Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejna instalacja gazu płynnego - IRENE

Featured Replies

Napisano

Po Vialle i JTG kolejna firma - IRENE - opracowała wtrysk gazu płynnego.

Ciekawe ile bedzie kosztować instalka ...

Napisano

> Po Vialle i JTG kolejna firma - IRENE - opracowała wtrysk gazu płynnego.

> Ciekawe ile bedzie kosztować instalka ...

Tak mi się jeszcze przypomniało ...

Czy oni wszyscy nie mogą zrobić pompy przelewowej w zbiorniku, tylko bawią się w przewody powrotne.

Znacie może jakieś logiczne wyjaśnienie tego zjawiska ...

Napisano

> Tak mi się jeszcze przypomniało ...

> Czy oni wszyscy nie mogą zrobić pompy przelewowej w zbiorniku, tylko

> bawią się w przewody powrotne.

> Znacie może jakieś logiczne wyjaśnienie tego zjawiska ...

Jest duża szansa, że bez tego przelewu LPG gotowałby się w szynie wtryskiwaczy.

Napisano

> Jest duża szansa, że bez tego przelewu LPG gotowałby się w szynie wtryskiwaczy.

Ale niby dlaczebo, przecież ciśnienie powinno być podobne, a temp. tylko nieznacznie wyższa ...

Napisano

> Ale niby dlaczebo, przecież ciśnienie powinno być podobne, a temp.

> tylko nieznacznie wyższa ...

Musi być powrót.

Tak samo jak w benzynie.

Inaczej mogłoby dojść do wrzenia w listwie, a po drugie przewód powrotny jest niezbędny do regulacji ciśnienia w zależności od ciśnienia powietrza w kolektorze dolotowym za pomocą podciśnieniowego regulatora ciśnienia paliwa.

Napisano

> Musi być powrót.

> Tak samo jak w benzynie.

Jeżeli tak samo jak w benzynie, to nie musi być, u mnie w puntku nie ma powrotu. Regulator ciśnienia jest w pompie i w przewodzie pomiędzy pompą i listwą jest ciśnienie takie jak potrzebne.

> Inaczej mogłoby dojść do wrzenia w listwie,

W benzynie nie dochodzi do wrzenia ...

> a po drugie przewód powrotny jest niezbędny do regulacji ciśnienia w zależności od ciśnienia powietrza w kolektorze dolotowym za pomocą podciśnieniowego regulatora ciśnienia paliwa.

Nie za bardzo wiem o co chodzi. W Puntku ciśnienie w listwie jest stałe i atmosferyczne ciśnienie nie ma na to wpływu.

Co to jest ten podciśnieniowy regulator ciśnienia paliwa?

Napisano

> Nie za bardzo wiem o co chodzi. W Puntku ciśnienie w listwie jest

> stałe i atmosferyczne ciśnienie nie ma na to wpływu.

> Co to jest ten podciśnieniowy regulator ciśnienia paliwa?

Jest to taki element, który reguluje ciśnienie paliwa w listwie tak, żeby różnica ciśnienia pomiędzy paliwem a kolektorem dolotowym była stała.

Służy to miedzy innymi do uproszczenia sterowania

wtryskiwaczami i występuje w większości samochodów z wtryskiem.

Wersja tuningowa:

http://www.allegro.pl/item372499685_uniwersalny_regulator_cisnienia_paliwa_tuning.html

Napisano

> Ale niby dlaczebo, przecież ciśnienie powinno być podobne, a temp.

> tylko nieznacznie wyższa ...

Ale LPG ma zdecydowanie niższą temperaturę wrzenia niż benzyna, nawet przy tych dość wysokich ciśnieniach.

Napisano

> Jest to taki element, który reguluje ciśnienie paliwa w listwie tak,

> żeby różnica ciśnienia pomiędzy paliwem a kolektorem dolotowym

> była stała.

> Służy to miedzy innymi do uproszczenia sterowania

> wtryskiwaczami i występuje w większości samochodów z wtryskiem.

W nowszych autach jest tego coraz mniej. Układy robi się już raczej bezpowrotowe.

Ale przechodząc do meritum:

"Ze zbiornika paliwo jest kierowane do regulatora ciśnienia, który zawiera zawór elektromagnetyczny, zamykający się i otwierający jednocześnie z zaworem wyjściowym zbiornika, regulator i przetwornik ciśnienia. Urządzenie to utrzymuje w układzie (na powrocie z wtryskiwaczy) ciśnienie 0,5 MPa wyższe niż w zbiorniku paliwa. Waha się ono w granicach od 0,7 do 2 MPa. Po przekroczeniu 2 MPa układ ze względów bezpieczeństwa automatycznie przełącza się na benzynę. Pomimo utrzymywania dość wysokiego ciśnienia w przewodach, ciepło z otaczających elementów może powodować miejscowe odparowywanie paliwa i powstawanie pęcherzy gazowych. Aby zapobiec temu zjawisku pompa wymusza stałą cyrkulację ciekłego gazu w instalacji. Gaz w formie cieczy przepływa z regulatora ciśnienia do wtryskiwaczy i stamtąd jest kierowany do komór spalania poszczególnych cylindrów. Niewykorzystany LPG poprzez przewody powrotne wraca do zbiornika. Przetwornik ciśnienia będący częścią regulatora na podstawie pomiaru ciśnienia gazu generuje sygnał elektryczny będący funkcją tej wartości do elektronicznego urządzenia sterującego. Jest to jedna z podstawowych danych służąca do wyliczenia przez elektroniczne urządzenie sterujące czasu otwarcia wtryskiwacza, czyli dawki paliwa. Regulator ciśnienia ma na tyle małe wymiary, że może być montowany w każdym położeniu - nie wpływa to niekorzystnie na jego pracę. Dzięki temu jego montaż jest znacznie uproszczony w czasami ciasnej komorze silnikowej."

Napisano

> Wyedytowana część ...

To nie zacząłem, że przewód powrotny musi być biglaugh.gif

Napisano

> Ale LPG ma zdecydowanie niższą temperaturę wrzenia niż benzyna, nawet przy tych dość wysokich ciśnieniach.

No łaśnie o to mi chodzi - prawdopodobnie to jest przyczyna dlaczego są przewody powrotne ...

Napisano

> No łaśnie o to mi chodzi - prawdopodobnie to jest przyczyna dlaczego

> są przewody powrotne ...

Prawdopodobieństwo w tym wypadku można uznać za równe 1. smile.gif

Masz to z resztą opisane w cytowanym przeze mnie tekście (z internetu, ale pochodzi on chyba z książki Tauberta i Majerczyka).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.