Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JTD - wibracje, hałas rozwiązanie problemu

Featured Replies

Napisano

Mój JTD od jakiegoś czasu zrobił sie bardzo głosny w srodku. Do wnętrza przenosiły sie drgania silnika i rózne dźwięki z tym związane. Jazda autem była męcząca i nieprzyjemna. Dzisiaj rano wymieniłem poduszkę mocującą od góry skrzynie biegów do nadwozia, na pozmianową. Poduszka pozmianowa ma inny kształt, jest bardziej masywna i ma znaczie większe ilości miękkiej gumy miedzy elementami metalowymi. Efekt wymiany to znaczne wytłumienie wibracji i wyciszenie kabiny. Różnica była na tyle duża, że po wyjeździe z warsztatu zatrzymałem auto i wyszedłem sprawdzić po tablicach rejestracynych, czy to moje! Więm, że wielu użytkowników Stilo JTD miało problemy z wibracjami i hałasem, wymiana tej poduszki powinna rozwiązać ten problem. Oryginalna poduszka nie była uszkodzona, prawdopodobnie stwardniała z biegiem czasu i straciła właściwości tłumiące. Numer mojej oryginalnej poduszki to 46781889 a pozmianowej 51711216, pomimo zdecydowanej różnicy w wyglądzie wszystko pasuje. Koszt poduszki to około 160 zł.

Napisano

No kuźwa na taką informację czekałem !!!

Napisz jeszcze z jakiego rocznika jest Twoje auto - moje z 2004 z przebiegiem 48 tys.km. ma zdecydowanie za duże wibracje.

Występują tylko na niskich obrotach - powyżej 2000obr./min. jest ok.

No i ciekawe kiedy weszła ta "pozmianowa" poduszka ?

Napisano
  • Autor

Koniec 2002, podstawa oryginalnej poduszki jest w zasadzie okrągła i wystaje z nej od góry blaszany element w kształcie zbliżonym do prostokąta, szerszy w srodku. Element ten jest ustawiony prostopadle do kierunku jazdy, patrząc z góry. Nowa poduszka ma ten wystajacy element znacznie masywniejszy i wyższy, jest ustawiony odwrotnie, zgodnie z kierunkiem jazdy, wzdłuz auta. Przed wymiana miałem wrażenie jakby silnik był na stałe przymocowany do nadwozia i wszystkie drgania oraz wibracje były przenoszone do środka i na kierownicę. Po wymianie wyraznie wyczuwa się izolacje i wytłumienie jednostki napędowej. Przed wymiana w czasie pracy zimnego silnika na biegu jałowym miało sie wrażenie siedzenia w komorze silnika a nie w kabinie. Po wymianie zdecydowanie się polepszyło, silnik nadal słychac i czuć lekkie wibracje, jednak zdecydowanie są wytłumione i nie ma sie wrażenie siedzenia wraz z silnikiem w kabienie. Rożnica jest ogromna. Porównując budowę i elestyczność obu poduszek widac, że pozmianowa musi zdecydowanie mocniej tłumic wibracje.

Napisano

No ok, mam to samo.

Jak auto stoi na biegu jałowym to lusterko wsteczne drży, że nic w nim nie idzie rozpoznać smile.gif

Napisz (jeśli wiesz) kiedy wyszła poduszka "pozmianowa" bo jak po lifcie to teoretycznie powinienem mieć już tą nową.

Ile masz przebiegu w swoim Stilonie ?

Napisano
  • Autor

Przebieg to 150 tys km, oglądałem JTD z końca 2003 roku i miał poduszke przedzmianową.

Napisano

> No i ciekawe kiedy weszła ta "pozmianowa" poduszka ?

Quote:

Produkt wcześniejszy dla: 51711216 WKŁADKA ELASTYCZNA

46781889 WKŁADKA ELASTYCZNA - Data zastąpienia:07/2004

Napisano

No dobra ... to ja wale do swojego ASO w przyszłym tygodniu.

Tym bardziej, że mam jeszcze dwie inne sprawy - dam znać co i jak u mnie.

Jeśli się potwierdzi to chyba mamy na 100% rozwiązaną zagadkę wink.gif

Mam nadzieję, że do JTD jest ta sama część co do MJ 16V icon_rolleyes.gif

Napisano

> Data zastąpienia:07/2004

Mam pierwszą rejestrację 09.2004 :|

Oby wyprodukowany był szybciej icon_rolleyes.gif

Napisano

Artih

Koniecznie po zabiegu daj znac czy pomoglo..ja rowniez mam ten numer z lusterkiem wstecznym..trzesie ..mniejsza z tym ze nie widze nic w lusterku...ja lusterka nie widze!:)

Panowie 2 lamerskie pytania. Czy przy wymianie tej poduchy nie warto wymienic innej poduchy przy okazji lub czegos innego ? Czy wymiana ww to klopotliwa sprawa dla warsztatu ?

Napisano

Może jakieś zdjęcie tego mocowania.... po zamocowaniu food.gif

Napisano

ABM a ile płaciłeś za robociznę ?

Widzę Panowie ,ze wszystkich wkurza ustalenie co się dzieje "za plecami" na światłach jak jedyne co widać to trzęsienie ziemi spineyes.gif

Napisano

> plecami" na światłach jak jedyne co widać to trzęsienie ziemi

Nie no u mnie nic nie trzesie i wszystko widac... ale jaka mam poduszke to nie wiem ... niewiem.gif wiec moze zdjecie cos wyjasni...

Napisano

coś czuję ze jak to nie bedzie ta poduszka to szybciej i taniej będzie ala żyroskop zastosować w lusterku zlosnik2.gif

Napisano

> Widzę Panowie ,ze wszystkich wkurza ustalenie co się dzieje "za

> plecami" na światłach jak jedyne co widać to trzęsienie ziemi

w takich przypadkach sciszam radio i swiat staje sie nieruchomy i stabilny wink.gif

Napisano

> w takich przypadkach sciszam radio i swiat staje sie nieruchomy i

> stabilny

Nie spamuj bo nasz moderator się zapłacze na technicznym ...

W ASO jestem umówionyna 5 lipca a więc zobaczymy ... palacz.gif

Napisano

Dziś zamówiłem poduszkę 51711216 w swoim ASO - niestety u mnie kosztuje 195,00 zł (nie 160 zł jak u kolegi).

Na wymianę jestem umówiony na poniedziałek 30 czerwca - przekonamy się czy to faktycznie rozwiązanie smile.gif

Przy okazji wyszła dziwna sprawa - w ePERze moje Stilo widnieje jako JTD 115CV CF3 a nie jako MJ 16V yikes.gif

palacz.gif

Napisano

> Przy okazji wyszła dziwna sprawa - w ePERze moje Stilo widnieje jako

> JTD 115CV CF3 a nie jako MJ 16V

sprawdź papiery z wozem ok.gif Kiedyś kupiłem wózek z "czeskim błędem" w nr. nadwozia.

Napisano

> Przy okazji wyszła dziwna sprawa - w ePERze moje Stilo widnieje jako

> JTD 115CV CF3 a nie jako MJ 16V

to co ktos zrobil swupa ?

Napisano

Rozwiązanie? Niestety, nie dla mnie. Dziś byłem w serwisie, poduszka jest już pozmianowa frown.gif A jak dla mnie, to wibracje i hałas bynajmniej nie są małe sick.gif

Napisano

Dziś byłem przełożyć wizytę w ASO z poniedziałku na wtorek.

Przy okazji namierzyłem kolesia ze sklepu ASO, który ma Stilo JTD 2002 r (240tys.km).

Wkońcu siedziałem w innym Stilo JTD ... i wibracje ma takie jak u mnie frown.gif

Zapytałem czy wie o co chodzi i powiedział, że o ... poduszkę skrzyni biegów smile.gif Wie, że ma ją do wymiany.

Podobno pozmianowe też wytrzymują czasem max 50 tys.km. biglaugh.gif

Tak więc podniesiony na duchu we wtorek jadę do ASO wink.gif

Napisano

No więc ... odebrałem auto z ASO.

Jak zwykle zwaliła mnie z nóg cena (570,00 zł).

Pozycje na fakturze to:

- łącznik spor. skrz. biegów - wym. 130,00 zł

- kontr. sekw. elem.sil.podz. Examiner kasowanie błędów - 72,50 zł

- wymiana filtra powietrza 29,00 zł

- wkładka elastyczna skrz.bieg.- 195,40zł

- filtr powietrza JTD 72,00 zł

Załamka.

Wrażenia po wymianie:

Liczyłem na większą różnicę ... szczerze mówiąc po odbiorze auta (zimny silnik) myślałem, że wogóle nic się nei zmieniło.

Po dojechaniu do domu zostawiłem go na luzie i faktycznie wibracje mniejsze, silnik jakby spokojniej pracuje.

Niestety nadal daleko temu stanowi do mojej poprzedniej Bravy JTD. Zostawiam już jednak tą sprawę jako TTTM.

Przy okazji kazałem skasować w ASO błędy ESP/ASR/ABS jakie mi ciągle wyskakiwały.

Stwierdzili, że auto ma jakiś błąd czujnika skrętu i że to grubsza sprawa i trzeba się umówić na inny (dłuższy) termin.

O co chodzi ?

Napisano

> O co chodzi ?

o wymiane czujnika skretu i skasowanie kolejnych kilku stówek... oby nie ponad 1000 zł hmm.gif

Napisano

Kiedyś kolega rowekk wymieniał ten czujnik ,i po wymianie było ok.gif dodam że kupował odemnie używany.

Napisano

Widzę na Allegro do jakiś VW i Seatów są po 100-150zł ...

Do Punto po 400 yikes.gif

Gdzie to to najtaniej kupić do Stilo ? sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.