Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Slabe hamulce

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanie co mozna , zaradzic na slaby hamulec w asterce . Tarcze ham , grube klocki wymienione 5 miesiecy temu z poczatku jazdzilem delikatnie zeby nie zrobic , szkla na tarczach ale jest mulowaty ,trzeba deptac , przyznam ze lepszy hamulec mialem w 125p dawno temu Prosze o podpowiedz mad.gif

Napisano

> co mozna , zaradzic na slaby hamulec w asterce .

> Tarcze ham , grube klocki wymienione 5 miesiecy temu z poczatku

> jazdzilem delikatnie zeby nie zrobic , szkla na tarczach ale

> jest mulowaty ,trzeba deptac

sprawdź czy po odpaleniu silnika przy wciśniętym hamulcu pedał "wpada" niżej idea.gif

pytania dodatkowe:

płyn kiedy wymieniany, jeśli w ogóle?

jeżeli wymieniany, to czy układ był prawidłowo odpowietrzony?

układ szczelny, poziom płynu w zbiorniczku ok?

jak się zachowuje pedał? miękki, twardy, "pompuje"?

Napisano

Może układ masz zapowietrzony? Pedał hamulca jest miękki?

Napisano
  • Autor

Po odpaleniu pedal schodzi tzn, jest miekszy , plyn wymieniany w tamtym roku caly , jest srednio twardy tak , jakby nie mial sily dociskac klockow

Napisano

> Po odpaleniu pedal schodzi tzn, jest miekszy ,

no to serwo zdaje się w porządku ok.gif

> plyn wymieniany w

> tamtym roku caly

a co z odpowietrzeniem? sam odpowietrzałeś?

zaraz po wymianie płynu było tak słabo z hamulcami, czy to się pojawiło ostatnio?

Napisano

Zdaje się, ze najlepiej w takiej sytuacji byłoby profilaktycznie odpowietrzyć układ. Wszystko wskazuje na zapowietrzenie. Serwo jak kolega zauważył zyje.

A jak ze stanem płynu w zbiorniczku? Ubywa czy jest na tym samym poziomie?

Napisano

> Zdaje się, ze najlepiej w takiej sytuacji byłoby profilaktycznie

> odpowietrzyć układ. Wszystko wskazuje na zapowietrzenie. Serwo

> jak kolega zauważył zyje.

> A jak ze stanem płynu w zbiorniczku? Ubywa czy jest na tym samym

> poziomie?

To i ja się podłącze.

Płyn wymieniałem w marcu br. Wymieniane były odpowietrzniki z przodu, wszystko robione u mechanika. Zauważyłem, że po trochu ubywa płynu ze zbiorniczka przez odpowietrznik na przednim lewym kole. Słabszego hamowania nie zauważyłem, jednak mam pytanie czy przy takim delikatnym ubywaniu, podczas puszczania pedału hamulca może zasysać powietrze, pogarszając minimalnie hamowanie na tym kole? Wiadomo, że przy hamowaniu jest duże ciśnienie w układzie, ale czy po odpuszczeniu może zaciągnąć powietrze? hmm.gif

Napisano

Nie powinno zaciągać powietrza, bo nie ma tak dużego podcisnienia w chwili puszczenia pedału. Jednak radze wymienic odpowietrznik, bo może Cie niemiło zaskoczyc w najmniej ciekawym momencie. Koszt odpowietrznika powinien się zamknąc coś w 2 PLN.

Mozesz ostatecznie spróbowac dokręcić go z wyczuciem.

Napisano
  • Autor

Plyn wymieniony byl caly , odpowietrzalem sam metoda od najdluzszego przewodu plyn sam sciekal az lecial czysty bez powietrza , ale slaba skutecznosc hamowania byla od razu

Napisano

Masz ABS? Sekwencja odpowietrzania układu z ABSem jest nieco inna.

Jeśli jesteś pewien, ze na 100% nie masz powietrza w układzie (typowy objaw zapowietrzenia - parokrotnie naciskany pedał w końcu twardnieje) i do tego żadnych przecieków to pozostaje pogrzebać przy pompie hamulcowej.

Napisano

> Czy ktos mi pomoze

ale co tu jeszcze można napisać?

tarcze i klocki masz ok, serwo wygląda dobrze, mówisz, że układ odpowietrzony...

powiem tak: dwie astry moja i cudza, podobne roczniki

w obu tarcze i klocki bez zarzutu (po wymianie), dobry płyn, brak zapowietrzeń

i co? moja staje dęba, ta druga tak se cośtam hamuje

układ hamulcowy tej drugiej sprawdzony dokładnie, brak diagnozy...

Napisano

> Nie powinno zaciągać powietrza, bo nie ma tak dużego podcisnienia w

> chwili puszczenia pedału. Jednak radze wymienic odpowietrznik,

> bo może Cie niemiło zaskoczyc w najmniej ciekawym momencie.

> Koszt odpowietrznika powinien się zamknąc coś w 2 PLN.

> Mozesz ostatecznie spróbowac dokręcić go z wyczuciem.

Witam!

Obys sie nie zdziwil, jak potrafi zaciagnac powietrze a wycieku nie bedzie.

A on ma wyciek grinser006.gif

Napisano

> w 125p dawno temu Prosze o podpowiedz

Nie sprawdziłeś jeszcze pompy - co prawda psuje się rzadko ale może wydajność już nie ta.

Napisano

podjedź do jakiejś stacji na rolki , zobacz jaką wartość ma siła hamowania . Od tego trzeba zacząć idea.gif

Napisano

Znalazłem właśnie ten wątek. U mnie jest trochę inna opcja. Miałem auto przez dłuższy czas na warsztacie - elektronika, i po odebraniu od razu miałem wrażenie jakby hamulec twardy się zrobił. Pomyślałem,że może tarcze podrdzewiały i nie wnikałem, ale jeszcze tego samego dnia zauważyłem , że mam zjaranego lewego stopa. Poczytałem trochę i bardzo możliwe, że mam załatwiony jeden z dwóch niezależnych obwodów układu hamulcowego. Czy ktoś mógłby mi nieco przybliżyć temat.

Napisano

> Znalazłem właśnie ten wątek. U mnie jest trochę inna opcja. Miałem

> auto przez dłuższy czas na warsztacie - elektronika, i po

> odebraniu od razu miałem wrażenie jakby hamulec twardy się

> zrobił. Pomyślałem,że może tarcze podrdzewiały i nie wnikałem,

> ale jeszcze tego samego dnia zauważyłem , że mam zjaranego

> lewego stopa. Poczytałem trochę i bardzo możliwe, że mam

> załatwiony jeden z dwóch niezależnych obwodów układu

> hamulcowego. Czy ktoś mógłby mi nieco przybliżyć temat.

A co ma swiatlo syopu do hydrauliki hamulca>? Bo moze malo sie znam ale astra to nie jest raczej az tak wydumane auto. Wymien zarówke poprostu

Napisano

Żarówkę wymieniłem, ale padła podczas postoju na warsztacie, gdzie była ostra grzebanka w elektronice. Tak sobie w pewnym momencie skojarzyłem twardy hamulec z tym, że poleciał stop i zastanawiam się czy ktoś czegoś nie porypał przy sprawdzaniu obwodów, czego efektem może być to co opisałem. Nie chodzi mi o sposób na wymianę żarówki , ale o kilka słów na temat działania dwóch niezależnych obwodów hamulca i co zrobić żeby sprawdzić, czy któryś z nich nie jest czasami walnięty. Od czego zacząć.

Napisano

No ale chyba nie ma znaczenia elektronika na hydraulike. Wiec mysle ze to nie ma znaczenia.

Napisano

Pompa nie potrzebuje sterowania, napięcia? Nie ważne zresztą , mam twardy hamulec, interesuje mnie kilka informacji na temat o których pisałem wyżej.

Napisano

> No ale chyba nie ma znaczenia elektronika na hydraulike. Wiec mysle

> ze to nie ma znaczenia.

kolega po prostu myli dwuobwodowy układ hamulcowy [w rozumieniu rozwiązań hydrauliki] z obwodem/obwodami elektrycznym,

brat

Napisano

> kolega po prostu myli dwuobwodowy układ hamulcowy [w rozumieniu

> rozwiązań hydrauliki] z obwodem/obwodami elektrycznym,

> brat

Tez tak mysle ale poniwaz czlowiek uczy sie cale zycie myslalem ze moze faktycznie cos tam takiego siedzi.

Ale teraz raczej upewnilem

Napisano

No tak cwaniakować każdy potrafi, ale odpowiedzi na pytanie nikt nie podał.

Napisano

sprawdzić zaciski czy pracują (jeden nogą włącza hamulec - drugi patrzy z dołu czy przy hamowaniu się ruszają. Może być tak że prowadniki w zaciskach są zabrudzone , może tłok pracować z oporem. Najlepiej rozebrać cały zacik - dobrze wyczyścić - powinno wszystko grać.

-----------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

> No tak cwaniakować każdy potrafi, ale odpowiedzi na pytanie nikt nie

> podał.

widzisz nie cwaniakuje tylko sam sie zdziwilem tym co napisales. Czy pedal jest twardy to moze cos z serwem masz. A ile wynosi sila hamowania? Bo nie wiem po czym wnosisz ze hamulce sa gorsze po tym jak elektronik grzebal Ci w aucie.

Napisano

Dzięki za info. Na razie tylko po tym, że przed warsztatem hamulec chodził jak w bajce, a teraz muszę ciskać aż mnie noga naparza. Wezmę się za to, jak dokończę temat elektroniki, wstawiłem dziś do auto innego warsztatu. Po wyjeździe z poprzedniego, to tylko tydzień pojeździł. Jeszcze raz dzięki.

Napisano

A umnie jest jeszcze inaczej.

Klocki tarcze bębny szczeki wymienione.Jak rano odpalam,kawałek podjade wcisne hamulec to auto w miejscu staje ale za chwile słychac jak pompka pompuje około 2sekundy (przypuszczam ze od ABSu) i hamulec juz nie jest tak mocny. Dodam ze napewno jest w aucie ABS, dodatkowo jeszcze skrzynia automat wiec moze troche mniej płynnie to chodzi ale jak dla mnie to za słabo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.