Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cos nie tak na benzynie - STAG 300

Featured Replies

Napisano

Czekaj bo z tego wątku nie rozumiem. Zrobiłeś reset i zaczął jechać dobrze. Nie przełączałeś na gaz ani na chwilkę? Potem znowu odpalałeś i kicha?

Napisano
  • Autor

Sluchaj dzisiaj bylem w Daewoo i powiedzieli ze wtryskiwacze zawalone sa i mam na benzynie jezdzic pprzez jakis czas i dolac preparat do czyszczenia wtryskiwaczy. Zalalem 98 oktanowa dolalem tego preparatu i zobaczymy. 2 razy odpalalem i jest ok.Dzieki wielkie za fatyge.

Napisano

> Sluchaj dzisiaj bylem w Daewoo i powiedzieli ze wtryskiwacze zawalone

> sa i mam na benzynie jezdzic pprzez jakis czas i dolac preparat

> do czyszczenia wtryskiwaczy. Zalalem 98 oktanowa dolalem tego

> preparatu i zobaczymy. 2 razy odpalalem i jest ok.Dzieki wielkie

> za fatyge.

Po co lałeś 98 oktan??

Napisano

Może nie pomóc. Masz zrobione odcięcie pompy paliwa? Po co lałeś 98?

Napisano

> Sluchaj dzisiaj bylem w Daewoo i powiedzieli ze wtryskiwacze zawalone

> sa i mam na benzynie jezdzic pprzez jakis czas i dolac preparat

> do czyszczenia wtryskiwaczy. Zalalem 98 oktanowa dolalem tego

> preparatu i zobaczymy. 2 razy odpalalem i jest ok.Dzieki wielkie

> za fatyge.

Z tymi wtryskiwaczami i starym paliwem w Lanosach ludzie powielają bzdury. Bardzo rzadko są one przyczyną takich problemów.

Przy drugiej generacji winą najczęściej jest ustawienie "zbyt bogatej" emulacji, a przy czwartej - zbyt dużych współczynników korekcyjnych czasu otwarcia wtryskiwaczy gazowych.

W takiej sytuacji adaptacja długookresowa w sterowniku silnika idzie w kierunku zubożenia - bo jest niby za bogato ( przy IV faktycznie za bogato). Efekt tego taki, że auto szarpie i krztusi się, a w skrajnych przypadkach po uruchomieniu zimnego silnika potrafi zgasnąć.

Przerabiałem to u siebie po założeniu instalacji gazowej II gen. Przy ustawieniu wypełnienia emulowanego sygnału lambdy na 50% po dwóch dniach jazdy na gazie, rano nie mogłem wyjechać z garażu. Metodą prób i błędów doszedłem, że najlepszym ustawieniem (u mnie) jest 43%. przy 42 - silnik na zimno idzie zdecydowanie za bogato - śmierdzi jak ze starego poloneza, a przy 44% - występuje już lekie zmulenie. Te 43% też generuje na zimno wyczuwalny smród, zdecydowanie bardziej wyczuwalny, niż gdy auto nie miało LPG, ale nic lepiej nie da się już ustawić.

Jak widać, pozornie prosty system wtrysku w Daewoo, jest wrażliwy na, mogłoby się wydawać, "pierdoły".

Napisano
  • Autor

Bo moj amochod cale zycie jezdzil na 98 oktanowej. Czyli 9 lat dokladnie smile.gif wiec chcialem zeby sobie cosik przypomnial hehe.gif nie wiem ale teraz zawsze bede lal 98. Odpalalem juz z kilkanascie razy na zimnym silniku i ani razu nie bylo takich objawow jak wczesniej wiec chyba to wtryskiwacze. Nie wiem jak mi sie stanie znowu cos takiego w najblizszym czasie to gazownicy beda mieli prze****ne bo wtedy bede wiedzial ze to ich wina.

Napisano
  • Autor

Dla jasnosci mam gaz sekwencyjny Stag. Nie pamietam numerku chyba 300 zlosnik.gif

Napisano

> Dla jasnosci mam gaz sekwencyjny Stag. Nie pamietam numerku chyba 300

Jest to w temacie, więc nie mogłem zapomnieć. zlosnik.gif

A czytałeś mój post dokładnie?

Napisano
  • Autor

> Jest to w temacie, więc nie mogłem zapomnieć.

> A czytałeś mój post dokładnie?

Tak tak oczywiscie i wielkie dzieki za to. Jak tylko bedzie sie to dzialo to pojade do gazownikow ale jezeli teraz pomoglo to chyba byly wtryskiwacze chyba ze sie myle?

Napisano

> Tak tak oczywiscie i wielkie dzieki za to. Jak tylko bedzie sie to

> dzialo to pojade do gazownikow ale jezeli teraz pomoglo to chyba

> byly wtryskiwacze chyba ze sie myle?

Raczej chyba coś z paliwem, bo na gazie zrobiłeś dopiero 1000 km (podpis).

Napisano

> Eksperci od gazu mozecie zerknac na moj problem Bede wdzieczny za

> pomoc w tej kwestii. Samochod Daewoo Lanos 1.6 16v Przebieg

> 56000tys km. Instalacja zalozona kolo 50000tys km.

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=280870413&an=0&page=1#Post280870413

Efilive 4 + http://www.allegro.pl/item369157412_interfejs_aldl_daewoo_lanos_nubira_promocja_.html

Sprawdz wartości BMCELL i INT. Jeśli się różnią bardzo od 128 to oznacza, jak wcześniej koledzy pisali złe ustawienie instalacji gazowej

Napisano

> Przerobiłbyś definicje do 1.5.

Nie mam 1.5 smile.gif

Kiedyś częściowo przerobiłem, żeby do nexii 1.5 SOHC pasowały.

Ale to metodą prób i błędów.

Najpierw na wyłączonym silniku sprawdzasz, gdzie w ramce jest TPS, potem na włączonym RPM, potem w czasie jazdy prędkość i tak po kolei można część ramki rozszyfrować.

Napisano

> Przerobiłbyś definicje do 1.5.

Można spróbować programikiem w załączniku. Pokazuje wartości INT i BLM oraz na bieżąco można kasować wartość BLM. Jest napisana dla 1.5 SOHC, ale u mnie działa.

280898935-aldldiag.zip

Napisano

> Można spróbować programikiem w załączniku. Pokazuje wartości INT i

> BLM oraz na bieżąco można kasować wartość BLM. Jest napisana dla

> 1.5 SOHC, ale u mnie działa.

Działa, bo te silniki mają ten sam system sterowania.

U mnie to kiedyś uruchomiłem. Działała jedna z wersji programu, ale wtedy nie zastanawiałem się jeszcze nad adaptacją, bo nie miałem LPG. Muszę uruchomić jeszcze raz i popatrzyć co i jak.

Napisano

> Nie mam 1.5

> Kiedyś częściowo przerobiłem, żeby do nexii 1.5 SOHC pasowały.

> Ale to metodą prób i błędów.

No to pewnie do Lanosa 1.5 też by pasowały.

> Najpierw na wyłączonym silniku sprawdzasz, gdzie w ramce jest TPS,

> potem na włączonym RPM, potem w czasie jazdy prędkość i tak po

> kolei można część ramki rozszyfrować.

Jak się wie, o co chodzi, to pewnie jest to bardzo prosta sprawa. smile.gif

Ja jednak w takim temacie jeszcze nie działałem. smile.gif

Napisano

> No to pewnie do Lanosa 1.5 też by pasowały.

> Jak się wie, o co chodzi, to pewnie jest to bardzo prosta sprawa.

> Ja jednak w takim temacie jeszcze nie działałem.

Z tego co pamiętam, to wzory przeliczania wartości z binarnych na fizyczne są takie same jak w definicjach do 1.6, tylko położenie w ramce jest inne.

Napisano

> Z tego co pamiętam, to wzory przeliczania wartości z binarnych na

> fizyczne są takie same jak w definicjach do 1.6, tylko położenie

> w ramce jest inne.

Jak pisałem, nie znam się na tym, ale faktem jest że Efilive pokazuje dla silników 1.5 bzdury.

Napisano
  • Autor

No i nie wiem ostatnio znowu jest to samo dzisiaj odpalilem i znowu go dusilo oslabiony.gif nie wiem kurde jakjutro bedzie to samo to jade do gazownika i powiem mu to co mi napisales. Bo kurde odpierdziela mu niezle. Byl podlaczonypod komp bledow nic wlalem ten preparat do czyszczenia wtryskiwaczy i lepiej bylo a teraz nowu oslabiony.gif

Napisano

> No i nie wiem ostatnio znowu jest to samo dzisiaj odpalilem i znowu

> go dusilo nie wiem kurde jakjutro bedzie to samo to jade do

> gazownika i powiem mu to co mi napisales. Bo kurde odpierdziela

> mu niezle. Byl podlaczonypod komp bledow nic wlalem ten preparat

> do czyszczenia wtryskiwaczy i lepiej bylo a teraz nowu

Gadki gazowników o zapieczonych wtryskiwaczach, ich czyszczeniu i starym paliwie to takie mydlenie oczu.

Pewnie źle ustawili mnożniki czasu wtrysku i tyle, a że im się nie chce poprawiać, to właśnie tak bredzą.

Napisano
  • Autor

Znaczy wiesz co ja bylem u nich i oni mipowiedzili ze to pompa paliwa. Nie uwierzylem i podjechalem do Daewoo i koles podlaczyl go pod kompa wszystko ok wyszlo natomiast powiedzial ze najprawopodobniej sa to zawalone wtryskiwacze-czesta przypadlosc daewoo. Doklanie tak mi powiedzial. Z tym ze co wyjezdzilem polowe zbiornika na benzynie z tym plynem do czyszczenia wtrysk. odpalam wczoraj i dupa oslabiony.gif

Napisano

> Znaczy wiesz co ja bylem u nich i oni mipowiedzili ze to pompa

> paliwa. Nie uwierzylem i podjechalem do Daewoo i koles podlaczyl

> go pod kompa wszystko ok wyszlo natomiast powiedzial ze

> najprawopodobniej sa to zawalone wtryskiwacze-czesta przypadlosc

> daewoo. Doklanie tak mi powiedzial. Z tym ze co wyjezdzilem

> polowe zbiornika na benzynie z tym plynem do czyszczenia wtrysk.

> odpalam wczoraj i dupa

No to pojeździj cały dzień tylko na benzynie.

Jak następne odpalenie zimnego silnika będzie lepsze, niż ostatnie po jeździe na gazie, to wina jest na pewno w ustawieniach instalacji LPG.

Od czego niby miałby Ci się zawalić wtryski, jak auto przejechało niecałe 60 kkm, jeśli dobrze pamiętam, z tego tylko kilka kkm na gazie?

Jakby co, to mam tester do wtryskiwaczy z funkcją czyszczenia ultradźwiękowego. Mogę pomóc. smile.gif

Ostatnio sprawdzałem wtryskiwacze wyjęte z Lanosa, który przejechał 95 kkm, z czego jakieś 90 na gazie. Dawkowanie równe, wartość prawidłowa, rozpylenie również. Nie za bardzo więc przekonuje mnie teoria o zapiekających się w Daewoo wtryskiwaczach. Zwykle są to raczej właśnie problemy z ustawieniami emulacji lambdy na gazie, czy też samej instalacji w przypadku IV generacji.

Napisano
  • Autor

Napisalem do Ciebie wiadomosc na gg. Bee wdzieczny za odpisanie zlosnik.gif pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.