Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat UNO 1,4 ieS, problem ze sprzęgłem

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wczoraj podczas jazdy, jechał na 2 biegu, chciałem wrzucić 3kę a tu blokada, nie wejdzie, podobnie z innymi biegami.

Tak więc zatrzymałem się, i próbuję, nie wejdzie żaden bieg. Wyłączyłem silnik - biegi wchodzą normalnie, zapalę ponownie nie wchodzą. Scholowałem więc auto do garażu.

I próbuję raz jeszcze, co ciekawe, gdy włączę bieg i uruchomię silnik, (sprzęgło cały czas wciśnięte) biegi wchodzą normalnie, dam na luz puszczę sprzęgło i nacisnę ponownie, i już nie mogę włączać biegów, (nic nie zgrzyta, poprostu tak jakbym próbował bez sprzęgła włączyć gdy mocnej dociskam przygasa silnik).

Pierwsze co zrobiłem, to podciągnąłem linkę; i próba.

Odpalam z wciśniętym sprzęgłem, i próbuję, sprzęgło łapie wysoko - powyżej 1/2. Puszczam więc sprzęgło i wciskam ponownie, i teraz trzeba mocno - do samego końca wcisnąć i biegi wchodzą (wysprzęgla), łapie zaraz przy samej podłodze wystarczy 1mm popuścić i zaczyna samochód zaczyna ruszać. Podczas wciskania pedału sprzęgła (przy wyłączonym silniku) słychać zgrzyty, jak silnik chodzi, też coś tam słychać ale słabej. Natomiast przy ruszaniu nie szarpie, rusza płynnie i nie występują objawy dla zużytej tarczy sprzęgłowej.

Co się mogło popsuć? Docisk? Łożysko?

Dodam jeszcze, stało się to przy przełączaniu z 2 na 3 przy dość wysokich obrotach silnika (przy ok 60km/h).

Wcześniej problemów ze sprzęgłem nie miałem. Jedynie musiałem zregenerować sierżanta gdyż zrobił się za duży luz i miałem trudności z włączaniem biegu 1 i 2. Uno ma przebieg 151tys, stałem się właścicielem gdy miało 139tys.

Z góry dziękują za pomoc.

Bez wyciągania skrzyni i tak się pewnie nie obędzie, ale ciekawi mnie co się tam mogło stać i czy wymieniać odrazu komplet?

Napisano

> Bez wyciągania skrzyni i tak się pewnie nie obędzie, ale ciekawi mnie

> co się tam mogło stać i czy wymieniać odrazu komplet?

siada docisk.

do wymiany jest cały komplet - inaczej nie ma to sensu.

pozdr

Napisano

powitać kolegę z okolic Sanoka biglaugh.gif

a probowałeś ruszać na 4 i 5 biegu jeśli auto ruszyło to sprzęgło 30.GIF

ps. powtarzam rade kolegi nigdy nie probowałem swiety.gif

Napisano

> Co się mogło popsuć? Docisk? Łożysko?

ja myśle że to wina jeżdżenia z otwartymi szybami zlosnik.gif

Napisano

TUTAJ masz zdjęcia z mojego sprzęgła. Pięknie wydarte słoneczko sciana.gif

Efekt był taki, że biegi wchodziły na trasie bardzo ciężko (nie wysprzęglał do końca i synchronizatory się męczyły) ale dojechał spowotem do domu.

Zgrzytanie jedynie było pzy próbie wbicia wstecznego przy odpalonym silniku!

Komplet sprzęgło + docisk + łozysko Valeo to u mnie koszt około 200zł. Robocizna to 1 sobota lub 2 popołudnia w tygodniu.

No i nie obejdzie się bez pomocy drugiej osoby (skrzynie trzeba wyjąć i wsadzić spowrotem na miejsce potem)

Napisano
  • Autor

Dowiedziałem się przed chwilą, że tarcza wraz z dociskiem była wymieniana przy 120tys. Tak więc trochę to dziwne, ale cóż i tak trzeba rozbierać i tak, jak już zdemontuje wówczas w zależności od uszkodzenia będę myślał co wymienić.

Napisano
  • Autor

> a probowałeś ruszać na 4 i 5 biegu jeśli auto ruszyło to sprzęgło

Witam.

Auto ruszy na 4 i 5 biegu, startując na czwórce nawet całkiem nieźle się zbiera smile.gif Sprzęgło do połowy puścić i ani nie szarpie, w zależności od otwarcia przepustnicy silnik kręci się na obrotach 2000-3500 i żwawo przyspiesza. Muszę przyznać, że nigdy nie spotkałem się z takim zjawiskiem smile.gif A startując z jedynki czy dwójki bardzo fajnie startuje, gdby sprzęgło w L-kach tak działało, nikomu by nie zgasło przy ruszaniu smile.gif Zrobiłem dzisiaj z 30km na tym sprzęgle. Jutro zabieram się za wyciąganie skrzyni.

Mam przy okazji pytanie. Mianowicie: wycieka mi olej ze skrzyni po osłonie gumowej przegubu. I, czy tam wystarczy wymienić osłony czy jest ponad to uszczelniacz na półosi ?

Ponoć słyszałem, że nie trzeba wyciągać obu półosi, wystarczy z lewej strony odkręcić piastę i wyciągnąć półoś a druga "wypadnie" przy wyciąganiu skrzyni ?

Napisano
  • Autor

Wyciągnąłem.

Zarówno tarcza, docisk jak i łożysko nie wyglądają na uszkodzone icon_eek.gif. Widać oczywiście ślady eksploatacji, ale nie wyglądają na jakoś bardzo zużyte angryfire.gif

Tarcza i docisk są firmy LUK

Napisano

> Wyciągnąłem.

> Zarówno tarcza, docisk jak i łożysko nie wyglądają na uszkodzone .

> Widać oczywiście ślady eksploatacji, ale nie wyglądają na jakoś

> bardzo zużyte

> Tarcza i docisk są firmy LUK

Dawaj zdjęcia, sami ocenimy biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Dawaj zdjęcia, sami ocenimy

Jutro postaram się zrobić zdjęcie (niestety ale telefonem tylko, ale z bliska VGA robi dość wyraźnie więc może coś z tego będzie), zacznę składać prawdopodobnie pojutrze.

Czytałem że tarcze firmy LUK nie zabardzo w unach się spisują

Co prawda tarcze i docisk jak na 30tys są dość znacznie zużyte, ale nie widać tam takiego uszkodzenia co powodowało by nagłą awarię, wszystko działało elegencko aż w pewnym momencie jadę na dwójce i trójka nie wejdzie.

I jeszcze jedno, czy wyśrodkuję tarcze bez przyrządu, czy lepiej będzie dorobić przyrząd.

Napisano

> Jutro postaram się zrobić zdjęcie (niestety ale telefonem tylko, ale

> z bliska VGA robi dość wyraźnie więc może coś z tego będzie),

> zacznę składać prawdopodobnie pojutrze.

> Czytałem że tarcze firmy LUK nie zabardzo w unach się spisują

> Co prawda tarcze i docisk jak na 30tys są dość znacznie zużyte, ale

> nie widać tam takiego uszkodzenia co powodowało by nagłą awarię,

> wszystko działało elegencko aż w pewnym momencie jadę na dwójce

> i trójka nie wejdzie.

> I jeszcze jedno, czy wyśrodkuję tarcze bez przyrządu, czy lepiej

> będzie dorobić przyrząd.

Myślę, że da radę bez przyrządu, wystarczyt pręt o średniocy zbliżonej do wałka sprzęgłowego, tak, żeby wchodził w otwór tarczy

Napisano

Moje też wyglądało niczego sobie, a zaden bieg nie chciał wchodzić....a co do centrowania, to lepiej za wczasy poszukać jakiego patyka albo rurki, ja sie troche męczyłem bez tego, ale miałem troche szczęścia i weszło zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Coś nie mogę sobie poradzić z dołączeniem większej ilości zdjęć.

Zdjęcie 1 w załączniku

post-96159-14352494936027_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Mam już przyrząd. Może nie idalnie wymiarowy, trochę za mały na tarczy, ale powinien być dobry.

Kupiłem również komplet tarcza, docisk łożysko, w 5 sklepach mieli tylko LUK więc kupiłem LUKa, za zestaw dałem 220zł, w innych sklepach te same były nawet po 380zł grinser006.gif

Jutro więc zakładam, poprzedni właściciel mówił raz że zmieniane były przy 120tys, teraz że przy 90tys, docisk wygląda jakby miał z 60tys przebiegu i to by się zgadzało, nie wiadomo również jak to sprzęgło było ekspoatowane. Kupiłem olej do skrzyni HIPOL 80W90 chyba powinien być dobry?? Wcześniej też taki miałem, gdyż zmieniałem bo starego było 1l, bo ciekło z osłon przegubów. W sklpie doradzał mi jakiś po 33zł za litr.

Napisano
  • Autor

Niestety, wymiana nie powiodła się.

Sprzęgło ślizga !!! Włączam 5 bieg, zaciągam ręczny, puszczam sprzęgło i silnik nie gaśnie, sprzęgło się ślizga angryfire.gif

Wszystko dobrze założone i niestety coś nie dokońca prawidłowo funkcjonuje, ale co ?? Kupiłęm cały zestaw, firma ta sama, numer ten sam nawet.

Nie rozumie, co mogło się stać ? Napewno nie jest to wina linki.

Łożysko założone tak jak być powinno, weszło ten rowek i "na sucho" sprawdzane, codziło dobrze w tych łapkach.

Tak więc, co może być przyczyną? Co ewentualnie można było zmienić, przesunąć przy wkłądaniu??

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

> Niestety, wymiana nie powiodła się.

> Sprzęgło ślizga !!! Włączam 5 bieg, zaciągam ręczny, puszczam

> sprzęgło i silnik nie gaśnie, sprzęgło się ślizga

> Wszystko dobrze założone i niestety coś nie dokońca prawidłowo

> funkcjonuje, ale co ?? Kupiłęm cały zestaw, firma ta sama, numer

> ten sam nawet.

> Nie rozumie, co mogło się stać ? Napewno nie jest to wina linki.

> Łożysko założone tak jak być powinno, weszło ten rowek i "na sucho"

> sprawdzane, codziło dobrze w tych łapkach.

> Tak więc, co może być przyczyną? Co ewentualnie można było zmienić,

> przesunąć przy wkłądaniu??

> Z góry dziękuję za pomoc.

Znaczy się tarcze, docisk i łożysko oporowe kupiłeś?

Jak wymieniłeś całość i ślizga to spróbuj dla eksperymentu popuścić na naciągu linki powiedzmy o 4-5 obrotów cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Znaczy się tarcze, docisk i łożysko oporowe kupiłeś?

> Jak wymieniłeś całość i ślizga to spróbuj dla eksperymentu popuścić

> na naciągu linki powiedzmy o 4-5 obrotów

Tak, wymieniłem cały komplet.

Linkę regulowałem na wszystkie sposoby, popuszczenia czy naciąganie to nic nie daje, zawsze jest jednakowo naciągnięta, podczas podciągania sprzęgło się podnosi, a jak popuszczam opada, czyli wszystko tutaj ok, jak podniosę sprzęgło do góry wóczas linkę mam luźno. No nie wiem co tutaj się porobiło.

Napisano

> Tak, wymieniłem cały komplet.

> Linkę regulowałem na wszystkie sposoby, popuszczenia czy naciąganie

> to nic nie daje, zawsze jest jednakowo naciągnięta, podczas

> podciągania sprzęgło się podnosi, a jak popuszczam opada, czyli

> wszystko tutaj ok, jak podniosę sprzęgło do góry wóczas linkę

> mam luźno. No nie wiem co tutaj się porobiło.

Kurcze, czyli albo docisk za słabo trzyma, albo łapa z łożyskiem oporowym nie puszcza docisku do końca.

A powiedz mi, czy jak popuścisz linkę całkiem to łapa ma jakiś luz?

Napisano

> Tak, wymieniłem cały komplet.

> Linkę regulowałem na wszystkie sposoby, popuszczenia czy naciąganie

> to nic nie daje, zawsze jest jednakowo naciągnięta, podczas

> podciągania sprzęgło się podnosi, a jak popuszczam opada, czyli

> wszystko tutaj ok, jak podniosę sprzęgło do góry wóczas linkę

> mam luźno. No nie wiem co tutaj się porobiło.

zakłądajac ze nie masz wycieku ze skrzyni biegow na tracze i że wszystko przesmarowaleś (tulejki dźwignie na skrzyni biegów i miejsce gdzie łozysko przesuwa sie po tuleji to najpradopodobnie wadliwe jest samo sprzegło - no chyba że koło zamachowe jest masakrycznie wytarte, ale takiego przypadku to jeszcze nie widzialem.

pozdr

Napisano
  • Autor

> A powiedz mi, czy jak popuścisz linkę całkiem to łapa ma jakiś luz?

Podniosłem pedał sprzęgła do góry, tak aby łapa była luźo, i nie ma w ogóle luzu.

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za pomoc. Udało się rozwiązać problem bez ponownego wyciągania skrzyni.

Mianowicie:

Przy wkładaniu musiało wysunąć się łożysko z tych prowadników, wziąłem więc podciągnąłem linkę tak że "pedał ustawił się pod bezpiecznikami" i powoli naciskałem, i tak w 1/2 było słuchać że coś wskoczyło i pedał opadł, podciągnąłem więc jeszcze trochę, tak aby nieco wyżej zaczynało załączać i wszystko jest ok.

Obecnie, zbrałem się za wymianę membran w parowniku od LPG.

Założyłem nowy temat, gdby wiedział coś więcej ode mnie byłbym wdzięczny za pomoc.

Tutaj link do tematu:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=281015847&an=0&page=0#Post281015847

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.