Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana rozrządu i uszczelki pod głowicą cc 700

Featured Replies

Napisano

Po pierwsze to witam wszystkich smile.gif

Mam pytanie może głupie ale znalazłem coś takiego http://grupy.scigacz.pl/Ustawienie,klucza,dynamometrycznego,2,426189,2007_03.html chłopaki tam piszą żeby śruby , które mają wg instrukcji być przykręcone z momentem 10Nm przykręcać zwykłym kluczem. Nie znam się na mechanice więc stąd moje pytanie czy faktycznie tak jest? A pytam dlatego że muszę wymienić rozrząd i uszczelkę pod głowicą w instrukcji jest napisane żeby "przykręcić śrubę mocującą koło pasowe na wale korbowym momentem 147Nm". Nie mam klucza dynamometrycznego czy TEN KLUCZ mogę kupić z czystym sumieniem do takich operacji czy jakiś inny? Z tego co czytałem to wymiana rozrządu nie należy do najtrudniejszych, ale nie wiem czy poradzę sobie z wymianą uszczelki pod głowicą jest to bardzo trudna sprawa?

z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

a tak przepraszam chodzi o cinquecento 700 na weberze

Napisano

> Po pierwsze to witam wszystkich

> Mam pytanie może głupie ale znalazłem coś takiego

> http://grupy.scigacz.pl/Ustawienie,klucza,dynamometrycznego,2,426189,2007_03.html

> chłopaki tam piszą żeby śruby , które mają wg instrukcji być

> przykręcone z momentem 10Nm przykręcać zwykłym kluczem. Nie znam

> się na mechanice więc stąd moje pytanie czy faktycznie tak jest?

> A pytam dlatego że muszę wymienić rozrząd i uszczelkę pod

> głowicą w instrukcji jest napisane żeby "przykręcić śrubę

> mocującą koło pasowe na wale korbowym momentem 147Nm". Nie mam

> klucza dynamometrycznego czy TEN KLUCZ mogę kupić z czystym

> sumieniem do takich operacji czy jakiś inny? Z tego co czytałem

> to wymiana rozrządu nie należy do najtrudniejszych, ale nie wiem

> czy poradzę sobie z wymianą uszczelki pod głowicą jest to bardzo

> trudna sprawa?

> z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

> a tak przepraszam chodzi o cinquecento 700 na weberze

Cześć. Wymiana rorzrządu to jest roboty na jakieś góra 2 godzinki ze ściągnięciem zderzaka i nadkoli. Jest łatwiejszy dostęp. Odkręcasz zderzak,odpinasz czujnik wału korbowego, odpinasz odmę, zdejmujesz pasek alternatora, zakładasz klucz 36, zapinasz 1 bieg, pukniesz parę razy w klucz i śruba puszcza, odkrecasz chyba6 albo 7 śrub 10-tek, dwie 17-stki, zdejmujesz pokrywę, odkrecasz 4 10-tki kółka łańcuchowego, wymieniasz koła i łańcuch i składasz wszystko w odwrotnej kolejności. Kup zestaw rozrzadu z uszczelkami(trzeba wymienić uszczelkę pod pokrywą i uszczelniacz koła pasowego).I gotowe. Z uszczelka pod głowicą nie pomogę ci bo nie robiłem tylko asystowałem ale klucz dynamometryczny jest potrzebny aby dobrze dokrecić głowicę. Natomiast do rozrządu tylko wyczucie i nic wiecej.Rozrząd robiłem w malaczu i w cc kilka razy i nigdy nie stosowałem klucza dynamometrycznego(ostatnio jakieś 2 tygodnie temu) i wszystko jeźdźi. Nie zapomnij splanować głowicę. Powodzenia

Napisano

Producent tego klucza dynamometrycznego chyba zaoszczędził na blokadzie rękojeści obrotowej (przynajmniej ja jej nie dostrzegłem).

Napisano

> dzięki za odpowiedzi

> POZDRAWIAM

Wymieniałem uszczelkę pod głowicą to dokręcałem kluczem dynamometrycznym wtedy jest zachowana odpowiednia siła nacisku wolałem nie ryzykować na wyczucie. ja kupiłem klucz ze wskazówką trzy głowice nim dokręciłem jedne auto śmiga już prawie 4 roczek i nic sie nie dzieje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.