Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyswietlacz klimy?

Featured Replies

Napisano

Czy jesli sie nie swieci sam wyswietlacz w panelu klimy (podswietlenie wszystkich przyciskow dziala) to:

- wymienia sie jakas zarowke w panelu czy konieczna jest wymiana calego panelu?

- czy to w ramach gwarancji jest czy jako spalenie zarowki juz nie bardzo?

Obstawiam raczej ze tam nie ma zarowki i ze wyswietlacz nie halo i ze do wymiany caly panel jest...

Sam panel dziala, przy zmianie temperatury widac ile stopni jest ustawionych.... ale widac tylko tak pod katem. Nie dziala po prostu podswietlenie tego wyswietlacza tylko (ekranu klimy).

post-571-14352494823905_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Wyglada, że padło tylko podświetlenie

Tak wyglada, ale potrafie sobie wyobrazic podswietlenie przyciskow... a juz nie bardzo potrafie sobie wyobrazic ODREBNE PODSWIETLENIE WYSWIETLACZA niewiem.gif

I raczej obstawiam, ze ASO nie bawi sie w rozbieranie panelu i lutowanie stykow (wymiane samego wyswietlacza) niewiem.gif bo jak znam polityke FAP to jako odrebna czesc wystepuje sam panel hmm.gif

Napisano

> Tak wyglada, ale potrafie sobie wyobrazic podswietlenie przyciskow...

> a juz nie bardzo potrafie sobie wyobrazic ODREBNE PODSWIETLENIE

> WYSWIETLACZA

> I raczej obstawiam, ze ASO nie bawi sie w rozbieranie panelu i

> lutowanie stykow (wymiane samego wyswietlacza) bo jak znam

> polityke FAP to jako odrebna czesc wystepuje sam panel

Dokładnie tak jest jak mówisz, panel do wymiany. Jak na gwarancji to nie ma sie co martwic. Po gwarancji mozna porzeźbić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak jest jak mówisz, panel do wymiany. Jak na gwarancji to

> nie ma sie co martwic. Po gwarancji mozna porzeźbić

Gwarancja jest, ale z tego co widze to trzeba rozebrac pol deski pad.gif

Wiec trzeba bedzie przypilnowac ASO zeby niczego nie polamalo / nie porysowalo bokser.gif

W sumie moze i dobrze, bo cos ten panel dzialal mi dziwnie - tryb Auto recyrkulacji powietrza moglem wlaczyc tylko przyciskiem AUTO (pelny automat calosci klimy) a nie samym przyciskiem od recyrkulacji. W drugiej Alfie przy identycznym panelu przycisk recyrkulacji dzialal w trzech pozycjach : obieg zamkniety-obieg otwarty - tryb automatyczny ok.gif Tu przycisk recyrkulacji dzialal tylko w dwoch: obieg zamkniety - obieg otwarty hmm.gifniewiem.gif Automatyczny tryb recyrkulacji mozna bylo ustawic tylko przyciskiem AUTO hmm.gif

Napisano

> Gwarancja jest, ale z tego co widze to trzeba rozebrac pol deski

Nie martw sie w stilo też musiałem rozbierać pół deski, jak mi panel padł. Tylko ja starałem się nic nie porysować,l a ASO to bywa różnie oslabiony.gif

> W sumie moze i dobrze, bo cos ten panel dzialal mi dziwnie - tryb

> Auto recyrkulacji powietrza moglem wlaczyc tylko przyciskiem

> AUTO (pelny automat calosci klimy) a nie samym przyciskiem od

> recyrkulacji. W drugiej Alfie przy identycznym panelu przycisk

> recyrkulacji dzialal w trzech pozycjach : obieg zamkniety-obiego

> twarty - automatyczny Tu dzialalo to tylko w dwoch: obieg

> zamkniety - obieg otwarty

Pewnie mu się zbierało, zbierało...w stilo też z nim walczyłem, aż niestety okazało się, że do wymiany no.gif

Napisano

W tym wszystkim sam panel to najmniejszy problem, bo skoro gwarancja, to wymiana i po sprawie. Ale tak jak piszesz, dużo zależy teraz jak ASO to zrobi i czy czegoś przy okazji nie spier...

Ja w Gtv'ce ostatnio naprawiałem drzwi, bo jakiś q-tas mi wgniótł je na parkingu. Drzwi zrobiono ładnie, ale za to dwa razy byłem na poprawkach, bo nie działał centralny, a jak zrobili centralny, to nie dało się drzwi od środka otworzyć. angryfire.gif W końcu się wqurviłem i wziąłem sprawy w swoje ręce. Teraz jestem zadowolony grinser006.gif

Jednak nie wszystko da się zrobić samemu, więc pozostaje mechaniorom patrzeć na ręce tuk.gif

Napisano

> Gwarancja jest, ale z tego co widze to trzeba rozebrac pol deski

> Wiec trzeba bedzie przypilnowac ASO zeby niczego nie polamalo / nie

> porysowalo

Wiesz, to jest w brew pozorom łatwa czynność.

Chyba najbardziej trzeba uważać przy wyciąganiu radia, bo ma krótkie kable, a wtyczki ciasno siedzą.

Panel bardzo ładnie daje się wymontować wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> W tym wszystkim sam panel to najmniejszy problem, bo skoro gwarancja,

> to wymiana i po sprawie

He he no chyba nie tak latwo....

Poniewaz auto stracilo werwe w przedziale 2-3 tys obrotow wiec oddalem je do serwisu we Wroclawiu (wiadomo ktory bo tylko jeden ma autoryzacje Alfy zlosnik.gif)... i po trzech dniach auto zostalo naprawione tj. wymieniono zawor overboost zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Oczywiscie musialem kilka razy dzwonic i za KAZDYM razem odpowiadac na pytanie czy auto nie bylo czipowane pad.gif

Dziwna sprawa, ze to overboost bo obstawialem raczej EGR hmm.gif no ale widac ten czujnik cos musial niezle mieszac, ze auto nie chcialo przyspieszac sprawnie (tzn przyspieszalo, ale tak hmmmm prawie bez turbiny zlosnik.gif)

Troche im zajelo zdiagnozowanie usterki hehe.gif (obstawiam, ze auto stalo po prostu angryfire.gif) ale najzabawniejsze jest to, ze jak sie umawialem i podjechalem tym autem do serwisu to panel od klimy zaczal dzialac normalnie busted.gif

I teraz uwaga: chcialem zglosic mimo wszystko ten panel i tak ten serwis nie byl w stanie nawet do tego zagladnac bo elektryk poszedl na urlop i bedzie dopiero za miesiac boje_sie.gifboje_sie.gifboje_sie.gifpad.gif

A wczoraj w trasie panel zgasl na amen zlosnik.gif i wrocilem spocony jak szczur zlosnik2.gif

Wyciagnalem i wlozylem bezpiecznik od klimy (mam nadzieje, ze nie strace przez to gwarancji rotfl.gif) i panel znow dziala hmm.gif

Obstawiam jednak, ze to nie zadna kostka ani styk, ale ze jednak panel pada powoli....

Aha, co ciekawe - w momencie gdy przestal dzialac to licznik przebiegu kilometrow migal sobie beztrosko zlosnik.gif ale tak ma chyba byc - to chyba sygnalizacja bledu (choc nie znalazlem takiego info w instrukcji niewiem.gif)

Napisano

> Troche im zajelo zdiagnozowanie usterki (obstawiam, ze auto stalo

> po prostu )

W ADF dieslami zajmuje sie jakiś Czech, który pojawia się tam co jakis czas (nie pracuje tam na stałe) - być może po prostu czekali na niego. grinser006.gif

Napisano

> A wczoraj w trasie panel zgasl na amen i wrocilem spocony jak

> szczur

> Wyciagnalem i wlozylem bezpiecznik od klimy (mam nadzieje, ze nie

> strace przez to gwarancji ) i panel znow dziala

> Obstawiam jednak, ze to nie zadna kostka ani styk, ale ze jednak

> panel pada powoli....

> Aha, co ciekawe - w momencie gdy przestal dzialac to licznik

> przebiegu kilometrow migal sobie beztrosko ale tak ma chyba

> byc - to chyba sygnalizacja bledu (choc nie znalazlem takiego

> info w instrukcji )

Nic juz nie zrobisz, panel padł. Z moim panelem było podobnie, gasł poniżej 7 st. C. Jak się zrobiło cieplej, albo władowałem farelke do samochodu to zaskakiwał.

Równiez po odłaczeniu zasilania i ponownym podłaczeniu zaskakiwał. Niestetry jak podłaczałem ostatnia trzecia wtyczke to ponownie umierał., luib tez umierał po wyłaczeniu stacyjki. no.gif

Aha i zanim padł, licznik tez mi mrygał, to jest bład w komunikacji CAN zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Od niedzieli dziala caly czas... auto jezdzi codziennie zlosnik.gif

Ale zglosze przy najblizszej wizycie w ASO...

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

> Nie martw sie w stilo też musiałem rozbierać pół deski, jak mi panel

> padł. Tylko ja starałem się nic nie porysować,l a ASO to bywa

> różnie

> Pewnie mu się zbierało, zbierało...w stilo też z nim walczyłem, aż

> niestety okazało się, że do wymiany

Pewnie i tak sie stanie. Dzis znow zgasl panel klimy hehe.gif

Dzis auto zjawi sie w serwisie i ciekaw jestem czy ASO da jakis dokument potwierdzajacy ze to widzial. Bo pewnie za chwile znow panel ruszy i jak sie umowimy na wizyte w ASO to moze znow dzialac i odesla z kwitkiem zlosnik.gif A chce miec jakies dowody na to, ze raz dziala a raz nie dziala...

Obstawiam, ze beda robic problemy z wydaniem jakiegos zlecenia naprawy, ale zobaczymy...

Napisano

> Obstawiam, ze beda robic problemy z wydaniem jakiegos zlecenia

> naprawy, ale zobaczymy...

ADF? Poproś, żeby mistrz zmiany na to spojrzał - i weź na niego namiary ok.gif Jeśli pracuje tam jeszcze pan Ciszek, to polecam kontaktować się właśnie z nim biglaugh.gif - ja się tak umawiałem na naprawę rzeczy, które raz działały a raz nie i jak przy nim udało się zademonstrować niedziałanie, to potem się nie wykręcał, nawet jeśli to było po kilku tygodniach ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Pewnie i tak sie stanie. Dzis znow zgasl panel klimy

> Dzis auto zjawi sie w serwisie i ciekaw jestem czy ASO da jakis

> dokument potwierdzajacy ze to widzial. Bo pewnie za chwile znow

> panel ruszy i jak sie umowimy na wizyte w ASO to moze znow

> dzialac i odesla z kwitkiem A chce miec jakies dowody na to,

> ze raz dziala a raz nie dziala...

> Obstawiam, ze beda robic problemy z wydaniem jakiegos zlecenia

> naprawy, ale zobaczymy...

Na włoskim kąciku GoogleTranslate łamaną polszyzną zlosnik.gif objaśnia, że jedynym trwałym rozwiązaniem jest wymiana panelu,

najlepiej jeszcze na gwarancji bo jest to kosztowne rotfl.gif

Napisano

> Pewnie i tak sie stanie. Dzis znow zgasl panel klimy

Zaobserwowałem juz dwa razy, że wyświetlacz miedzy zegarami sie nie zaświecił po przekręceniu kluczyka. Tylko dwa razy, ale co ja w ASO powiem rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Na włoskim kąciku GoogleTranslate łamaną polszyzną objaśnia, że

> jedynym trwałym rozwiązaniem jest wymiana panelu,

> najlepiej jeszcze na gwarancji bo jest to kosztowne

Podczas ostatniej wizyty po malej awanturze ktos w ADF w koncu zerknal na auto (chcieli sie umawiac na za tydzien ale kto wie czy bedzie wtedy swiecil czy nie) - zresetowano komputer i to wszystko. Zlecenia wypisac nie chcieli.

Dzis panel zgasl ponownie, ale tak jak za pierwszym razem tj. dziala, ale nie swieci wyswietlacz (swieci bardzo slabo). Umowilem sie po awanturze ze wpadne pokazac - chcialbym jakies zlecenie na to dostac w koncu.

Generalnie nie podoba mi sie bardzo podjescie pt. "umowmy sie i jak nie bedzie dzialac to zresetujemy". To nie jest rozwiazanie problemu.

Aha, ostatnio elektryk twierdzil, ze to raczej komp auta a nie sam panel - IMO nie mial racji. Zobaczymy co dzis zaoferuje mi ASO zlosnik.gif

Alfa to nie jest zla marka... serwisy sa... jakis sa crazy.gif

Napisano

> Podczas ostatniej wizyty po malej awanturze ktos w ADF w koncu

> zerknal na auto (chcieli sie umawiac na za tydzien ale kto wie

> czy bedzie wtedy swiecil czy nie) - zresetowano komputer i to

> wszystko. Zlecenia wypisac nie chcieli.

Jestem ciekaw podstaw takiego postępowania tuk.gif

Boli ich, że samochód kupiony gdzie indziej,

czy takie mają to swoje 'ISO'? niewiem.gif

> Dzis panel zgasl ponownie, ale tak jak za pierwszym razem tj. dziala,

> ale nie swieci wyswietlacz (swieci bardzo slabo). Umowilem sie

> po awanturze ze wpadne pokazac - chcialbym jakies zlecenie na to

> dostac w koncu.

> Generalnie nie podoba mi sie bardzo podjescie pt. "umowmy sie i jak

> nie bedzie dzialac to zresetujemy". To nie jest rozwiazanie

> problemu.

> Aha, ostatnio elektryk twierdzil, ze to raczej komp auta a nie sam

> panel - IMO nie mial racji. Zobaczymy co dzis zaoferuje mi ASO

Panel klimy to komputer autonomiczny, z głownego komputera czy raczej z tablicy wskaźników bierze tylko sygnał o jasności

świecenia (ale nie mozna go całkiem wyłączyć).

> Alfa to nie jest zla marka... serwisy sa... jakis sa

Tak na prawdę, to nawet dobrych mechaników Alfy można dosyć szybko policzyć.

Z alfą wiążą się dwie pasje: jedna do piękna przy zakupie i druga, szewska w serwisie sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Panel klimy to komputer autonomiczny, z głownego komputera czy raczej

> z tablicy wskaźników bierze tylko sygnał o jasności

> świecenia (ale nie mozna go całkiem wyłączyć).

Wczoraj zgasl tylko wyswietlacz (klima pracowala) ale poprzednio gasl caly tj nawet nie dzialal nawiew. To juz chyba piaty albo szosty raz - za kazdym razem pomaga reset tj. wyciagniecie bezpiecznika od klimy albo zdjecie klemy z akumulatora.

ASO zgralo cos tam z komputera i wyslalo do Bielska. Zlecenie otwarte, czekamy na info zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Wczoraj zgasl tylko wyswietlacz (klima pracowala) ale poprzednio gasl

> caly tj nawet nie dzialal nawiew. To juz chyba piaty albo szosty

> raz - za kazdym razem pomaga reset tj. wyciagniecie bezpiecznika

> od klimy albo zdjecie klemy z akumulatora.

> ASO zgralo cos tam z komputera i wyslalo do Bielska. Zlecenie

> otwarte, czekamy na info

Ale czarują, panel walnięty do wymiany, co za ujki zlosnik.gif

Napisano

> Ale czarują, panel walnięty do wymiany, co za ujki

ale z tego co pamiętam , już był raz wymieniany i znowu by padł? , może to coś innego

Napisano
  • Autor

> ale z tego co pamiętam , już był raz wymieniany i znowu by padł? ,

> może to coś innego

Moj nie byl jeszcze wymieniany grinser006.gif

Napisano

Jeśli klima działa, to kup spray, zamaluj wyświetlacz i nie będzie stresu. Albo odwieź ASO w towarzystwie kolesi z kałachami grinser006.gif będzie obsługa a'la maybach hahaha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.