Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator do Marysi 1,9TD

Featured Replies

Napisano

Własnie odebrałem swoją Maryśkę od majstra. Padł mi alternator, a dokładnie pękła jego obudowa. Koszty całkowite naprawy: 500zł z robocizną. Sam alternator jest po regeneracji z półroczna gwarancją (ok. 300zł.). Wymienili mi przy okazji (już w tych kosztach) prawy wahacz (był już wczesniej kupiony) i pasek klinowy bo już był mocno złachany(kupił mechnik). Z wyjęciem alternatora zeszło majstrowi podobno ok 4 godzin. Twierdzi, że musial zdemontowac parę rzeczy. Bez tego ani rusz.

Ciekaw jestem jak to wygląda z waszej strony? Chyba nie przepłaciłem?

Nie znalazłem w wiadomościach, czy ktoś próbował sam wymieniać alternator?

Napisano

byli odważni,np Slayer sam wymienial,ale roboty jest od groma to fakt,cena taka ze da sie przezyc,mi za wyjecie i włozenie 250zł mechanik powiedział.Tobie jeszcze wahacz i pasek mieniał wiec "normalnie" ze tak powiem.

Napisano

> Nie znalazłem w wiadomościach, czy ktoś próbował sam wymieniać

> alternator?

Ja wymieniałem w JTD. Nie wiem czy w TD wygląda to tak samo (ale powinno). Z 2 godziny kombinowałem od dołu (tak wszyscy mówili). A w końcu wyszedł górą.

Jak już się wie jak wyciągnąć to w ciągu 1-2 godzin w dwie osoby można wymienić.

Napisano

500 to według mnie nie dużo.

Mi w ASO zaśpiewali chyba 450 a w jakimś warsztacie ponad 500 - sama robota oczywiście.

Altek zakupiłem regenerowany 100A bo mam klimę za 380.

jak nie masz klimy to sa po 300.

Wymiana w TD100 to jedna wielka tragedia. Górą nigdy nie wyjdzie.

Dołem tylko po wyjęciou półosi. Rozpięciu wahacza i odkręceniu takiej łapy co trzyma altek.

Nic skomplikowanego jak ktoś ma rękę z gumy. wsadzasz rękę po łokieć i robisz z niej kształt "Z" a później jeszcze krecisz kluczm ( jak teafisz na śrubę). Drugą ręką od strony koła trzymasz żeby się nie obracała, a trzecią ręką trzymasz klucz co by nie spadł, czwarta dobrze jest trzymać altek.

Jak 500 z wymianą i materiałem to DARMO!

Napisano

Wniosek jest jeden - jezeli padnie alternator (narazie jest igla) to czas.... zmienic auto zeby.GIF

Napisano

> Wymiana w TD100 to jedna wielka tragedia. Górą nigdy nie wyjdzie.

Spojrzałem na fotki TD i wygląda od góry jak JTD. Trzeba rozkręcić filtr paliwa i wyjdzie górą. Trochę się trzeba naścierać przy tym, ale da radę.

Napisano
  • Autor

> Altek zakupiłem regenerowany 100A bo mam klimę za 380.

> jak nie masz klimy to sa po 300.

> Wymiana w TD100 to jedna wielka tragedia. Górą nigdy nie wyjdzie.

> Dołem tylko po wyjęciou półosi. Rozpięciu wahacza i odkręceniu takiej

> łapy co trzyma altek.

To dokładnie to samo co było u mnie. Alternator 100A. Majster mówił o wyjmowaniu półosi i rozkręcaniu wahacza itd. Podobno brakuje 1cm żeby to ustrojstwo wyszło bez rozkręcania. Kto to wymyślił? - dałbym mu medal wpysk.gif Za altka krzyknął sobie 350 zł ale zbiłem cenę. Dużo raczej na mnie nie zarobił ale gość, musze przyznać, jest solidny.

Górą nie ma szansy tego wyjąć. Inny fachowiec, u ktorego byłem powiedział mi "w życiu" - nie chciał się podjąć roboty bo podobno schodzi przy tym pół dnia.

Swoją drogą gratuluje Slayer cierpliwości i podziwiam. Mnie by chyba trafiło gdybym sam to miał robić.

Napisano

W ASO silnik do góry chcieli wyciagać cfaniaczek.gifcfaniaczek.gif

Napisano

> W ASO silnik do góry chcieli wyciagać

Na zdjęciach od góry JTD i TD wyglądają bardzo podobnie. Ja od góry wyciągnąłem altka, choć wyglądało że się nie da........

Napisano

> Na zdjęciach od góry JTD i TD wyglądają bardzo podobnie. Ja od góry

> wyciągnąłem altka, choć wyglądało że się nie da........

Patrzac na swoje TD rowniez odnosze wrazenie ze da rade to zrobic od gory (choc moze wrazenie jest mylne). Z reszta - nie ma rzeczy niemozliwych - skoro do wsadzenia 15kg przekladni ZF do Poloneza potrzebne sa 2 osoby i 20 min czasu a ja to zrobilem sam w mniej niz minute... zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.