Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

awaria w trasie zapalił sie check

Featured Replies

Napisano

Czesc koledzy otóż jadąc wczoraj w dłuższej trasie po ok 100 km zapalił mi sie na chwilkę check i od razu zgasł, zapalił sie w momencie jak przyśpieszałem obroty powyżej 3tys. ( w tym samym momencie pracował tez wentylator chłodnicy) w dalszej trasie objaw w samochodzie taki że nie mogłem jechać szybciej niż 110 i wkrecić obroty powyżej 3.5 tys, ponieważ bylem w trasie wiec nic z tym zrobic nie moglem ale po przejechaniu spokojna jazdą bez przyspieszeń kolejnych 200km spróbowałem go trochę pocisnąć wiec gdy obroty powyzej 3.5 tys samochód nie przyśpieszał bez względu na którym biegu silnik przerywał i zapała sie chceck, ponieważ dojechałem do celu juz w nocy i nie miałem możliwości wymrugania błędów wiec na noc odłączyłem komputer, dziś po odpaleniu i ustawieniu się kompa spróbowałem zczytać czy jakięs błędy sie zapisały ale pokazuje tylko 12- jako diagnostykę tylko, czy ma ktoś jakieś sugestie co mogło nawalić ?

Napisano

Trzeba wymrugac bledy ale objawy podobne do uszkodzenia Hall'a.

Napisano

szkoda, że odłączyłeś akumulator, trzeba było wymrugać bład...

poza tym, w kategorii "najdłuższe zdanie miesiąca" masz pewne pierwsze miejsce ok.gif

Napisano
  • Autor

> Trzeba wymrugac bledy ale objawy podobne do uszkodzenia Hall'a.

Ale gdyby to hella padła to nie byłoby raczej problemów z zapalaniem i trzymaniem wolnych obrotów ?

Silnik zapalał bezproblemowo niskie obroty idealne wrecz.

Napisano

Zapewne coś się wydarzylo i ECM przeszedł w tryb awaryjny - dlatego nie mogłeś go wkręcić na obroty. Jeżeli teraz jest wszystko OK to ja bym stawiał na jakieś "luźne" złącze które wygenerowało błąd. Teraz jak się powtórzy to wymrugaj błędy i dopiero reset.

Napisano
  • Autor

Wczoraj trochę z duszą na ramieniu wracałem 300 km i w zasadzie nic sie nie stało żaden błąd niewyskoczył. Co prawda jechałem spokojnie tzn nieprzekraczając 3 tys obrotów przez większość część trasy, dopiero będąc bliżej końca trochę pocisnęłem aserke i ... tez nic niewyskoczyło choć może to moje subiektywne odczucie ale jakby powyżej 3 tys wolniej przyśpieszał i lekko sie dławił na 3 i 4 biegu przy mocniejszym wcisnięciu gazu. na biegu jałowym obroty bezproblemowo wkręcają sie. Zastanawiam sie czy to nie mogło być spowodowane gorszym paliwem. Musze pojeździc i poobserwować.

Napisano
  • Autor

Dzis w trasie po przerwie zapalił sie check to co wybłyskałem to tak: 3x 12 i następnie lampka błyska 4x ( to 4x powtarza sie 6 razy) az do znów 3x12. Czy ktps mógłby mi rozszyfrować ten kod ? objawy z samochodem jak pisałem wczesniej nieprzyśpiesza powyżej 3 tys podczas jazdy silnik sie dusi, na biegu jałowym obroty bezproblemu chodzą jak trzeba.

Napisano

> Dzis w trasie po przerwie zapalił sie check to co wybłyskałem to tak:

> 3x 12 i następnie lampka błyska 4x ( to 4x powtarza sie 6 razy)

> az do znów 3x12. Czy ktps mógłby mi rozszyfrować ten kod ?

> objawy z samochodem jak pisałem wczesniej nieprzyśpiesza powyżej

> 3 tys podczas jazdy silnik sie dusi, na biegu jałowym obroty

> bezproblemu chodzą jak trzeba.

Ale zagmatwałeś odczyt kodów grinser006.gif

masz system OBD 1 więc kody 2 cyfrowe stąd odczyt rozpoczyna się liczbą 12.

Twój kod usterki to : 44 który jest powtarzany x 3 ( masz swoje 6razy po 4 grinser006.gif )

Kod 44 w Twoim przypadku oznacza: Sonda lambda - uboga mieszanka

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Kod 44 w Twoim przypadku oznacza: Sonda lambda - uboga mieszanka

> pozdrawiam

No faktycznie ;-) Kody zczytywałem w sumie po raz pierwszy.

W związku z tym błędem czego mam sie spodziewac ?

Szukajka wywalee mi ze nie moge w tej chwili z niej skorzystac beksa.gif

Napisano

> No faktycznie ;-) Kody zczytywałem w sumie po raz pierwszy.

> W związku z tym błędem czego mam sie spodziewac ?

Prawdopodobnie zaczyna zdychać sonda lambda , przestaje oscylować w pełnym zakresie napięć.

Zacznij zbierać pieniążki na drugą wink.gif

pozdrawiam

Napisano

> Szukajka wywalee mi ze nie moge w tej chwili z niej skorzystac

A nie próbowałeś skorzystać z wyszukiwarki 2 razy po kolei lub wyszukałeś i cofnąłeś, aby ponowić wyszukiwanie i pojawił się komunikat o braku możliwości kontynuowania , spróbuj później ?

Jeśli tak , to nie dalej jak kilka dni temu Lelek sugerował chłopakom zgłaszającym problem z wyszukiwarka , że się czegoś nawąchali grinser006.gif

pozdrawiam

Napisano

Wygląda na to że wyszukiwarka czasami jakaś nawąchana, bo ostatnio też mnie pognała na później

Napisano
  • Autor

Zastanawiam sie jeszcze nad taką mozliwością czy takie oznaki mógłby dawać zapchany filtr paliwa ?Jutro kupię i wymienię koszt nieduży, czy raczej fitr nie ma z tym nic wspólnego ?

Sonda po 20 tys by juz sie kończyła ?

Napisano

> Zastanawiam sie jeszcze nad taką mozliwością czy takie oznaki mógłby

> dawać zapchany filtr paliwa ?

Wydaje mi się że przy zapchanym filtrze paliwa mogło by brakować mocy przy przyśpieszaniu

> Sonda po 20 tys by juz sie kończyła ?

Raczej dziwne, aby po takim przebiegu zaczęła już nie domagać, ale zawsze diabeł tkwi w szczegółach, nie wiem co za sonda się trafiła hmm.gif

Napisano

> Sonda po 20 tys by juz sie kończyła ?

Może pamiętasz dlaczego została wymieniona poprzednią razą ?

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Może pamiętasz dlaczego została wymieniona poprzednią razą ?

Sonda nie była wymieniana to orginał, z tym że z orginalnym przebiegiem silnika 22 tys ( pisałem kiedys o tym samochód odkupiony od osobistego dziadka, stał nieuzytkowany 5 lat w garażu ) ja nim zrobilem przez rok 14 tys.

Napisano

> stał nieuzytkowany 5 lat w

> garażu ) ja nim zrobilem przez rok 14 tys.

Taki postój napewno mu nie pomógł wink.gif

Ja bym mimo wszystko zaryzykował wymianę na nową sondę

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Aby zakończyć temat chciałem poinformować, że po wymianie filtra paliwa samochów odżył, jakby ktos inny silnik włozył ;-) przy okazji wymieniłem też świece.

Napisano

> Aby zakończyć temat chciałem poinformować, że po wymianie filtra

> paliwa samochów odżył, jakby ktos inny silnik włozył ;-) przy

> okazji wymieniłem też świece.

Fajnie że akurat trafiłeś z diagnozą wink.gif

Na tak długi postój autko powinno być zatankowane po sam korek wtedy korozja zbiornika by nie weszła.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.