Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzypienie zawieszenia przód

Featured Replies

Napisano

Od kilku dni słyszę niepokojące skrzypienie dobiegające z przodu, chyba lewa strona. Skrzypienie pojawia się na nierównościach, ma charakter taki metaliczny, im większe nierówności tym bardziej skrzypi confused.gif. Mam pewne obawy czy to przypadkiem nie pęknięta sprężyna. Zaglądałem na nią ale nie widzę nic szczególnego. Czy ktoś z kącikowiczów nie miał podobnego przypadku.

Napisano

Jeżeli masz podejrzenia co do pękniętej sprężyny to wal do asio ok.gifPowinni wymienić w ramach akcji nawrotowej 5044 ok.gif

Mnie skrzypiał łącznik stabilizatora mad.gifPo wymianie cisza cool.gif

Napisano

Sprawdź, a raczej wymień gumę na wierzchołku amortyzatora. U mnie też skrzypiało, szczególnie na poprzecznych nierównościach. Po wymianie zjawisko ustąpiło... prawie, bo teraz zaczyna mi od strony kierowcy ta guma skrzypieć! wrrr.gif

Napisano
  • Autor

Około 5 tyś. km temu wymieniałem łączniki stabilizatora oraz górne poduszki amortyzatora bo skrzypiały ale to był inny rodzaj dźwięku.

Tu mamy metaliczny odgłos, który nasila się gdy jest sucho i praktycznie znika gdy jest mokro.

Jutro jadę do ASO, zobaczymy jaką postawią diagnozę. Jak znam życie to będą chcieli wymienić połowę zawieszenia angryfire.gif

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj w ASO. Diagnoza przekładnia kierownicza do wymiany. sciana.gifWymieniałem ją około 1,5 miesiąca temu /przebieg 5 tyś./

Zobaczymy co teraz tam wsadzą ...

Napisano

Mam dokładnie to samo sucho skrzypi, mokro cicho. Nic z tym nie robię, przyzwyczajłem się. Moim zdaniem poza oddziaływaniem na układ nerwowy kierowcy angryfire.gif to z autem nic groźnego się nie dzieje. Skoro po zmoczeniu podwozia wodą skrzypienie ustaje (woda smaruje - zmniejsza tarcie) to znaczy, że nic tam się nie urywa nie ma jakiś luzów itp. Najprawdopodobniej jest tak, że w miejscu styku elementów gumowych z metalem pojawia się rdza. Gdy jest sucho ta rdza jest w postaci suchego proszku, gdy dostanie wody robi się taka mazia, która do momentu wyschnięcia działa jak smar. Dodatkowo z czasem elementy gumowe tracą swoją elastyczność robią się bardziej twarde. Tak więc aby pozbyć się skrzypienia należałoby wymienić wszystkie elementy gumowe. Na jakiś czas będzie spokój.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.