Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana radia a sterowanie z kierownicy

Featured Replies

Napisano

Zdecydowalem sie wymienic radio w Stilo na panel 2-din lcd dotykowy o rozmiarze 7 cali. Radio zamowilem, zakupilem i podlaczylem i wszystko gra pieknie ;-) Czekam teraz na ramke z Allegro, zeby obudowac to radio bo w tym momencie wyglada brzydko ;-/

Mam takie pytanie, dotyczace sterowania z kierownicy. Nowe radio ma wejscie (kabelek) na sterowanie z kierownicy. Chcialbym podlaczyc sterowanie z kierownicy, ale nie wiem jak. Generalnie po wyjeciu kostki iso z radia oryginalnego i przerobieniu jej, zostaly mi dwa kable wolne - opisane w instrukcji jako CAN A oraz CAN B. Sprawdzilem, ze podlaczenie ich pod ten kabel z radia ktory jest od sterowania z kierownicy powoduje ze radio sie zglasnia / scisza / albo "mute'uje". Tyle ze robi sie to samo, a nie wtedy kiedy ja chce. No i to sterowanie z kierownicy nie dziala.

Mozecie mi pomoc w tym temacie? Chcialbym jednak podlaczyc to radyjko pod patelnie. Moze to wina jakiegos nieodpowiedniego napiecia? Mam wypisane w instrukcji, jakie sa typowe napiecia na poszczegolnych przyciskach (Vol+, Vol-, Mute, Mode itd) Moze po prostu Stilo ma inne napiecia?

Tak czy inaczej thx for help zeby.GIF

Napisano

Ooo prosze .. wink.gif może kolega jakies zdjęcia załączy i pokaże co i jak i jakie radyjko wybrał.. z navi ?

Co do kierownicy to sterowanie radyjka jest po magistrali CAN i jeśli twoje radyjko nawet obsługuje magistrale Can to pytanie czy dokłądnie te same kody które przesyła układ z kierownicy.... niewiem.gif

Prawdopodobnie jest to jednak wyjście pod pilota- rezystory i aby to podłączyć będziesz musiał wywalić elektronikę z kierownicy ( szukam takiej food.gif coby nie było ... hehe.gif ) i odpowiednio zmodyfikować podłączenia....

Czy masz możliwość zmiany kodów w radyjku - przypisania do funkcji ...jeśli tak to należy znaleć ( gdzieś napotkałem ) na kody i wpisać je do radyjka...

Co jest opisane w instrukcji Radyjka - CAN / pilot/ ??

Napisano
  • Autor

> Ooo prosze .. może kolega jakies zdjęcia załączy i pokaże co i jak i

> jakie radyjko wybrał.. z navi ?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=355506255 - prosze bardzo

Z navi, bluetoothem itd. Wszystko dziala bardzo fajnie, nawigacja dokladna dobra i tez fajnie dzialajaca. Zdecydowalem sie na Noname z powodu kasy oczywiscie, analogiczny sprzet np. JVC kosztowalby jakies 1500 wiecej. Oby dzialalo niezawodnie smile.gif

> Co do kierownicy to sterowanie radyjka jest po magistrali CAN i jeśli

> twoje radyjko nawet obsługuje magistrale Can to pytanie czy

> dokłądnie te same kody które przesyła układ z kierownicy....

> Czy masz możliwość zmiany kodów w radyjku - przypisania do funkcji

> ...jeśli tak to należy znaleć ( gdzieś napotkałem ) na kody i

> wpisać je do radyjka...

Nie mam mozliwosci zmiany zadnych kodow w radiu. Dodatkowym problemem jest to, ze po tej magistrali CAN ida dwa kable, a w radiu mam jeden i jakiekolwiek ich polaczenie nie spowodowalo, ze dzialalo sterowanie z kierownicy

> Co jest opisane w instrukcji Radyjka - CAN / pilot/ ??

Nie rozumiem o co Ci chodzi smile.gif

Napisano

Bardzo ładne....

Niestety z tych informacji nie wynika że ma magistrale CAN....

Nie będziesz mógł podłączyć kierownicy na oryginalnym sterowaniu....

Najczęśćiej albo producenci dodają różnego rodzaju przejściówki albo jest to zdalne sterowanie na bazie różnych rezystoró włączanych w szereg.. jeśli piszesz że jest tylko jeden kabel to nie podłączaj tam cyfrowej magistrali - > CAN auta bo jeszcze coś ssie z fajczy... magistrala obsługuje nie tylko radyjko ale wiele innych sterowników ... body Komputer tym zawiaduje... jak zrobisz zwarcie to sie zaraz okarze, że auto nie pojedzie dalej.... oslabiony.gif

JEŚLI BĘDZIESZ MIAŁ DOKŁĄDNY OPIS WEJŚCIA TEGO STEROWANIA PILOTEM TO COŚ SIE WYMYŚLI...

Napisano

> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=355506255 - prosze bardzo

> Z navi, bluetoothem itd. Wszystko dziala bardzo fajnie, nawigacja

> dokladna dobra i tez fajnie dzialajaca.

Z chęcią bym się spotkał i na żywo zobaczy jak to działa... może mały spocik? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Z chęcią bym się spotkał i na żywo zobaczy jak to działa... może mały

> spocik?

No problemo kolego, mieszkam na Goclawiu przy Wale Miedzeszynskim / Fieldorfa. Kiedy i gdzie? Czekam na propozycje smile.gif

Napisano
  • Autor

> JEŚLI BĘDZIESZ MIAŁ DOKŁĄDNY OPIS WEJŚCIA TEGO STEROWANIA PILOTEM TO

> COŚ SIE WYMYŚLI...

Niestety, nie mam zadnego dokladnego opisu ;-(

Napisano

oj straszne pieniadze to sa

ja takie radyjka widzialem ze 1400 zl

coprawda bez kamery ale za to z tomtomem 6

reszta chyba identyko

Napisano

> No problemo kolego, mieszkam na Goclawiu przy Wale Miedzeszynskim /

> Fieldorfa. Kiedy i gdzie? Czekam na propozycje

Szkoda, że nie byłeś na zlocie Miłośników Włoszczyzny...

Napisano
  • Autor

> Szkoda, że nie byłeś na zlocie Miłośników Włoszczyzny...

Mialem byc ale nastapila zmiana planow niespodziewana.

A co do dokladnego opisu wejscia, to mam opis jakie napiecia (w jakich przedzialach) radio interpretuje jako vol+, vol- itd

Napisano

> Mialem byc ale nastapila zmiana planow niespodziewana.

> A co do dokladnego opisu wejscia, to mam opis jakie napiecia (w

> jakich przedzialach) radio interpretuje jako vol+, vol- itd

Wiec nie jest juz tobie potrzebna ta elektronika... hehe.gif chetnie się nia zaopiekuje... food.gif wystarczy kilka rezystorków odpowiednio podłaczonych pod 12 V... da sie zrobic...

Tylko nie psuj swojej elektroniki !!! mozemy sie zamienic smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Wiec nie jest juz tobie potrzebna ta elektronika... chetnie się nia

> zaopiekuje... wystarczy kilka rezystorków odpowiednio

> podłaczonych pod 12 V... da sie zrobic...

> Tylko nie psuj swojej elektroniki !!! mozemy sie zamienic

Chytry lis traci dwa razy, pamietaj o tym zeby.GIF

Szkoda ze w ogole sie nie znam na elektryce... :-/ Uderzac w tej sprawie do jakiegos auto-elektryka? Dzisiaj widzialem po drodze do Wesolej wielki napis "auto elektryk' i pomyslalem ze mozna by tam wpasc smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.