Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

899-remont?obsługa? i kilka pytan.

Featured Replies

Napisano

Witam,w najblizszym czasie planuje zabrac sie za remont silnika i mam kilka pytan:

-jakie wybrać nowe sprzegło(łozysko oporowe strasznie hałasuje)

-jaki olej: marka i czy to ma byc 15w40 czy inny ?ile litrow tam wchodzi (mam przejechane 114kkm i i nie mam pojecia kiedy byl ostatnio wymieniany i pojecia nie mam jaka tam byla marka oleju a sam juz przejechalem 6tys.)

-jaki olej do skrzyni biegow ile litrow?

-ile bedzie mniejwiecej kosztowac zestaw uszczelek: głowica ,pod miske i pokrywe zaworow?

-jakim momentem kluczem dynamometrycznym dokrecic glowice(prosil bym o jakis rysunek kolejnosci dokrecania srub, nie mam kasiazki napraw od poprzedniego własciciela o ile taka jest)

-czy przy takim przebiegu remontujac silnik warto wymienic łancuszek?jak tak to jakiej firmy

-i ile mniej wiecej wazy caly silnik 899 ? w malcu zawsze bylo wygodniej silnik wyciagnac w unie tez chciałbym tak zrobic tylko czy dwie osoby dzwigna czy lepiej zrobic to jak siedzi w budzie?

oraz co proponujecie jeszcze zrobic wymienic robiac remont silnika cfaniaczek.gif

z gory dziekuje smile.gif

Napisano

remontować 899 biglaugh.gif pierwsze słyszę wink.gif i na dodatek słyszałem że łańcuch można wymieniać a raczej zastanawiać się nad wymianą po 200kkm biglaugh.gif czy z tym silnikiem jest aż tak źle biglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

Przecież 114kkm to jeszcze całkiem względny przebieg,chyba ze go katowałes okrutnie i juz nie daje rady? Łancuch sie wymienia przy 200kkm smile.gif

Napisano

Weee... to Ty chcesz robić eksploatację a nie remont - do remontu to musisz mieć jakieś objawy np olej wypala albo płyn chłodniczy pożera albo ogólna niemoc...

Na 120 tys urodzinki mojego Fiacika dałem mu nowe sprzęgiełko chyba Valeo czy jakoś tak, remoncik hamulców, nowy łańcuszek rozrządu koniecznie - nawet jeśli się nie odzywa - u mnie już dogorywał, zwyczajowo oleje i płyny bo skoro był na podnośniku to co tam :

chłodniczy, hamulcowy, oleje silnikowy i skrzynka biegów poza tym większość dostępnych uszczelek i uszczelniaczy.

Na koniec filtr paliwa i powietrza i jest jak nowonarodzony drive.gif

Zapomniałbym olejek od urodzenia ma 15W40 - ostatnio wlałem mu Texaco

Napisano

Tak też można... smile.gif

Ja tam wolałem zrobić zgodnie z instrukcją obsługi a i tak trochę przeciągnąłem przebieg.

A z łańcuchem to nigdy nie wiadomo u mnie jakiś napinacz się rozlatywał - podobno...

A jeździć z pełnymi majtkami i z duszą na ramieniu?...

Napisano

Do "dziewięćsety" wchodzi ok. 3,5 - 3,8 l oleju wink.gif 4 butelki kup, to zostanie trochę na dolanie po jakimś czasie.

Napisano

A że taj spytam - jaki jest powód tego remontu?

Napisano
  • Autor

lancuszek szczela,jest caly silnik zapryskany olejem wrecz na kolektorze plywa olej i nie tylko tam w zime strasznie lozysko oporowe brzeczy uszczelka z pod glowicy powoli wydmuchuje a powod jest bo od poczatku unem jeździła kobieta i mam jedna fakture razem z kupnem auta z wymiany sprzegła prz 7tys km... icon_rolleyes.gif a auto kupilem przy przebiegu 109kkm wiec wole zrobic to wszystko i nie miec mysli czy kiedys cos sie zje..e

Do kupienia:

sprzegło z Valeo,

olej kupie 4litry 15w40 Mobila

Jaki łancuszek mam kupic chodzi mi o firme romet bedzie dobry ?

i jaki olej do skrzyni biegow prosil bym o firme i ile tam wchodzi litrow.

Napisano

> lancuszek szczela,jest caly silnik zapryskany olejem wrecz na

> kolektorze plywa olej i nie tylko tam w zime strasznie lozysko

> oporowe brzeczy uszczelka z pod glowicy powoli wydmuchuje a

> powod jest bo od poczatku unem jeździła kobieta i mam jedna

> fakture razem z kupnem auta z wymiany sprzegła prz 7tys km...

> a auto kupilem przy przebiegu 109kkm wiec wole zrobic to

> wszystko i nie miec mysli czy kiedys cos sie zje..e

> Do kupienia:

> sprzegło z Valeo,

> olej kupie 4litry 15w40 Mobila

> Jaki łancuszek mam kupic chodzi mi o firme romet bedzie dobry ?

> i jaki olej do skrzyni biegow prosil bym o firme i ile tam wchodzi

> litrow.

Czyli tak jak tu ktoś wyżej powiedział - to nie remonto tylko taka obsługa grinser006.gif

Szczerze Ci powiem że chciałem wymieniać ten łańcuszek ale sobie odpuściłem, więc nie wiem jaki będzie dobry, leczy wydaje mi się że dłużej pochodzi mi ten co mam od nowości niż ten który kupię za jakieś tam grosze... taka jest smutna rzeczywistość zamienników oslabiony.gif

Napisano

nie będę sie chwalić ale ja moją 899 zrobiłem 110kkm sprzęgło nie wymieniane było (takie wytrzymałe było na pewno nikt go w poniedziałek na kacu nie robił zlosnik.gif) pryskało olejem tzn był zalany blok ale to z pod uszczelki zaworów, wymienione i tyle, tyle że regularnie wszystko wymieniane było filtry oleje i zawsze było mile słowo przed wyjazdem w trasę wink.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli tak jak tu ktoś wyżej powiedział - to nie remonto tylko taka

> obsługa

> Szczerze Ci powiem że chciałem wymieniać ten łańcuszek ale sobie

> odpuściłem, więc nie wiem jaki będzie dobry, leczy wydaje mi się

> że dłużej pochodzi mi ten co mam od nowości niż ten który kupię

> za jakieś tam grosze... taka jest smutna rzeczywistość

> zamienników

Zobacze jakie sa firmy lancuszkow jezeli znajde rometowski wymienie, jezeli nie, zostawiam ten co jest przy takim przebiegu jezeli mowia ze spokojnie ciagna do 200kkm.

teraz pytanie czy lepiej silnik wyjac jak bede mial juz skrzynie biegow wyciagneta ze wzgledu na lozysko oporowe zaczyna coraz głośniej"grać" i oczywiscie przy okazji wymienic wszystkie poduszki czy lepiej zostawic silnik i nie ruszajac go wymieniac wszystko pokolei confused.gif jakie sa tego plusy i minusy cfaniaczek.gif

Napisano

> nie będę sie chwalić ale ja moją 899 zrobiłem 110kkm sprzęgło nie

> wymieniane było (takie wytrzymałe było na pewno nikt go w

> poniedziałek na kacu nie robił ) pryskało olejem tzn był

> zalany blok ale to z pod uszczelki zaworów, wymienione i tyle,

> tyle że regularnie wszystko wymieniane było filtry oleje i

> zawsze było mile słowo przed wyjazdem w trasę

Moje sprzęgło też tyle wytrzymało i chodziło wyśmienicie tylko że się wyrwała sprężynka z tarczy i tak już się jeździć nie dało (huczało, strzelało, czasem się blokowało).

Na drugim przejechałem już kolejne 110kkm i działa tak jak działało na początku... inna sprawa że od początku działa ... ciulowo. Szarpie przy ruszaniu i wibruje na wysokich obrotach przy wciśniętym pedale. Nie polecam LUK'a.

Tak mi się popsuła tarcza fabryczna valeo.

Glaca-tarcza_sprzegla.jpg

Napisano

> Tak mi się popsuła tarcza fabryczna valeo.

Więc jakby co, to możemy jedną tarczę wspólnie złożyć - moja ma przejechane około 50kkm i ma pękniętą jedną ze sprężynek.

Napisano

> Więc jakby co, to możemy jedną tarczę wspólnie złożyć - moja ma

> przejechane około 50kkm i ma pękniętą jedną ze sprężynek.

jeden tydzień u jednego a drugi u drugiego biglaugh.gif

Napisano

> jeden tydzień u jednego a drugi u drugiego

Ja mam kolejną i Glaca też, więc możemy "trzeciego" obdarować grinser006.gif

Napisano
  • Autor

mam pytanie czy wymieniajac łozysko oporowe mozna kupic je osobno zamontowac niezaleznie od marki sprzegła i czy te lozysko podejdzie do kazdego sprzegła i bedzie ok czy trzeba znac firme sprzegła ? bo zamowilem kompletne sprzegło valeo a koszt lozyska samego to 29zł i zastanawiam sie jezeli da sie to spasowac to po co mam kupowac nowe płacac 219zł jak moge 29 i tez bedzie ok

i co do uszczelki pod miske olejowa bo sa dwa rodzaje jedna calkowicie plaska a druga taka jak to nazwac z kołnierzem oslabiony.gif ktora jest dobra ?

Napisano

> mam pytanie czy wymieniajac łozysko oporowe mozna kupic je osobno

można

> zamontowac niezaleznie od marki sprzegła i czy te lozysko

> podejdzie do kazdego sprzegła i bedzie ok czy trzeba znac firme

> sprzegła ? bo zamowilem kompletne sprzegło valeo a koszt lozyska

> samego to 29zł i zastanawiam sie jezeli da sie to spasowac to po

> co mam kupowac nowe płacac 219zł jak moge 29 i tez bedzie ok

A za co masz płacić 219 zł?

Ja zamawiałem kompletne valeo jednakże łożysko nie pasowało więc trzeba było nabyć odpowiednie.

> i co do uszczelki pod miske olejowa bo sa dwa rodzaje jedna

> calkowicie plaska a druga taka jak to nazwac z kołnierzem ktora

> jest dobra ?

Do 899 z kołnierzem idą ok.gif

Napisano

> Czyli tak jak tu ktoś wyżej powiedział - to nie remonto tylko taka

> obsługa

> Szczerze Ci powiem że chciałem wymieniać ten łańcuszek ale sobie

> odpuściłem, więc nie wiem jaki będzie dobry, leczy wydaje mi się

> że dłużej pochodzi mi ten co mam od nowości niż ten który kupię

> za jakieś tam grosze... taka jest smutna rzeczywistość

> zamienników

Czyli przez 216 kkm nie wymieniałeś jeszcze łańcuszka? To znaczy, że mogę być spokojny przy moich 76 kkm zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> A za co masz płacić 219 zł?

Za kompletne sprzegło z valeo

> Do 899 z kołnierzem idą

dzienki bede wiedział co kupic zeby.GIF bo jak babka w hurtowni zaczeła wymiatać swoją wiedzą na temat czesci do aut to co chwile mowiłem nie wiem nie wiem musze sie dowiedziec blush.gif a i tak dobrze mowila ze ta z kołnierzem zeby.GIF

Napisano

> Za kompletne sprzegło z valeo

No ale napisałeś że jeśli będzie można spasować łożysko to nie będziesz wydawał 219 tylko 29 stąd mniemam, że chcesz wymienić samo łożysko, a gdyby nie było to sprzęgło kompletne - tak?

> dzienki bede wiedział co kupic bo jak babka w hurtowni zaczeła

> wymiatać swoją wiedzą na temat czesci do aut to co chwile

> mowiłem nie wiem nie wiem musze sie dowiedziec a i tak dobrze

> mowila ze ta z kołnierzem

Wymieniałem już więc temat doboru mam za sobą smile.gif

Napisano

> Czyli przez 216 kkm nie wymieniałeś jeszcze łańcuszka? To znaczy, że

> mogę być spokojny przy moich 76 kkm

To nic nie znaczy.

Lejesz co 10kkm olej mobil 1 full-syntetic 5W50 ? cfaniaczek.gif

Napisano

> To nic nie znaczy.

> Lejesz co 10kkm olej mobil 1 full-syntetic 5W50 ?

Nie wiem, auto mam od sierpnia 2007, w Wigilię 2007 wymieniałem olej i akurat już przejechałem te 10 tys km, także wg zaleceń ASO powinienem zmienić olej, ale pojeżdże jeszcze do jesieni 270751858-jezyk.gif

A olej standardowy VS wink.gif

Napisano

> Nie wiem, auto mam od sierpnia 2007, w Wigilię 2007 wymieniałem olej

> i akurat już przejechałem te 10 tys km, także wg zaleceń ASO

> powinienem zmienić olej, ale pojeżdże jeszcze do jesieni

> A olej standardowy VS

ASO zaleca co 15, ja bym nie miał sumienia spineyes.gif

Właśnie takim podejściem (pojeżdżę jeszcze do jesieni) skraca się żywotność silnika... a potem "bierze" "dymi" "remoncik" spineyes.gif

Napisano

> ASO zaleca co 15, ja bym nie miał sumienia

> Właśnie takim podejściem (pojeżdżę jeszcze do jesieni) skraca się

> żywotność silnika... a potem "bierze" "dymi" "remoncik"

No mi powiedzieli: "Jak ma gaz, to lepiej co 10 kkm zmieniać niż co 15" wink.gif

Napisano

> No mi powiedzieli: "Jak ma gaz, to lepiej co 10 kkm zmieniać niż co

> 15"

Zawsze lepiej 10 niż 20 grinser006.gif bo czasem to ludzie w ogóle nie wiedzą że się olej zmienia rotfl.gif

Napisano
  • Autor

w ramach ze skonczyłem prace nad silnikiem i skrzynia biegow chciałbym podziekowac wszystkim za pomoc i dobre rady smile.gif wszystko poszło tak jak planowałem z tym ze jednak łancuszka rozrzadu nie wymieniałem vibra.gif najwieksza zagadka dla mnie była jak sie to stało ze w skrzyni bylo ~ 0,8 litra oleju a gumy na polosiach ze skrzyni byly lekko przepocone i to wszystko działało sick.gif calkowity koszt wymiany plynow, filtrow, uszczelek, gum na polosie i kompletnego sprzegła z valeo wyszedł 476zł

kolega podrzucił mi linka z momentami dokrecania srub i nakretek w silniku przydatna rzecz ktorej nie umiałem znalesc a komus moze sie przydac smile.gif

http://i41.photobucket.com/albums/e278/kedzior_sc/1_momenty.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.