Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulator napięcia? Silnik ISUZU

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wczoraj moja Asterka dała mi nieźle popalić.

Wróciłem z pracy odstawilem ją, zjadłem obiad i chciałem podjechać do miasta wsiadam przekręcam kluczyk i dupa... rozrusznik zakręcił raz i koniec... rozładowane aku... (10.4V na zaciskach).

Obejżałem z grubsza przewody pod maską i znalazłem przepalony całkowicie czerwony przewód idący z alternaora do aku. Po podłączeniu nadal nie ładuje (odpaliłem auto na pych), obrotomierz na zero i ścwieci się kontrolka ładowania (wcześniej jak wracałem z pracy nie palila się kontrolka i obroty normalnie działały).

Odstawiłem auto do garażu i przez noc naładowałem aku. Dziś rano po odpaleniu nadal nie ma obrotów i ładowanie się świeci. W drodze do pracy nagle wskoczyły obroty i ładowanie zgasło, przejechałem kawałek drogi przegazowałem go i... przy około 4000obroów wskazówka spadła na zero i zapaliło się ładowanie.

Potem znowy oboty wskoczyły.

Na parkingu pomierzylem napięcie na klemach i na biegu jałowym jak obrotościomierz działa i nie pali sie ładowanie - jest 14,5V, czyli ok, w miarę zwiekszania obrotów napięcie rośnie stopniowo do 16V po czym słychać kliknięcie jakiegoś przekaźnika (pewnie zabezpieczenie) i odłącza się ładowanie (napiecie spada do 12.5V, spadają obroty do zera i zapala się kontrolka ładowania).

Wygląda na to, że regulaor napięcia padł... a może coś innego? Jaki może być szacunkowy koszt naprawy jeśli to regulator?

Napisano
  • Autor

> a jaki masz alternator??

O Panie, a żebym ja to wiedział... jeszcze go nie wyciągałem...

Napisano

> O Panie, a żebym ja to wiedział... jeszcze go nie wyciągałem...

Pewnie Hitachi, tak jak i u mnie bo rocznik ten sam więc tak przypuszczam. Regulator wraz z mostkiem pasuje od jakiegoś boscha tylko po drobnym doszlifowaniu w niektórych miejscach aby się zmieścił w altku. Robili mi ten zabieg jakiś rok temu, podobno są tam diody 110A, czyli o 20A więcej niz to ma ten oryginalny altek, no i odpukać przez rok działa i dobrze ładuje. Zresztą pad tego altka to podobno standard, a winą jest podgrzewanie świec żarowych jeszcze po uruchomieniu silnika, włączamy jeszcze światła i inne odbiorniki i altek pracuje na maxa albo i ponad swoje możliwości i wtedy pada niestety regulator.

Miałem się któregoś pięknego dnia przysiąść z schematem i poszukać jak odpiąć t dogrzewanie wiecami silnika po uruchomieni ale zawsze czasu mi brak.

Do wyjęcia altka trzeba niestety kanału no i ta pompa waku jeszcze na nim sprawy nie ułatwia.

Napisano

> a może kolega pamięta ile to kosztowało mniej więcej?

200zł w Wawie zapłaciłem

Napisano

> Pewnie Hitachi

A jakie jeszcze były montowane do "isuzu" ? Nie spotkałem sie z innymi.

Napisano
  • Autor

A jest ktoś w stanie po tych objawach, które opisalem wyżej powiedzieć co padło w altku?

Napisano

> A jest ktoś w stanie po tych objawach, które opisalem wyżej

> powiedzieć co padło w altku?

Może jeszcze być, że szczotki Ci się podwieszają, skoro gaśnie i zaświeca się ładowanie. Ale tak czy inaczej bez wymontowania altka się nie uda.

Napisano
  • Autor

> Może jeszcze być, że szczotki Ci się podwieszają, skoro gaśnie i

> zaświeca się ładowanie. Ale tak czy inaczej bez wymontowania

> altka się nie uda.

No wiem wiem... ale zanim wymontuje altka chcem mieć już części... a nie chcem pozbawić się auta na kilka dni, bo zonka lada dzień może zacząć rodzić..

Napisano

> No wiem wiem... ale zanim wymontuje altka chcem mieć już części... a

> nie chcem pozbawić się auta na kilka dni, bo zonka lada dzień

> może zacząć rodzić..

Szczerze, to skoro masz taką sytuację to lepiej podskoczyć na szrot, kupić cały altek zamiast bawić się w wróżenie z objawów.

Niestety wróżka nikt tu nie jest i bez wymontowania i sprawdzenia szczotek, oraz regulatora nie powie co i jak. Kupienie drugiego altka nie musi być w ogóle droższe od naprawy tego co masz (mowa o używanym oczywiście).

Napisano
  • Autor

> Szczerze, to skoro masz taką sytuację to lepiej podskoczyć na szrot,

> kupić cały altek zamiast bawić się w wróżenie z objawów.

> Niestety wróżka nikt tu nie jest i bez wymontowania i sprawdzenia

> szczotek, oraz regulatora nie powie co i jak. Kupienie drugiego

> altka nie musi być w ogóle droższe od naprawy tego co masz (mowa

> o używanym oczywiście).

No i właśnie tak zrobię... a jak bedzie czas to się pobawie z tym co jest teraz w aucie....

pozdro

Napisano
  • Autor

Znalazłem na allegro coś takiego:

http://www.allegro.pl/item386663121_nowy_opel_astra_combo_corsa_vectra_isuzu_traxx_.html

no i chyba zaraz zamówię.

Ładowanie teraz jest juz cały czas (były zaśniedziałe styki) pozostał problem rosnącego napięcia wraz z obrotami... Pewnie padnięty mostek, ale zobaczy się jak bede miał go na stole :-)

pozdro

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No więc zamówiłem ten alternator i dziś po pracy planuje go wymienić.

Na co zwrócić uwagę przy wymianie? Jak będę odłączał vacum pompę to pewnie będę musiał później uzupełnić płyn hamulcowy tak?, czy da się jakoś zabezpieczyć to żeby mi nie wyleciał?

Napisano

> No więc zamówiłem ten alternator i dziś po pracy planuje go wymienić.

> Na co zwrócić uwagę przy wymianie? Jak będę odłączał vacum pompę to

> pewnie będę musiał później uzupełnić płyn hamulcowy tak?, czy da

> się jakoś zabezpieczyć to żeby mi nie wyleciał?

Płyn hamulcowy nie ma nic wspolnego za vacum pompka. Ona wytwarza podcisnienie powietrza potrzebne do "serwa".

Pompka jest smarowana olejem z układu silnika wiec wypadało by podwiesic przewody olejowe aby olej nie pociekł i to chyba wszystko.

Napisano
  • Autor

aha... to spoko, bo razem z wymiana altka bedzie wymiana oleju od razu :-)

dzięki za odp. pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.