0,8V, krokowy ustawia sie na okolo 82 kroki

<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">1dbcf213f448dc7b.jpg</a> <a href="www.fotosik.pl" target="_blank">d5edf77d0b00ef02.jpg</a> <a href="www.fotosik.pl" target="_blank">f0445c0c89197efd.jpg</a> <a href="www.fotosik.pl" target="_blank">3038f7577be05514.jpg</a> <a href="www.fotosik.pl" target="_blank">c264697f825fc041.jpg</a>

Nie zastanawialem sie dlugo tylko pojechalem do gazmana i przedstawilem problem. Ten troche zmienil ustawienia, delikatnie odkrecil plastikowa srube na reduktorze (4 do 5mm) i powiedzial ze powinno byc ok. Jednak jakos nie chce mi sie wierzyc w jego zapewnienia dlatego zrobilem rowniez screeny po wczorajszej regulacji i prosze Was koledzy o pomoc. Po tej regulacji na jalowych lambda i mieszanka dalej stoi na okolo 0,8V, tylko krokowy ustawia sie na 78. Przy 3000rpm jest oscylacja

<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">cd2cc7b269db078e.jpg</a> <a href="www.fotosik.pl" target="_blank">4927cabfb8bdce10.jpg</a> <a href="www.fotosik.pl" target="_blank">ab38efb117b13faa.jpg</a> <a href="www.fotosik.pl" target="_blank">f199b19e9b862f37.jpg</a> <a href="www.fotosik.pl" target="_blank">84ed9347a9d25e4a.jpg</a>

Czekam na Wasze opinie i sugestie, moge ewentualnie rowniez sam wyregulowac jesli ktos mnie pokieruje wink.gif

Napisano

Rozumiem, że MAX i MIN to określa ustawienia dla obr wysokich i jałowych. Niech mnie ktoś poprawi bo już nie pamiętam tego stera, niezbyt mądrze to nazwali. Można próbować dokręcić na reduktorze śr obejścia (o ile się da) albo obniżyć PWA MIN z 98 na np 88.

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że MAX i MIN to określa ustawienia dla obr wysokich i

> jałowych. Niech mnie ktoś poprawi bo już nie pamiętam tego

> stera, niezbyt mądrze to nazwali. Można próbować dokręcić na

> reduktorze śr obejścia (o ile się da) albo obniżyć PWA MIN z 98

> na np 88.

Sruba obejscia to jest ta metalowa na gorze reduktora ?? Mozna ja jeszcze przykrecic (sprawdzalem) wink.gif

Napisano

> Sruba obejscia to jest ta metalowa na gorze reduktora ?? Mozna ja

> jeszcze przykrecic (sprawdzalem)

swieca.gif może? Jeszcze nie zostałem jasnowidzem i nie wiem jaki masz reduktor.

Napisano
  • Autor

> może? Jeszcze nie zostałem jasnowidzem i nie wiem jaki masz

> reduktor.

hmm.gif Skoro masz szmatke przy nicku to myslalem ze jestes jasnowidzem zlosnik.gif

A tak na serio to mam taki reduktor ok.gif

Napisano

> Rozumiem, że MAX i MIN to określa ustawienia dla obr wysokich i jałowych.

Dobrze wywnioskowałeś

Napisano

Ustawienia wyjsciowe attuatora MIN masz ustawione na 98 kroków. Na biegu jałowym krokowy będzie Ci "chodził" od 78 do 123 kroków. Możesz obniżyć dolną granicę, ale z wyczuciem bo przy szybkim depnięciu na pedał gazu możesz mieć przez chwilę ubogą mieszankę. Tak musisz dobrać max zejście w dół aby nie było strzałów.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj troche "pogrzebalem" w ustawieniach. Krecenie metalowa sruba na gorze reduktora nie mialo zadnego wplywu na prace instalacji (krokowy dalej stal, mieszanka bogata 0,8V). Sruba ta byla wykrecona na okolo 3/4 obrotu i tak tez ja zostawilem.

Dopiero skrecenie o 1/4 obrotu plastikowej sruby z boku reduktora sprawilo ze krokowy zaczal sie ruszac w zakresie 78-81, lambda oscyluje. Srube ustawilem tak aby wskaznik mieszanka wskazywal w wiekszosci mieszanke bogata ~0,5 do 0,6V. Dodatkowo uaktywnilem cut-off oraz ogranicznik obrotow.

Napisano

Witam!

Nie mam teraz dostepu do mojego laptopa samochodowego, ale zastanawia mnie czemu masz 0 (zero) Wskaznik Temperatury - Aktywny.

Powinno byc minimum 30 stopni.

Inny punkt to przelaczanie na gaz. Powinno byc Przyspieszanie a u Ciebie jest Zwalnianie.

Reszte dokladniej sobie obejrze i napisze pozniej, u mnie jest juz 01:31 pora spac frown.gif

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Nie mam teraz dostepu do mojego laptopa samochodowego, ale zastanawia

> mnie czemu masz 0 (zero) Wskaznik Temperatury - Aktywny.

> Powinno byc minimum 30 stopni.

Ze wzgledu na czeste uruchomienia zimnego silnika na krotkich odcinkach. Przy ustawieniu wyzszej temp jezdzilbym na benzynie.Uprzedzajac wink.gif - nie zdarzylo sie jeszcze aby zamarzl mi parownik ok.gif

> Inny punkt to przelaczanie na gaz. Powinno byc Przyspieszanie a u

> Ciebie jest Zwalnianie.

Tak jest lepiej wink.gif

> Reszte dokladniej sobie obejrze i napisze pozniej, u mnie jest juz

> 01:31 pora spac

Ja już od poltorej godziny na nogach zlosnik.gif

Napisano

> Dzisiaj troche "pogrzebalem" w ustawieniach.

Wnioskuję, że nie zmieniałeś wartości zamknięcia MIN.

Nie bój się i zmieniaj, ale drobnymi kroczkami i obserwuj. Również mam (miałem) problemy z bogatą mieszanką na jałowych obrotach. U mnie krokowy schodzi na 40 kroków od położenia wyjściowego, ale tak głębokie zejście należy głęboko zlosnik.gif przemyśleć i poobserwować również w czasie jazdy. Takie zejście jest możliwe u mnie między jnnymi dlatego, że mam bardzo blisko parownik i mieszalnik, co powoduje małą bezwładność układu.

Co do pokręteł na parowniku to nie podpowiem. Mam inny , a twojego nie znam. Jeżeli niema problemów na wysokich obrotach to niema czym przejmować się. Wyznaję zasadę, że kręcić można wszystkimi dostępnymi pokrętłami i wartościami, obserwować i wyciągać wnioski. Jeżeli lambda zaczęła oscylować (na jałowych), to zachęcam do pozmieniania szybkości otwarcia i zamknięcia. Prawidłowe dobranie tych współczynników czyni cuda. Przed zmianą tych współczynników centralka po zmianie obciążenia potrzebowała ok 30 s na doregulowanie mieszanki do optymalnej. Teraz zajmuje jej to 4-5 s.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Generalna zasada: po kręceniu śrubkami na reduktorze należy koniecznie zrobić kalibrację sterownika!!!

Ponieważ wszystko juz jest rozkręcone i popsute, moja rada jest taka:

1. zrób autokalibrację sterownika na LPG przy takich ustawieniach śrubek, jakie masz. Podczas kalibracji nie kręć już czułością (plastykowa śruba), najwyżej obejściem (metalowa śruba), gdy program poprosi.

2. Sprawdź, czy zakres PWAMin i PWAMax jest taki, jak na pierwszym screenie: m. 94, a 104. To jest optymalne ustawienie.

Jesli ww. wartości są za wysokie, odkręć śrubę czułości na parowniku, jeśli za niskie zakręć ją troszkę. Powtórz pkt. 1 i 2 aż osiągniesz właściwe wartości.

3. Podczas korekcji czułości parownika niekiedy trzeba regulować też obejście wg zasady: czułość odkręcasz to obejście zakręcasz i na odwrót.

4. Po autokalibracji na wysokich powinieneś mieć oscylacje od razu. Jesli na niskich nie ma, to możesz lekko rozszerzyć zakres regulacji, ponieważ inaczej silnik pracuje na zimno, inaczej na gorąco i czasem te +/- 20 kroków nie wystarczy.

5. Teraz obserwuj zakres kroków silniczka na jałowych i wysokich obrotach. Najlepiej, gdy silniczek wcale się nie porusza, a oscylacje są. Sprawdź dla róznych wartości obrotów, od 1000 co 500 do 4500. Jeśli ze wzrostem obrotów silniczek krokowy się bardziej otwiera lub zamyka, to znaczy, że charakterystyka układu nie jest liniowa. Wtedy korygujesz odpowiednio czułość parownika, lekceważąc nieco pkt. 2. Musisz to zrobić, gdyż w przeciwnym wypadku podczas jazdy krokowiec będzie cały czas jeżdził, po każdej zmianie biegu i przyśpieszania. A jego zadaniem jest tylko korekcja składu mieszanki, a nie regulacja układu.

Jesli ww. procedura nie poprawi spalania i nawet nie uda się ustawić, aby były oscylacje na wolnych, podejrzewam sflaczałe membrany (jazda w zimie na tylko LPG się kłania!) i konieczność wymiany reduktora (regeneracji nie polecam).

Dodatkowe uwagi:

- przed regulacją instalki wymień filtr powietrza, filtr LPG oraz jeśli są stare: świece i przewody WN, sprawdź, czy świece są dobrze dokręcone, przewody dobrze założone, czyste styki

- sprawdź, czy dolot (powietrza) nie jest rozszczelniony, pęknięty, zsuniete opaski, zatkany szmatami przez gazownika itp. rzeczy

- emulacja lambdy=masa, dlaczego nie fala 0-0,8V? To Golf ma taki głupi komputer, że daje się nabrać na masę i nie wywala błędów?

- wyłącz cut-off i ogranicznik, g. to daje, a ogłupia sterownik i ECM silnika, przy ruszaniu po zadziałaniu cut-off zdarzają się szarpania

- próg przełaczania 1700 wg mnie mało, dałbym 2000 dla bezpieczeństwa (gaśnięcie silnika)

- przełączanie przy opadających obrotach jest ok dla silników 16V, musi być tylko właściwie ustawiony czas nakładania paliw w emulatorze wtrysków i wysokie obroty

To tyle, może jeszcze mi sie coś przypomni, to dołożę.

PS. mam taki sam reduktor jak ty: śruba czułości wykręcona na 6 pełnych obrotów, śruba obejścia wykręcona na 1,25 obrotu.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Wykonalem kalibracje wg zalecen. Screeny z wynikami mozna pobrac tutaj wrzuta.pl 5,42MB

Sa tylko screeny z 1k rpm i 3krpm bo te posrednie mi sie nie zapisaly. Jak bedzie trzeba to zrobie je.

> Jesli ww. procedura nie poprawi spalania i nawet nie uda się ustawić,

> aby były oscylacje na wolnych, podejrzewam sflaczałe membrany

> (jazda w zimie na tylko LPG się kłania!) i konieczność wymiany

> reduktora (regeneracji nie polecam).

Instalka ma 1rok/15kkm

> Dodatkowe uwagi:

> - przed regulacją instalki wymień filtr powietrza, filtr LPG oraz

> jeśli są stare: świece i przewody WN, sprawdź, czy świece są

> dobrze dokręcone, przewody dobrze założone, czyste styki

Swiece NGK 15kkm, filtr powietrza tez, przewody zapl oryginalne ale nie bylo problemu z nimi do tej pory. Filtr gazu wymienie na wszelki wypadek bo nie wiem w jakim jest stanie.

> - sprawdź, czy dolot (powietrza) nie jest rozszczelniony, pęknięty,

> zsuniete opaski, zatkany szmatami przez gazownika itp. rzeczy

Dolot ok, wszystko oryginalne i szczelne ok.gif

> - emulacja lambdy=masa, dlaczego nie fala 0-0,8V? To Golf ma taki

> głupi komputer, że daje się nabrać na masę i nie wywala błędów?

Fakt ecu lapie blad zwarcia sondy do masy ale wszedzie takie ustawienia zalecaja

> - wyłącz cut-off i ogranicznik, g. to daje, a ogłupia sterownik i ECM

> silnika, przy ruszaniu po zadziałaniu cut-off zdarzają się

> szarpania

cut-off wylaczylem ok.gif

> - próg przełaczania 1700 wg mnie mało, dałbym 2000 dla bezpieczeństwa

> (gaśnięcie silnika)

> - przełączanie przy opadających obrotach jest ok dla silników 16V,

Zostawie jak jest bo nie mialem z tym problemow

> musi być tylko właściwie ustawiony czas nakładania paliw w

> emulatorze wtrysków i wysokie obroty

Nie mam emu wtryskiwacza, odcinany jest przekaznikiem

> To tyle, może jeszcze mi sie coś przypomni, to dołożę.

> PS. mam taki sam reduktor jak ty: śruba czułości wykręcona na 6

> pełnych obrotów, śruba obejścia wykręcona na 1,25 obrotu.

Obejcia mam wykrecona na 1 pelny obrot, czulosci nie pamietam niestety.

Napisano

> Wykonalem kalibracje wg zalecen. Screeny z wynikami mozna pobrac

> tutaj wrzuta.pl 5,42MB

Tu pierwsza uwaga: screeny nic nam nie dadzą... to są statyczne obrazki, nawet gdy są nagrywane co minutę, czy sekundę, a czy jest dobrze, czy nie nalezy stwierdzić na podstawie zmian parametrów w czasie. Lepiej byś nagrał film, choćby komórką lub jakimś programem do tworzenia prezentacji. Poza tym są trudności ze ściągnięciem pliku w całości.

> Swiece NGK 15kkm, filtr powietrza tez,

To chyba czas na wymianę, przy LPG robi sie to 2x częściej

> Fakt ecu lapie blad zwarcia sondy do masy ale wszedzie takie

> ustawienia zalecaja

Gdzie, wszędzie? czyż silnik nie pracuje w tym przypadku w trybie awaryjnym (m. in. zwiększona spalanie)? Ja zalecam choćby spróbowanie fali 0..1V, jesli dobrze dobierzesz kształt fali, ECM nie będzie się zaśmiecał.

> Nie mam emu wtryskiwacza, odcinany jest przekaznikiem

ECM nie sprawdza, czy sa awarie wtryskiwaczy? Jesli nie to masz fajnie... i niefajnie zarazem...

> czulosci nie pamietam

A jaki problem sprawdzić, nawet teraz? Wkręcasz do lekkiego oporu i liczysz obroty, potem wykręcasz tyle samo...

PS. A spuszczany był "syf" z parownika? Teraz mi się przypomniało...

PS.PS. Udało mi sie ściągnąć większość obrazków: na 3000 ppm jest idealnie, na 1000 ppm też, zakres pracy aktuatora pokrywa się dla obu prędkości, jest super! Ale 1000 ppm to nie są wolne obroty chyba? Jeśli tak samo chodzi bez naciskania pedału przyśpieszenia, to... brawo!!!

Ale nie ciesz się zbyt szybko: zrobiłeś regulację statyczną, na silniku bez obciążenia... pozostaje ci teraz (najlepiej z podłączonym notebookiem) przejechać się i sprawdzić dynamikę silnika oraz obserwować oscylacje i kroki podczas jazdy w cięższych warunkach, np. 4 osoby w samochodzie, ruszanie pod górkę, gaz do dechy itp. W razie potrzeby trzeba skorygować "automatyczne" ustawienia na zakładce "zaawansowane" poprzez rozszerzenie zakresu regulacji bądź prędkości regulacji... Na koniec pozostaje obliczenie spalania LPG na 100km.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Tu pierwsza uwaga: screeny nic nam nie dadzą... to są statyczne

> obrazki, nawet gdy są nagrywane co minutę, czy sekundę, a czy

> jest dobrze, czy nie nalezy stwierdzić na podstawie zmian

> parametrów w czasie. Lepiej byś nagrał film, choćby komórką lub

> jakimś programem do tworzenia prezentacji. Poza tym są trudności

> ze ściągnięciem pliku w całości.

Znasz jakis program ktory by nagrywal okno Amona w czasie jazdy ?? Bardzo chetnie nagram taki filmik

Edit: mam juz program do nagrywania. Jutro ruszam na jazde testowa i zapodam filmiki ok.gif

> To chyba czas na wymianę, przy LPG robi sie to 2x częściej

Hmm no moze i tak ale wczesniej bylo ok a problemy zaczely sie gdy gazmen zamieszal w ustawieniach. Swiece wygladaja ok.

> Gdzie, wszędzie? czyż silnik nie pracuje w tym przypadku w trybie

> awaryjnym (m. in. zwiększona spalanie)? Ja zalecam choćby

> spróbowanie fali 0..1V, jesli dobrze dobierzesz kształt fali,

> ECM nie będzie się zaśmiecał.

Na wielu forach dot. vw zalecaja ustawienie emu na masa. Wlasnie przy fali czesto sa problemy z pozniejsza jazda na benzynie.

> ECM nie sprawdza, czy sa awarie wtryskiwaczy? Jesli nie to masz

> fajnie... i niefajnie zarazem...

Jedyny blad w tescie VAGCOMem to blad sondy (zwarcie do masy)

> A jaki problem sprawdzić, nawet teraz? Wkręcasz do lekkiego oporu i

> liczysz obroty, potem wykręcasz tyle samo...

Dzis juz mi sie nie chce ale jutro policze

> PS. A spuszczany był "syf" z parownika? Teraz mi się przypomniało...

Tak, byl spuszczany. I bylo go niewiele.

> PS.PS. Udało mi sie ściągnąć większość obrazków: na 3000 ppm jest

> idealnie, na 1000 ppm też, zakres pracy aktuatora pokrywa się

> dla obu prędkości, jest super! Ale 1000 ppm to nie są wolne

> obroty chyba? Jeśli tak samo chodzi bez naciskania pedału

> przyśpieszenia, to... brawo!!!

U mnie wolne sa w zakresie 900-1000rpm. Pliki z poczatkiem 1000rpm sa robione na wolnych obrotach bez dotykania pedalu gazu.

> Ale nie ciesz się zbyt szybko: zrobiłeś regulację statyczną, na

> silniku bez obciążenia... pozostaje ci teraz (najlepiej z

> podłączonym notebookiem) przejechać się i sprawdzić dynamikę

> silnika oraz obserwować oscylacje i kroki podczas jazdy w

> cięższych warunkach, np. 4 osoby w samochodzie, ruszanie pod

> górkę, gaz do dechy itp. W razie potrzeby trzeba skorygować

> "automatyczne" ustawienia na zakładce "zaawansowane" poprzez

> rozszerzenie zakresu regulacji bądź prędkości regulacji... Na

> koniec pozostaje obliczenie spalania LPG na 100km.

Jesli zdobede progsa do nagrywania okiem to pozgrywam parametry w czasie jazdy. Kierowac autem, obslugiwac lapka to troche skomplikowane i niebezpieczne, a nie mam nikogo kto by mi pomogl.

Tymczasem dzieki za pomoc 20.GIF

Napisano
  • Autor

> A jaki problem sprawdzić, nawet teraz? Wkręcasz do lekkiego oporu i

> liczysz obroty, potem wykręcasz tyle samo...

Plastikowa boczna sruba jest wykrecona na 3,5 obrotu. Gorna metalowa na 1 pelny

Napisano

Przetestuj auto: dynamika i spalanie. Jesli dynamika będzie słaba, wykręć śrubę czułości i powtórz kalibrację.... Jeśli spalanie będzie za duże, śrubę wkręć i powtórz kalibrację... Pozdr.

Napisano
  • Autor

Jestem po testach drogowych. Dynamika auta ok, brak dziur itp.

PWAmin=100, PWA max=90, zakres pracy krokowego +/-20

Miasto

miasto.jpg

Trasa 1

[trasa1.jpg

Trasa 2

trasa2.jpg

Napisano

Brawo! Jeszcze tylko obliczenie spalania, najlepiej z kilku tankowań do pełna... Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Brawo! Jeszcze tylko obliczenie spalania, najlepiej z kilku tankowań

> do pełna... Pozdr.

OK. Wielkie dzieki wszystkim za pomoc 20.GIF.

Powiem szczerze ze sporo skumalem o co w tym wszystkim chodzi ok.gif

Czytalem dzis takze Twoj post o regulacji reduktora metoda babelkowa. Czy zamiast tego mozna zrobic w ten sposob ze ustawiamy PWA min i max na 90, zakres pracy krokowego na 0, i wtedy zakrecic srube czulosci membram az do momentu wypadania obrotow i ponownie ja wykrecic do uzyskania w miare rownej pracy silnika ???? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> do pełna... Pozdr.

Pierwsze tankowanie po regulacji. 20% miasto / 80% trasa.

W miescie bez szalenst (normalna jazda bez butowania). W trasie predkosc przewaznie w okolicach 90-100km/h, sporo ograniczen predkosci do 70km/h oraz miejscowosci (50km/h), kilka razy sie zdazylo pogonic do 4500rpm.

Srednia 8.9l ok.gif

Przez najblizsze kilka dni szykuje sie jazda tylko w miescie wiec wkrotce kolejny raport wink.gif

Napisano
  • Autor

> do pełna... Pozdr.

Pierwszy pomiar z jazdy miejskiej - wynik 11,7l/100km wink.gif

Porównując do spalania jakie było po regulacji przez gazmana (dla przypomnienia w mieście ~15l/100km LPG) wynik jak dla mnie jest bdb waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.