Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Synchronizator czy może coś tańszego...oby

Featured Replies

Napisano

Witam, chciałem się poradzić (pocieszyć) że to może i nie synchronizator tylko niski poziom płynu w skrzyni, oto objawy:

- redukcja z dwójki na trójkę lub z czwórki na trójkę - zgrzyt...

- reszta biegów - płynnie i leciutko bez problemów

- olej rok temu wymieniłem (na zalecany syntetyk) ale cosik mokro około przegubu bywało....jakby nad przegubem - wyglądało jak spocone ale czy to od skrzyni czy nie to jeszcze nie wiem

- nie zaglądałem na poziom płynu - jutro zerknę

- dzieje się tak od tygodnia czasu - jeśli na niskich obrotach wrzucę delikatnie trójkę to ładnie i bez zgrzytów wchodzi ale jeśli nieco agresywniej to zgrzyt confused.gif

I teraz czy jeśli poziom będzie niski i doleję - no może z jakimś uszczelniaczem do skrzyni bo mocno nie cieknie - jeśli cieknie) to mogłoby być przyczyną zgrzytu akurat na trzecim biegu - a reszta płynnie? Pytam żeby się pocieszyć - bo skrzyni i robocizny wymiana to nie za ciekawa opcja - bynajmniej finansowo.

Napisano

> - redukcja z dwójki na trójkę

Co z dwojki na trojke ???

A co do tematu, to jesli tylko ci sie uszczelniacze troche poca, to napewno olej w skrzyni jeszcze masz.

Zreszta nawet jakby oleju nie bylo to skrzynia tez powinna wmiare plynnie dzialac (przynajmniej do czasu).

Co do przyczyn zgrzytania - albo synchronizator tak jak piszesz, albo sprzeglo niedomaga (ale gdyby to byla wina sprzeglo zapewne mialbys tez zgrzyty przy wrzucaniu wstecznego i jedynki.

Napisano
  • Autor

> Co z dwojki na trojke ???

no tak wyraz redukcja nie na miejscu... ,,Zmiana biegów na przełożenia wyższe" - ale to mnie nie pocieszyło.

Napisano

> no tak wyraz redukcja nie na miejscu... ,,Zmiana biegów na

> przełożenia wyższe" - ale to mnie nie pocieszyło.

A to tak bardzo Ci przeszkadza? Owszem czasem obciach jak sie rusza z jedynki i zaraz zmiana na dwojke i zgrzyt - ale jezdze tak od dwoch lat i mam to gdzies... :-)

Olej to i jezdzij tak jak jest.

Szkoda kasy na naprawe.

Pzdr

Pawel

Napisano
  • Autor

> A to tak bardzo Ci przeszkadza? Owszem czasem obciach jak sie rusza z

> jedynki i zaraz zmiana na dwojke i zgrzyt - ale jezdze tak od

> dwoch lat i mam to gdzies... :-)

> Olej to i jezdzij tak jak jest.

> Szkoda kasy na naprawe.

> Pzdr

> Pawel

nie wiem czy to nie jest silniejsze ode mnie.... coś mnie ciągnie do destrukcji - i to nie tylko przy autach

Napisano

No u mnie coś też nie domaga ...

Wodzik ..czy jak to się nazywa niewiem.gif

Jak wrzucam 3 to nie jest płynnie tylko jakby o jakiś metal ocierało na dźwigni....

Naprowadźcie mnie zlosnik.gif

Napisano

Ale to zależy od obrotów silnika czy prędkości z jaką jedziesz ? U mnie przy większej prędkości zmiana z 4 na 3 powodowała zgrzyt (V > 30 km/h), Synchronizator był do wymiany.

Napisano
  • Autor

> No u mnie coś też nie domaga ...

> Wodzik ..czy jak to się nazywa

> Jak wrzucam 3 to nie jest płynnie tylko jakby o jakiś metal ocierało

> na dźwigni....

> Naprowadźcie mnie

na luzie też tak czuję - wszystkie biegi wchodzą płynnie a ta trójka jakby o coś się zacinała .... ale czy to możliwe żeby akurat od trójki cięgno osobno szło? raczej nie - a może w tym mechanizmie przy samej dźwigni coś się wyrobiło? Sprawdzałem płyn i jest OK - cięgna spsiukałem WD40 ale inne biegi chodzą idealnie leciutko. Jak delikatnie bieg trzeci wrzucam to nie zależnie od prędkości pojazdu czasem się udaje bez zgrzytu...ale przy niskiej prędkości i niskich obrotach dużo skuteczniej bez zgrzytu się udaje. Ostatnio brat dorwał auto i myślałem że może bez sprzęgła na siłę wrzucał trójkę i się coś wyrobiło - ale pewności nie mam bo nic nie pamięta. Czy to możliwe żeby ten mechanizm przekaszał nieco i źle tylko trójkę utrudniał? jest sens tam grzebać?

Napisano
  • Autor

> Ale to zależy od obrotów silnika czy prędkości z jaką jedziesz ? U

> mnie przy większej prędkości zmiana z 4 na 3 powodowała zgrzyt

> (V > 30 km/h), Synchronizator był do wymiany.

A ile to kosztowało można wiedzieć? pewno około 5 stówek.

Napisano

Ja wymieniłem wszystkie synchra + jeszcze jakiś tam wałek w skrzyni. Części + robota 700 zł. Ale ponoć bardzo tanio zapłaciłem.

Napisano

To się podepnę pod wątek.

W mojej BravoGirl coś się ostatnio stało z 4 biegiem. Wszystkie pozostałę wchodzą lekko, a 4 nie da się wrzucić. Odczucie jest takie, jakby tam wlazł jaki kawałek gumy. Z pozycji luz nie da się w żaden sposób wrzucić 4 na pracującym i nie silniku, obojętnie czy wcisnę sprzęgło czy nie. Do tej pory skrzynia chodziła bez zacięć i zgrzytów, a teraz taki babol. Źle się jeździ bez 4 biegu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.