Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AII] Czujnik temp. cieczy X16XEL, obroty problem

Featured Replies

Napisano

Witam

Z tego co znalazłem w szukajce w Astrze G (X16XEL) jest wspólny czujnik temperatury cieczy (do kompa i na zegary) z przodu pod termostatem (dwa przewody).

Skad w takim razie takie pomiary:

- Podpinam sie abcom'em

- Uruchamiam zimny silnik

- W abcom'ie obserwuję temperatury dla kompa i dla zegarów, obie ida mniej więcej równo (różnica 1-2 st.C pomiędzy nimi)

- Dochodzą tak do ok 90 st.C, po czym temperatura na zegray podskoczy do max. 92 st.C a ta do kompa wedruje dalej do ok 99 st.C aż załączą się wiatraki i ją zbiją

Wskzówka na zegarach pokrywa się z temperaturą "na zegary" w abcom'ie ale komp już dostaje już wyższą.

Jeśli jest jeden wspólny czujnik to skąd taka różnica powyżej 90 st.C ?

Całe zamieszanie o to, że sporadycznie po odpaleniu obroty zawieszają się na 1500 i potrafią tak stać pare minut, można jechać, przy jeździe po wciśnięciu sprzegła spadają do 1500. Po jakimś czasie wszystko wraca do normy i obroty na jałowym stoją prawidłowo ok 750. Czasem taka dolegliwość trwa chwile a czasem zdążę tak przejechak pare km zanim ustąpi. Znajomy mechanik zasuferował żebym przyjrzał się czujnikowi temperatury cieczy stąd to pytanie.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Z tego co znalazłem w szukajce w Astrze G (X16XEL) jest wspólny

> czujnik temperatury cieczy (do kompa i na zegary) z przodu pod

> termostatem (dwa przewody).

> Skad w takim razie takie pomiary:

> - Podpinam sie abcom'em

> - Uruchamiam zimny silnik

> - W abcom'ie obserwuję temperatury dla kompa i dla zegarów, obie ida

> mniej więcej równo (różnica 1-2 st.C pomiędzy nimi)

> - Dochodzą tak do ok 90 st.C, po czym temperatura na zegray podskoczy

> do max. 92 st.C a ta do kompa wedruje dalej do ok 99 st.C aż

> załączą się wiatraki i ją zbiją

> Wskzówka na zegarach pokrywa się z temperaturą "na zegary" w abcom'ie

> ale komp już dostaje już wyższą.

> Jeśli jest jeden wspólny czujnik to skąd taka różnica powyżej 90 st.C

> ?

> Całe zamieszanie o to, że sporadycznie po odpaleniu obroty zawieszają

> się na 1500 i potrafią tak stać pare minut, można jechać, przy

> jeździe po wciśnięciu sprzegła spadają do 1500. Po jakimś czasie

> wszystko wraca do normy i obroty na jałowym stoją prawidłowo ok

> 750. Czasem taka dolegliwość trwa chwile a czasem zdążę tak

> przejechak pare km zanim ustąpi. Znajomy mechanik zasuferował

> żebym przyjrzał się czujnikowi temperatury cieczy stąd to

> pytanie.

> Pozdrawiam

Nie wiem jak jest w Astrze G, ale w F napewno są dwa czujniki jeden " na kompa " ten z niebieską końcówka , oraz drugi na wskaźnik zegarowy.

Zrobiłem zdjęcia na swoim silniku , jednak mocno świeci słońce i za dużo nie widać , w wiązce do niebieskiego czujnika doprowadzone są 3 przewody, 2 wchodzą w tyczkę do czujnika , a 3 ( bodajże czarny) zakończony wsuwką trafia właśnie na czujnik temperatury na zegary- myślę że u Ciebie powinno być podobnie wink.gif

[image]<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">c9514421dee2c6cf.jpg</a>[/image]

[image]<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">edad3c38f41caa9d.jpg</a>[/image]

pozdrawiam

Napisano

Nie wniosę nic nowego bo też mam podobny problem z obrotami po uruchomieniu silnika. Generalnie przez kilka pierwszych kilometrów są wysokie na biegu jałowym i dodatkowo auto trochę szarpie. Można z tym żyć co prawda, ale ciekawe czy ktoś to już zdiagnozował.

Napisano
  • Autor

W G z tego co piszą i z tego co widze jest jeden czujnik dwuprzewodowy, nie ma obok żadnego czujnika, przewodu czy miejsca na dodatkowy czujnik.

Dodatkowo po odłączeniu tego czujnika abcom podaje, że temperatura na zegary wynosi 0 st.C, temperatura od kompa 67 st.C (to pewnie domyslna wartosc przyjeta przez kompa chociaz na zimnym silniku komp podaje do innych sterownikow wartosc 70 st.C) co ciekawe sam komp podaje temperature rowna temperaturze z czujnika powietrza w dolocie smile.gif

Wniosek jest taki ze czujnik jest jeden wspolny, skad w takim razie rozne wartosci powyzej 90 st.C (np komp 99 a zegary 91) ?

Pozdrawiam

Napisano

Czujnik w Astrze G jest na 100% wspólny.

A co do różnic wskazań, bez paniki, znany mi od dawna temat, oto wytłumaczenie problemu: wypowiedź "Piotrdan", serwisant Opla, przeczytajcie cały wątek:

klik.

Dla leniwych cytuję odpowiedź: "Jestem diagnostą w serwisie Opla i rzeczywiście tak jest z temperaturą. To zamierzone działanie ponieważ ludzie myślą że 100 stopni to granica lecz nie biorą pod uwagę ciśnienia i odpowiednich płynów. Dlatego w pewnym zakresie zmieniono wskazania zegara, gdy jednak przekroczy się bezpieczny pułap temperatury to nagle skoczy lawinowo do góry alarmując użytkownika o możliwości usterki w układzie chłodzenia smile.gif"

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Czujnik w Astrze G jest na 100% wspólny.

> A co do różnic wskazań, bez paniki, znany mi od dawna temat, oto

> wytłumaczenie problemu: wypowiedź "Piotrdan", serwisant Opla,

> przeczytajcie cały wątek:

> klik.

> Dla leniwych cytuję odpowiedź: "Jestem diagnostą w serwisie Opla i

> rzeczywiście tak jest z temperaturą. To zamierzone działanie

> ponieważ ludzie myślą że 100 stopni to granica lecz nie biorą

> pod uwagę ciśnienia i odpowiednich płynów. Dlatego w pewnym

> zakresie zmieniono wskazania zegara, gdy jednak przekroczy się

> bezpieczny pułap temperatury to nagle skoczy lawinowo do góry

> alarmując użytkownika o możliwości usterki w układzie chłodzenia"

Wielkie dzieki za rozwianie wątpliwości.

Czy można wykluczyć uszkodzony czujnik cieczy ?

Co jeszcze można sprawdzić by znaleźć przyczyne wieszania się obrotów na 1500 ?

Pozdrawiam

Napisano

> Wielkie dzieki za rozwianie wątpliwości.

> Czy można wykluczyć uszkodzony czujnik cieczy ?

> Co jeszcze można sprawdzić by znaleźć przyczyne wieszania się obrotów

> na 1500 ?

> Pozdrawiam

Ok miesiąc temu opisywałem podobny problem z moją Astrą, silnik ten sam tylko rok starsza. Czujnik temperatury wymieniłem, w międzyczasie sprawdziłem też ewentualne nieszczelności, wyczyściłem przepustnicę, wymieniłem filtr powietrza i wyczyściłem cały "dolot" łącznie z puszką. Niestety bez rezultattu...

Ostatnio pojawiło się kilka podobnych problemów, zdążyłem zauważyć, że generalnie dotyczą one silników sprzed lifta (X14.. X16.. X18..) i można podejrzewać, że powód jest bardzo podobny jeśli nie ten sam. Nie wiadomo tylko co to za powód dziwnego zachowania silnika po odpaleniu... sciana.gif

Napisano

Zaraz po odpaleniu zimnego silnika na benzynie obroty rośna i to właściwe zachowanie, na zimnym silniku zaraz po uruchomieniu obroty biegu jałowego są wyższe, 1400-1500 to właściwa wartość.

Czas, po którym obroty spadną jest różny. U mnie czasami obroty jałowe na postoju spadają do 800 po 100 m jazdy, a czasem wcale nie są podniesione, czasem spadają po dłuższej jeździe... I nie zależy to od paliwa: na noPb i na LPG jest podobnie... nie zalezy też od temperatury zewnętrznej, bo jednego dnia spadają wcześniej, a drugiego wyraźnie później. Nie wiem, od czego to zalezy... może od zapamietanych ostatnio adaptacji? Napewno wartość tych obrotów reguluje silniczek krokowy, może grzybek mu się wiesza czasami, może gubi kroki podczas zamykania?

Podczas analizy problemu należy jednak pamietać, że wolne obroty podczas postoju i wolne obroty podczas jazdy to dwie różne sytuacje. Podczas jazdy są zawsze wyższe, aby silnik był przygotowany na niespodziewaną zmianę obciążenia, np. gwałtowny skręt (wspomaganie kierownicy), włączenie świateł długich, czy szyby ogrzewanej itp, co zabezpiecza silnik przed nagłym zgaśnięciem, spowodowanym obciążeniem silnika przez alternator, zanim krokowiec wyreguluje obroty. Może też ta zwyżka obrotów zabezpiecza przed zbyt szybkim opadaniem obrotów podczas zmiany biegu i zapobiega szarpaniu sprzęgła podczas tego manewru?

U mnie podczas jazdy na luzie, na rozgrzanym silniku, wolne obroty w zależności od prędkości wahają się między 1300-1100 obr/min. -> mniejsze wartości przy niższej prędkości. Czasem jak mam włączoną klimatyzację, wolne obroty podczas jazdy są wyższe, ale z tego co pamietam, to 1500 to chyba maksimum, jakie zapamietałem.

Jesli Cię niepokoją te zjawiska, to podejrzewam, że winę ponosić mogą: EGR? Silniczek krokowy? Niedomykanie przepustnicy (luźna linka, luźne zamocowanie na osi)? Nieszczelny wężyk podciśnieniowy (np. od serwa hamulców, MAP sensora)?

A może po prostu taka jest "uroda" ECM i nalezy się z tym pogodzić?

Pozdr.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ostatnio zauważyłem, że po uruchomieniu silnika obroty skaczą na ok. 1200-1300, niezależnie od tego, czy auto jest po nocy, czy po postoju pod firmą. Zjawisko nak najbardziej prawidłowe, ale... jak tylko depnę mocno na pedał przyspieszenia (i nieważne, czy zaraz po uruchomieniu silnika, czy później, podczas jazdy) obraty spadają natychmiast do "normalnych", czyli do 750-800 obr/min.

Inni też tak mają? Nie wiem, czy w zimie na zamarzniętym silniku ta "sztuczka" sie uda...

Czy ktoś wie, dlaczego ECM tak się zachowuje? Jaki jest cel takiego zachowannia?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

U mnie na ssaniu jest ok 1000 obrotów, deptanie gazu nie powoduje spadku obrotów, po krótkim czasie obroty same schodzą do 750.

Gdy obroty się zawieszą na 1500, abcom pokazuje że siknik krokowy ma 104 kroki, przy wyłączonym silniku pokazuje że ma 100 kroków, przy normalnych obrotach (750) pokazuje ok 40 kroków.

Czy ktoś wie ile ten silniczek "robi kroków" ?

Może takie cuda dzieją się bo jest walnięty i czasami podaje 104 kroki co skutkuje zawieszeniem obrotów na 1500 ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.