Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prędkościomierz

Featured Replies

Napisano

kolejne pytanie z rodziny "coraz więcej problemów z 'nowym' samochodem"

otóż tak, wymieniłem sobie zegary z tych co miały 180km na te z wersji 1.4 (200km) i tutaj zaczęły się moje problemy. Zegary generalnie wymieniałem, z powodu nie działającego podświetlenia nad zegarem od temperatury, oraz paru żaróweczek pod piktogramami (ogrzewanie tylnej szyby, światła mijania, światła przeciwmgielne tylne). Jak już się rozpisałem co do 'dlaczego i po co?' skoro te zegary są prawie takie same postanowiłem przejść do odpowiedzi, zegary z 1.4 walały mi się po garażu z czasów wymiany ich w 1.4 mojej mamy (a wymieniane były na te z sx'a). Teraz co do mojego problemu, igła od prędkościomierza nie chodzi tak płynnie jak na starych zegarach, a do tego podskakuje w górę i w dół (średnio o 5-10km) dookoła prędkości aktualnego poruszania się pojazdem.

Dodam jeszcze, że zmieniłem kolor tarcz na białe jak jeszcze zegary leżały w domu przed montażem w unolocie, być może coś zepsułem nieświadomie ?

Pozdrawiam

Napisano

To nie wina prędkościomierza, tylko linki która go napędza. Doraźnie pomaga podanie jakiegoś smaru/oleju do pancerza, rozwiązanie kompleksowe to wymiana linki na nową.

Napisano
  • Autor

> To nie wina prędkościomierza, tylko linki która go napędza. Doraźnie

> pomaga podanie jakiegoś smaru/oleju do pancerza, rozwiązanie

> kompleksowe to wymiana linki na nową.

a wnętrze tej gumowej osłony (linkę o budowie sprężynki) to normalnie można wyciągnąć od strony kokpitu z tej gumowej osłony, czy jest gdzieś urwana (zn powinna być na stałe?) ?

edit: chodzi mi oczywiście o wyjęcie jej z tego plastiku, który podpięty jest do zegarów od tyłu, a nie o wyciągnięciu całego kabla z osłoną do środka samochodu a tylko tego wewnętrznego o budowie sprężynki

Napisano

nie jestem poewien czy dobrze zrozumialem ale chcesz wyjac linke z tego bialego plastiku wpietego z tylu w zegary? ten plastik to integralna czesc linki, po takim zabiegu linka do wymiany.

Napisano

nie wiem czy o to biega, ale linki z pancerza nie wyciągniesz, to jest w całości...

Napisano

> nie wiem czy o to biega, ale linki z pancerza nie wyciągniesz, to

> jest w całości...

po zdemontowaniu całej linki (wraz z pancerzem) samą linkę można swobodnie wysunąć z pancerza ale tylko z jednej strony, chyba od strony skrzyni biegów ale głowy uciać sobie nie dam

Napisano
  • Autor

> nie jestem poewien czy dobrze zrozumialem ale chcesz wyjac linke z

> tego bialego plastiku wpietego z tylu w zegary? ten plastik to

> integralna czesc linki, po takim zabiegu linka do wymiany.

właśnie takie coś zrobiłem... ehh ta niewiedza trzeba widzę zakupić nową linkę

Napisano

> właśnie takie coś zrobiłem... ehh ta niewiedza trzeba widzę zakupić

> nową linkę

u mnie tego plastiku nie dalo sie zdjac, tak jakby byl przyklejony

Napisano

> po zdemontowaniu całej linki (wraz z pancerzem) samą linkę można

> swobodnie wysunąć z pancerza ale tylko z jednej strony, chyba od

> strony skrzyni biegów ale głowy uciać sobie nie dam

Ja sobie dam uciąć, bo tak właśnie jest jak piszesz waytogo.gif

Napisano

> Ja sobie dam uciąć, bo tak właśnie jest jak piszesz

A u mnie linkę da się wyjąć od strony licznika, całą z pancerza i potem wsadzić spowrotem i działa idealnie dalej smile.gif

Napisano

> u mnie tego plastiku nie dalo sie zdjac, tak jakby byl przyklejony

tez sie meczylem ze zdjeciem tego dziadowstwa jak wymienialem zegary na sx-owe. tak mocno siedzialo ze musialem uzyc przemocy... w koncu sie wkurzylem i rozwalilem wszystko bo i tak kupilem cala nowa linke.

Napisano

Linka z pancerza wyjdzie jeżeli nie jest zapieczona, przyrdzewiała itp, także da się wsunąć. czsem trudno wchodzi na swoje miejsce kwadratowa końcóweczka linki. Czasem pomaga wyjęcie z pancerza, oczyszczenie i solidne przesmarowanie ( przelot pancerza też oczyścić, przemyc i przesmarować. Ale jeśli linka wytarta , wymieniasz całość, przedtem dodatkowo przesmarujesz i na parę lat spokój.

Napisano

>wymieniasz całość, przedtem dodatkowo przesmarujesz i na parę lat spokój.

kupiłem ostatnio nową linkę i właściwie nie wygląda na jakoś specjalnie nasmarowaną. co byście polecali do smarowania? zwykły smar? olej to raczej ścieknie do skrzyni..

Napisano

> kupiłem ostatnio nową linkę i właściwie nie wygląda na jakoś

> specjalnie nasmarowaną. co byście polecali do smarowania? zwykły

> smar? olej to raczej ścieknie do skrzyni..

jak wymieniałem linkę na nową nie smarowałem niczym... minęło kilka lat od tego czasu i z tego co wiem (uniak został w rodzinie) nie ma z nią problemów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.