Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F - obieg zamknięty - skąd pobiera powietrze?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Orientuje się ktoś może skąd w Astrze F pobierane jest powietrze przy działającym obiegu zewnętrznym?

Zakupiłem takie oto coś do oczyszczenia klimatyzacji i choć czuć ją delikatnie przez chwilę po wyłączeniu i to tak już trwa od około 2 lat, czyli nie ma tragedii, to chciałbym zastosować taki środek i przetestować jego działanie. Mam nadzieję, że to nie zaszkodzi.

A jako, że do prawidłowego działania potrzebne jest rozpylenie przy kanałach zaciągających powietrze do obiegu wewnętrznego stąd pojawiło się moje pytanie, czy w Astrach te kanały są w tym samym miejscu, co na rysunku:

280895018-PULPIT02.jpg

PS. Proszę nie piszcie tylko, że trzeba odgrzybić w profesjonalnym zakładzie ozonem itp. Ja to wiem, u mnie nic nie śmierdzi, nie ma tragedii, jest tylko delikatny lekko duszący zapach po wyłączeniu przez kilka minut, taka jakby wilgoć po deszczu w upalny dzień. Po prostu chciałem wypróbować taki specyfik, trochę profilaktycznie, zobaczyć, czy działa, bo takie spraye z długimi rurkami do kratek z doświadczeń innych raczej nie działają lub działają na krótko, a to w teorii ma prawo zadziałać.

Ów, ale się rozpisałem blush.gif to gdzie te wloty obiegu zamkniętego? 270751858-jezyk.gif

post-15760-14352494222986_thumb.jpg

Napisano

Takie preparaty maskują przez krótki czas zapach z klimy , nie mają nic wspólnego z czyszczeniem a tym bardziej dezynfekcją .

Skoro już masz taki preparat możesz go postawić na podłodze pod schowkiem lub przy nogach kierowcy . Nie wiem gdzie dokładnie jest wlot powietrza przy obiegu wewnętrznym .

Dobrym rozwiązaniem jest jednak markowy preparat z rurką , który podaje się bezpośrednio na parownik (bo to ta część jest zagrzybiona) ale od strony zdjętego filtra kabinowego nawet przez łopatki dmuchawy .

Napisano

> Dobrym rozwiązaniem jest jednak markowy preparat z rurką , który

> podaje się bezpośrednio na parownik (bo to ta część jest

> zagrzybiona) ale od strony zdjętego filtra kabinowego nawet

> przez łopatki dmuchawy .

A możesz dać fotkę gdzie dokładnie włożyć rurkę ??

Napisano

> A możesz dać fotkę gdzie dokładnie włożyć rurkę ??

parownik czyściłem w focusie wg instrukcji serwisowej ASO . W astrze klimy nie mam . Wykręciłem silnik dmuchawy w nogach pasażera (tak się wykręca w tym modelu) , uzyskałem tym samym dostęp "palpacyjny" do parownika i go spryskałem bezpośrednio preparatem z rurką firmy Wynn's aż cały osad wypłynął przewodami odprowadzającymi kondensat pod podwozie .

Za drugim razem nie wykręcałem już dmuchawy tylko wyciągnąłem filtr kabinowy umieszczony bardzo podobnie jak astrze a rurkę wprowadziłem w okolice parownika przez łopatki wirnika . Preparat można podawać też bezpośrednio na pracującą dmuchawę , która osadzi go na parowniku .

Napisano

Jak zajrzysz za schowek to zobaczysz taki czarny cylinder z rurką. To jest siłownik zamykający dopływ powietrza z zewnątrz. I z tamtych okolic jest brane powietrze do obiegu wewnętrznego.

Napisano

Nie chce zakladac nowego tematu, wiec rozszerze obecne pytanie:

Jak wyglada wlot powietrza w astrze G ??? , oczywiscie w obiegu zamknietym.

> Jak zajrzysz za schowek to zobaczysz taki czarny cylinder z rurką. To

> jest siłownik zamykający dopływ powietrza z zewnątrz. I z

> tamtych okolic jest brane powietrze do obiegu wewnętrznego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.