Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakis nowy ciekawy kompik

Featured Replies

Napisano

> DATEC BASIC:

> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60824285

Jest już od kilku miesięcy na Allegro. Też mnie ciekawi jak to w praktyce biega smile.gif Z opisu i zdjęć wygląda solidnie ok.gif

Kto to produkuje? Nasi czy Makarony?

Godny uwagi jest w zasadzie DATEC BASIC SUPER za 290 zł i SUPER z wbudowanem 4-kanałowym emulatorm wtryskiwacza za 330 zł

Nawet się zastanawiałem nad kupnem, ale zainwestowałem w sprawdzony BRC Just cool.gif (poprzednio miałem Blitza)

Napisano
  • Autor

> Jest już od kilku miesięcy na Allegro. Też mnie ciekawi jak to w

> praktyce biega Z opisu i zdjęć wygląda solidnie

> Kto to produkuje? Nasi czy Makarony?

Nie mam pojecia... googlalem po niecie zeby znalezc cos na temat tego kompa czy firmy i znajdowalo mi wylacznie te aukcje frown.gif

Napisano

Coś jakaś egzotyka sick.gif. Ja bym sie tam nie pchał w cos co nie jest sprawdzone. Pisac to mozna rózne reklamowe dyrdymały ale ważne jest jak się sprawdza w wielo-kkm przebiegu.

Napisano

> Nie mam pojecia... googlalem po niecie zeby znalezc cos na temat tego

> kompa czy firmy i znajdowalo mi wylacznie te aukcje

Mam. To nasi robią...

http://dtgas-system.com.pl/

Ale coś mi się wydaję, że to jest włoskie, tylko u nas "konfekcjonowane" 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Coś jakaś egzotyka . Ja bym sie tam nie pchał w cos co nie jest

> sprawdzone. Pisac to mozna rózne reklamowe dyrdymały ale ważne

> jest jak się sprawdza w wielo-kkm przebiegu.

To fakt ok.gif

Ale nowe też może być dobre. Inni też kiedyś zaczynali.

Napisano
  • Autor

> To fakt

> Ale nowe też może być dobre. Inni też kiedyś zaczynali.

Dokladnie, np. nie tak dawno byl taki moment gdy o o nowym Bingo-S prawie nikt nie slyszal...

Napisano

> To fakt

> Ale nowe też może być dobre. Inni też kiedyś zaczynali.

Świerze konstrukcje raczej nigdy nie sa od razu dobre. Dopiero po wyeliminowaniu wielu błedów hardwareowych i softwareowych nabierają po czasie sensownej użyteczności.

Napisano

> Dokladnie, np. nie tak dawno byl taki moment gdy o o nowym Bingo-S

> prawie nikt nie slyszal...

No i Bingo tez miało z poczatku wiele baboli.

Napisano
  • Autor

> No i Bingo tez miało z poczatku wiele baboli.

Owszem ale raczej to pierwsze Bingo, a nie Bingo-S.

Napisano

> Owszem ale raczej to pierwsze Bingo, a nie Bingo-S.

Bo Bingo S jest już klonem Bingo czyli jego poprawiona konstrukcją.

Inny przykład to nap nowe modele samochodów. Staystycznie najwięcej problemów tzw wieku niemowlęcego wychodzi w ciągu pierwszego roku produkcji nowego modelu. Dlatego nie warto sie zachłystywac gdy producent wprowadzi jakis nowy model auta lub wyposaży w nową jednostkę napędową. lepiej odczekac aż zostanie konstrukcja dopracowana i wtedy zakupić. Najmniej awaryjne są auta z końcowych lat produkcji.

Napisano

> DATEC BASIC:

> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60824285

Oglądałem soft do PC-ta służacy do ustawiania tego komputerka. Można zassać na stronie producenta. Nie ma tam jakichś fajerwerków. Konstrukcja porównywalna z Bingo czy AL700. Chyba nawet mniej możliwości ustawień. Ciekawe ile prawdy jest w tym, że ma więcej pamięci i jest szybszy od konkurentów (jeśli pamieci jest więcej to powinno być też więcej opcji do ustawiania).

Ale opis na Allegro bardzo profi zrobiony. Spójrzcie na inne aukcje tego sprzedawcy.

Napisano

> Oglądałem soft do PC-ta służacy do ustawiania tego komputerka. Można

> zassać na stronie producenta. Nie ma tam jakichś fajerwerków.

> Konstrukcja porównywalna z Bingo czy AL700. Chyba nawet mniej

> możliwości ustawień. Ciekawe ile prawdy jest w tym, że ma więcej

> pamięci i jest szybszy od konkurentów (jeśli pamieci jest więcej

> to powinno być też więcej opcji do ustawiania).

> Ale opis na Allegro bardzo profi zrobiony. Spójrzcie na inne aukcje

> tego sprzedawcy.

Lecho MAXI Lmabda - oprogramowanie wygląda bardzo ładnie i takiej czytelnej, szczegółowej i zrozumiałej instrukcji żaden z innych producentów nie ma a jednak wystarczy poczytać opinie gazowników na forum OBD2 jak psy wieszają na tym komputerku

Napisano
  • Autor

> Lecho MAXI Lmabda - oprogramowanie wygląda bardzo ładnie i takiej

> czytelnej, szczegółowej i zrozumiałej instrukcji żaden z

> innych producentów nie ma a jednak wystarczy poczytać opinie

> gazowników na forum OBD2 jak psy wieszają na tym komputerku

Oni wieszaja psy na wszystkich komputerkach oprocz tych ze stajni AEB zlosnik.gif

Napisano

> Lecho MAXI Lmabda - oprogramowanie wygląda bardzo ładnie i takiej

> czytelnej, szczegółowej i zrozumiałej instrukcji żaden z

> innych producentów nie ma a jednak wystarczy poczytać opinie

> gazowników na forum OBD2 jak psy wieszają na tym komputerku

Dobrze to ująłęś. Bardzo ładnie to wygląda. Ale nie wiadomo jak działa. Każdy nabywca będzie trochę królikiem doświadczalnym.

Napisano

> Oni wieszaja psy na wszystkich komputerkach oprocz tych ze stajni AEB

Wcale nie. Bardzo chwalą Bingo i po opiniach na tym forum właśnie zdecydowałem sie na Bingo-M.

Napisano
  • Autor

> Wcale nie. Bardzo chwalą Bingo i po opiniach na tym forum właśnie

> zdecydowałem sie na Bingo-M.

A mozesz podac konkrety, tzn. linki do watkow gdzie na tym forum tak chwala Bingo?

Poza tym jesli np. chwala Bingo-S i Ty z tego powodu wybrales Bingo-M, to tak jakbys po dobrych opiniach o Skodzie Superb kupil Fabie grinser006.gif

Napisano

> Mam. To nasi robią...

> http://dtgas-system.com.pl/

> Ale coś mi się wydaję, że to jest włoskie, tylko u nas

> "konfekcjonowane"

parę dni pytałem o ten komp na forum. Rozmawiałem z gazownikami (wywiad przed założeniem) i koleś instalujący dt gassystem powiedział tak "elektronika robiona w lublinie, problemów z nimi nie ma, jak komp padnie to na drugi dzień mam nowy". szybkość reakcji godna pochwały, ale wolałbym nie być zmuszanym do wymiany kompa (nawet na gwarancji)

Napisano

> A mozesz podac konkrety, tzn. linki do watkow gdzie na tym forum tak

> chwala Bingo?

oj chcesz tak kawa na ławę, nie mam na to czasu siedzę w pracy, użyj przycisku szukaj z parametrem "bingo", wylistuje ci wątki w których na pewno będą opinie

> Poza tym jesli np. chwala Bingo-S i Ty z tego powodu wybrales

> Bingo-M, to tak jakbys po dobrych opiniach o Skodzie Superb

> kupil Fabie

Bingo-M od Bingo-S różni się tylko typem emulatora wtrysków i wskaźnikiem rezerwy. To tak jakby kupić skodę superb w wersji sedan a oglądać wcześniej kombi. palacz.gif

Napisano
  • Autor

> oj chcesz tak kawa na ławę, nie mam na to czasu siedzę w pracy, użyj

> przycisku szukaj z parametrem "bingo", wylistuje ci wątki w

> których na pewno będą opinie

Ja nie chce kawy na lawe tylko konkrety... bo tak ostatnio obserwuje rozne kolegi posty i zauwazylem, ze kolega nierzadko ogolnikami szafuje zlosnik.gif

> Bingo-M od Bingo-S różni się tylko typem emulatora wtrysków i

> wskaźnikiem rezerwy. To tak jakby kupić skodę superb w wersji

> sedan a oglądać wcześniej kombi.

Czyli kolega twierdzi, ze Bingo-M to dokladnie to samo co Bingo-S tylko bez wbudowanego wielokanalowego emulatora wtryskiwaczy i ze wskaznikiem tylko rezerwy (a nie pelnego wskazania)??

Napisano

siemka wszystkim.

mam już od miesiąca instalkę zrobioną wlasnie przez dtgas system - DETEC SUPER. wszystkie komponenty dokladnie takie jak na zdjeciu na tej aukcji. poki co smiga wszystko bardzo ladnie bez zadnych problemow. jedyne co to przy ostrej jeździe żlopie mi 13,5 l / 100km ale to kwestia regulacji. niedawno dopiero wrócilem z wypoczynku i nie mam kiedy podjechac na regulację 270751858-jezyk.gif

chlopaki zakladali mi instalke od godziny 8 do 15 a ja tuż po pólnocy tego samego dnia wyjezdzalem nad morze grinser006.gif - hardcore devil.gif odziwo obylo sie bez zadnych problemow.

roznica pomiedzy jazda na benzynce a gazie jest praktycznie nie zauwazalna. zobaczymy jak bedzie po regulacji 270751858-jezyk.gif

aha.. cala instalka IIgen kosztowala mnie 1700zl wink.gif

Napisano

> Ja nie chce kawy na lawe tylko konkrety... bo tak ostatnio obserwuje

> rozne kolegi posty i zauwazylem, ze kolega nierzadko ogolnikami

> szafuje

Coś się mnie tak czepił. To w takim razie teraz ja proszę o konkrety gdzie tymi ogólnikami walę angryfire.gif. Dodatkowo podaję linka na wątek który sam uruchomiłem na OBD2 gdy poszukiwałem dla siebie rozwiązania. Oczywiście odpowiedzi w tym wątku nie były jedynymi jakie mnie nakierowały na kupno Bingo wątek na obd2

> Czyli kolega twierdzi, ze Bingo-M to dokladnie to samo co Bingo-S

> tylko bez wbudowanego wielokanalowego emulatora wtryskiwaczy i

> ze wskaznikiem tylko rezerwy (a nie pelnego wskazania)??

Tzn nie są identyczne. Laminaty są inne ze względu na choćby inną złączkologię natomiast bazują na tych samych rozwiązaniach hardware'owych i software'owych - to zresztą sugeruje sam producent.

Napisano
  • Autor

> Coś się mnie tak czepił. To w takim razie teraz ja proszę o konkrety

> gdzie tymi ogólnikami walę .

Moze sie czepiam, ale zalozylem watek o nowym (jak dla mnie) kompiku, kolega Pawel_luk1, podal linka do producenta, watek zaczynal sie ciekawie rozwijac... i nagle kolega zaczal pisac o "egzotyce", "reklamowych dyrdymalach", o swiezych konstrukcjach, ktore nie sa dobre, nastepnie zeszla dyskusja na Bingo i kupowanie aut z ostatnich rocznikow produkcji. Skad kolega wie ile producent juz testowal i poprawial tego Datec Basic? Poza tym chyba nie ulega watpliwosci, ze im pozniej taki kompik II gen. powstaje tym trudniej w nich o "babole", bo konstuktor ma mozliwosc unikniecia bledow popelnionych w starszych konstrukcjach obecnych na rynku.

Jeszcze co do wiesznia psow (forum OBD2), to np. o takim AL-700 tez nie maja zbyt dobrego mniemania, a cala masa ludzi (chocby z GNL na Autokaciku) ma instalki z AL-700 i bardzo dobrze im sie sprawuje. Sam mialem z nim do czynienia, jak rowniez swego czasu bawilem sie kompikiem BINGO-S4 (teraz gdzies mi sie paleta w szufladzie) i jakos specjanie nie widze by mnial dzuo wieksze mozliwosci niz AL-700. Za to napewno ma jedna duza (z mojego punktu widzenia, to nawet ogromna) wade - nie umozliwa awaryjnego odpalania na lpg.

> Dodatkowo podaję linka na wątek

> który sam uruchomiłem na OBD2 gdy poszukiwałem dla siebie

> rozwiązania. Oczywiście odpowiedzi w tym wątku nie były jedynymi

> jakie mnie nakierowały na kupno Bingo wątek na obd2

Dzieki, to jest juz jakis konkret smile.gif

> Tzn nie są identyczne. Laminaty są inne ze względu na choćby inną

> złączkologię natomiast bazują na tych samych rozwiązaniach

> hardware'owych i software'owych - to zresztą sugeruje sam

> producent.

Zapewne BAZUJA na podobnych rozwiazniach, ale PCB nie sa identyczne, rozwiazia hardware'owe i software'owe tez nie sa IDENTYCZNE.

Chociazby z tego co pamietam w Bingo-S masz mozliwosc odpalienia z lpg a w Bingo-S nie. Zgadza se?

Napisano

> Moze sie czepiam, ale zalozylem watek o nowym (jak dla mnie) kompiku,

> kolega Pawel_luk1, podal linka do producenta, watek zaczynal sie

> ciekawie rozwijac... i nagle kolega zaczal pisac o "egzotyce",

> "reklamowych dyrdymalach", o swiezych konstrukcjach, ktore nie

> sa dobre, nastepnie zeszla dyskusja na Bingo i kupowanie aut z

> ostatnich rocznikow produkcji. Skad kolega wie ile producent juz

> testowal i poprawial tego Datec Basic? Poza tym chyba nie ulega

> watpliwosci, ze im pozniej taki kompik II gen. powstaje tym

> trudniej w nich o "babole", bo konstuktor ma mozliwosc

> unikniecia bledow popelnionych w starszych konstrukcjach

> obecnych na rynku.

Nie będę polemizował bo nie ma sensu. Mamy różne zdania na kwestię nowości i kropka. Nie ignoruję nowych konstrukcji i nie twierdzę że one na pewno są złe bo są nowe. Sugeruję jedynie zachowanie odrobinę ostrożności w podejmowaniu decyzji w zakupie czegoś o czym mało kto wie i trudno o jakieś podparte praktyką opinie a dostępne jest tylko klika reklamowych zdań. Nie widze też z jakiego powodu to co wczesniej napisałem miało w jakiś sposób unicestwić ten wątek. To że zamiast pisać o Datecu wymieniamy out-wątkowe poglądy to własnie sprowokował kolega nie ja.

> Chociazby z tego co pamietam w Bingo-S masz mozliwosc odpalienia z

> lpg a w Bingo-S nie. Zgadza se?

Teraz juz obydwa to mają co potwierdza moje wnioski o siostrzanych konstrukcjach i duzym zakresie wspólnego softu a różne PCB ma tu tyle co piernik do wiatraka. Ważne jest podobieństwo schematów i wspólnego rdzenia konstrukcji.

Napisano
  • Autor

> Nie będę polemizował bo nie ma sensu. Mamy różne zdania na kwestię

> nowości i kropka.

Nie mamy roznych zdam, bo ja tez ostroznie podchodze do nowosci (wole jak inni najperw przetestuja), ale chodzi mi o to, ze nie musi byc koniecznie tak, ze "nowe" (napisalem w cudzyslowiu bo co ta za nowosc komp IIgen. w 2004 czy 2005r) musi byc do bani.

> Nie ignoruję nowych konstrukcji i nie twierdzę

> że one na pewno są złe bo są nowe. Sugeruję jedynie zachowanie

> odrobinę ostrożności w podejmowaniu decyzji w zakupie czegoś o

> czym mało kto wie i trudno o jakieś podparte praktyką opinie a

> dostępne jest tylko klika reklamowych zdań.

waytogo.gif

> Nie widze też z

> jakiego powodu to co wczesniej napisałem miało w jakiś sposób

> unicestwić ten wątek. To że zamiast pisać o Datecu wymieniamy

> out-wątkowe poglądy to własnie sprowokował kolega nie ja.

> Teraz juz obydwa to mają co potwierdza moje wnioski o siostrzanych

> konstrukcjach i duzym zakresie wspólnego softu a różne PCB ma tu

> tyle co piernik do wiatraka. Ważne jest podobieństwo schematów i

> wspólnego rdzenia konstrukcji.

Powaznie, jestes powien ze w koncu wprowadzili awaryjne odpalanie na lpg w Bingo-S?? Pytam, bo jakis czas temu (wtedy gdy juz pracowali nad Diegiem) byl moj kumpel (z reszta tez czasami bywa na Autokaciku) na precentacji w KME i prosilem go zeby zapytal czy nie zamierzaja wprowadzic tego awaryjnego odpalania na lpg do Bingo=S (jako ze jest to wada w stosunku do konkurencji), to odpowiedzieli ze tych starszych kompow juz nie beda zmieniac, bo teraz juz pracuja nad Diegiem...

Napisano

> Powaznie, jestes powien ze w koncu wprowadzili awaryjne odpalanie na

> lpg w Bingo-S??

W 100% pewny nie jestem ale wyczytałem na OBD2. Tam chłopaki to instalują więc raczej wiedzą co piszą. Można ewentualnie zadzwonić do KME i zapytać, niestety na maile nie odpowiedają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.