Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus poczuł wiosnę i... padł

Featured Replies

Napisano

Innymi słowy dołączam do wiosennej grupy fordokącikowczów zdradziecko potraktowanych przez swoje własne auto, które ośmieliło się odmówić posłuszeństwa grinser006.gif Tak w ogóle to zdarzyło się to już dwa tygodnie temu ale... powiedzmy, że tak długo dochodziłem do siebie po takim wstrząsie. pad.gifwink.gif

Zatem będzie to historyjka o Focusie, któremu się odechciało chcieć. wink.gif

W nocy z soboty na niedzielę zaparkowałem sobie jak gdyby nigdy nic pod domem rodziciela, około godziny 0:30 wsiadam do Foczki, przekręcam kluczyk w stacyjce, standarowy zestaw lampek iluminacją ogłasza gotowość do rozruchu, rozrusznik zaczyna kręcić i... tyle. Akumulator sprawny, rozrusznik sprawny a kleczkoczące serce Foki nawet się nie zakrztusi. Byłem twardy jak Roman Bratny i zawzięcie kręciłem rozrusznikiem (naturalnie z odpowiedniej długości przerwami) do godziny 1:00 . W efekcie do domu wróciłem taksówką. 270751858-jezyk.gif

W tygodniu miałem sporo zamieszania, głównie przez pracę, więc raptem dwa razy wpadłem zobaczyć, czy może jednak złe licho już odpuściło. A jużci! W efekcie mój jak dotąd nie poskromiony Ford Focus żałośnie, z kołami w górze, powędrował do warsztatu, ciągnięty - nota bene - przez Forda (a jakże - innemu bym nie pozwolił wink.gif ) model F-150 (silniczek - bagatela - ponad 7-litrowy! smile.gif ). Przy tej okazji pozdrowienia dla uprzejmego Pana z firmy T. (15 lat na lawecie - szacunek!).

W warsztacie potraktowali mnie jak pacjenta ze stanem przedzawałowym, po kolei, delikatnie, serwując kolejne informacje uświadamiające mi rozmiary focusowej awarii; jako przystawka poszedł czujnik położenia wału korbowego (brak reakcji na niezmordowaną akcję rozrusznika), jako pierwsze danie pompa wody (ostrzegano mnie już na ostatnim przeglądzie, że zdycha - mam nauczkę), jako specialite de la maison - na dobicie zeby.GIF - przyszło koło dwumasowe (to też zaniedbałem, chociaż od 2-3 miesięcy dawało znaki ostrzegawcze).

Ostatecznie po tygodniu warsztatowych zmagań auto wyjechało nieco odmłodzone pod maską, wyraźnie zdrowsze na ciele, niestety powodując w moim budżecie stan klęski żywiołowej. No ale, tak jak już zasygnalizowałem - sam sobie jestem winien, bo mogłem sobie te "przyjemności" rozłożyć na dogodne dla siebie raty, wymieniając po kolei to, co domaga się wymiany. A tak, miałem tzw. wielką kumulację.

Ostatni akcent (poważnie się nad tym zastanawiałem ale chyba powinienem o tym napisać), to niestety przykra sprawa karygodnej niestaranności serwisu ABSCAR (a szkoda, bo do niedawna reklamowałem to miejsce), który w ogóle nie przykręcił z przodu kół w Focusie, o czym dowiedziałem się w trasie i to przy, powiedzmy, znacznej prędkości; całe moje szczęście, że po pojawienia się wibracji na kole kierownicy i dziwnych odgłosów przy hamowaniu zjechałem na najbliższą stację benzynową, gdzie okazało się, że wszystkie nakrętki w obu kołach mogę sobie odkręcić dwoma palcami! angryfire.gif

No i tytułem post scriptum - właśnie zaczyna odzywać się (głosem świstaka zeby.GIF ) turbina... To brzmi jak zapowiedź wyśmienitej i bardzo kosztownej zabawy... grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif Ale i tak po 120 kkm niemiłosiernego katowania Foki wciąż lubię to auto, nawet jak zaczyna kaprysić. smile.gif

Napisano

o masz......następny....

lada chwila dołączą do nas z Kąciku Żabojadów....

mojej Rodzicielce wysrał się Saxo - układ hamulcowy stanął, skrzynia biegów zaczęła niemiłosiernie jęczeć, płyn chłodniczy wybucha sam z siebie i mokry od paliwa jest cały wtrysk....

a do tego cieknie olej nie wiadomo skąd....

generalnie już drugi dzień walczę z tym potworem 1.0i hehe.gif i właśnie uporałem się z hamulcami......chyba

palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Jak to mowia - milosc slepa jest

Coś w tym jest - w ubiegłym tygodniu wskutek tego zaślepienia wpakowałem się Foką w takie bagno, że z opresji ratował mnie ciągnik rolniczy... zeby.GIF

Ale o powyższej historyjce napiszę w innym wątku nieco później, jak już przerzucę okolicznościowe fotki. wink.gif

Napisano
  • Autor

> o masz......następny....

Wkrótce będą nas miliony... a ziemia zadrży. zeby.GIFwink.gif

> lada chwila dołączą do nas z Kąciku Żabojadów....

... a za nimi useria aut z Kraju Kwitnącej Wiśni. I to właśnie będzie znak poprzedzający koniec świata. grinser006.gif

> mojej Rodzicielce wysrał się Saxo - układ hamulcowy stanął, skrzynia

> biegów zaczęła niemiłosiernie jęczeć, płyn chłodniczy wybucha

> sam z siebie i mokry od paliwa jest cały wtrysk....

> a do tego cieknie olej nie wiadomo skąd....

> generalnie już drugi dzień walczę z tym potworem 1.0i i właśnie

> uporałem się z hamulcami......chyba

Nie wygląda to za ciekawie. Powodzenia w zmaganiach. ok.gif

Napisano

Szacunek dla Kolegi, już dawno nie czytałem tak dobrego i zabawnego w swoim tragiźmie felietonu zakrecony.gif

A tak z ciekawości: ile "zgarnąłeś" w kumulacji grinser006.gif

Napisano

wiosna, miłość wisi w powietrzu, a Ty pewnie żadnego ciepłego słowa mu nie powiedziałeś to stanął biglaugh.gifwink.gif

Napisano

> wiosna, miłość wisi w powietrzu, a Ty pewnie żadnego ciepłego słowa

> mu nie powiedziałeś to stanął

Stanął bez okazji? No to chyba w dobrej kondycji jeszcze jest zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Szacunek dla Kolegi, już dawno nie czytałem tak dobrego i zabawnego w

> swoim tragiźmie felietonu

Gracias. blush.gif Życie pisze najlepsze scenariusze.

> A tak z ciekawości: ile "zgarnąłeś" w kumulacji

Łącznie zbliżyłem się do kwoty 4 kpln (wraz z kosztami przeglądu po 120 kkm). A miały być nowe Bilsteiny B6... tongue.gifwink.gif

Napisano

> Gracias. Życie pisze najlepsze scenariusze.

> Łącznie zbliżyłem się do kwoty 4 kpln (wraz z kosztami przeglądu po

> 120 kkm). A miały być nowe Bilsteiny B6...

No kwota jest mało śmieszna oslabiony.gif

Współczuje koledze, ale mam nadzieję, że teraz samochód przejedzie kolejne 120 kkm bezawaryjnie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Tylko jedno - więcej nie robiłem, nie chcąc stresować Pana Laweciarza. wink.gif

280895588-Focus_x.jpg

post-9839-14352494226961_thumb.jpg

Napisano

> Tylko jedno - więcej nie robiłem, nie chcąc stresować Pana

> Laweciarza.

Piękna fotka hehe.gif

Napisano

> Laweciarza.

Taki widok zawsze boli. frown.gif Tym bardziej, że w perspektywie szykują się niezłe wydatki. No ale miejmy nadzieję, że potem autko będzie nadal śmigać bezawaryjnie waytogo.gif A tak BTW, strasznie mi się zawsze w Focusach I podobał ten właśnie kolor, który Ty masz. ok.gif

Napisano

> Laweciarza.

fajne fele wink.gif A nie wiesz czy do 17" trzeba coś zmieniać czy tylko nisko profilowa opona wystarczy ?

Napisano
  • Autor

> fajne fele A nie wiesz czy do 17" trzeba coś zmieniać czy tylko

> nisko profilowa opona wystarczy ?

Nie wiem, jak to dokładnie jest z 17'', bo mam 16'' - te pasują bez problemu. IMHO "siedemnastki" też podejdą. smile.gif

Napisano
  • Autor

> [...]A tak BTW, strasznie mi się zawsze w

> Focusach I podobał ten właśnie kolor, który Ty masz.

Blue Print - od momentu, gdy pierwszy raz zobaczyłem Foczkę w takim kolorze, nie chciałem żadnego innego. Oczywiście znalazło się paru takich, co to nazwali ten kolorek... mówiąc delikatnie "niemęskim" (w oryginale padły słowa znacznie dosadniejsze hehe.gif ) ale ja bym go za nic nie zmienił. smile.gif

Napisano

Jak ten kolor jest niemęski, to co ja mam powiedziec o scierce beksa.gifrotfl.gif

Napisano

> Jak ten kolor jest niemęski, to co ja mam powiedziec o scierce

Przestań już narzekać na tą Twoją ścierę, bo się obrazi i znowu Ci się coś zepsuje zlosnik.gif

Napisano

> Przestań już narzekać na tą Twoją ścierę, bo się obrazi i znowu Ci

> się coś zepsuje

Ale ona dalej jest zepsuta biglaugh.gif

Napisano

> Ale ona dalej jest zepsuta

A to myślisz, że oprócz silnika to już nic więcej się w niej popsuć nie może? hehe.gif

Napisano

> A to myślisz, że oprócz silnika to już nic więcej się w niej popsuć

> nie może?

Chyba buda grinser006.gif

Na prasie hydraulicznej uzbroj_zlo.gifbiglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.