Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to problem z klockami hamulcowymi????

Featured Replies

Napisano

Otóz mój problem wyglada nastepująco. Podczas jazy bardzo wolnej (oczywiście wczesniej było normalne hamowanie) słyszę z przedniego lewego kola taki odgłos: "tyk, tyk, tyk" w odstepach okolo 1 sekundy. Wywnioskowałem że dzieje sie tak właśnie po hamowaniu czyli jade np 60 km/h i dojeżdzam do swiateł wiec hamuję i w koncowej fazie gdy juz samochod sie toczy bardzo powoli słysze własnie to "tyk,tyk..." Oczywiście byc może ten odglos jest przy wyzszych predkościach ale tego nie slysze i nie jestem w stanie sprawdzić.

Zauważylem również że chyba dzieje sie tak po rozgrzaniu hamulcow, ale mogę się mylic. Co to może być, spotkal sie ktoś z tym?????

Teraz ten problem kojarze z tym że od pewnego czasu same z siebie na początku jazdy piszczą mi hamulce....czy to może mieć związek?

I jeszcze jedno...dzis zdjałem to lewe przednie koło zeby zobaczyc jak wyglądają tarcze i klocki. Wg mnie są ok. Ale zauwazylem że jak kręcę tarczą to w pewnym momencie tarcza bardzo ciezko sie kreci za chwilke o wiele luzniej więc czyzby była krzywa i w jednym miejscu trze za bardzo o klocki??????? Czy wtedy bylby wlaśnie taki odglos tyk,tyk,tyk co okolo 1 sek ??? Czy może klocki nie odskakuja za bardzo od tarczy i za bardzo przylegaja gdy juz sie nie uzywa pedalu hamulca? Czy może mial już ktoś taki problem? Proszę poradzcie cos?????

Napisano

Wygląda na to, że tłoczek nie ma chęci się cofać.

Zdejmij zacisk i porządnie wyczyść jego mocowanie w miejscu gdzie przesuwają się klocki. Posmaruj smarem miedzianym jeśli masz.

Tarcza też wygląda na lekko krzywą.

Napisano

U mnie słychać podobne tykanie, systematycznie jedno na jeden obrót koła. Nie wiążę tego z hamowaniem, bardziej z usterką skrzyni ewentualnie z kończącym się przegubem. Pytałem o to w tym wątku. Jak na razie auto jeździ całkiem dobrze a stuki się nie nasilają.

Napisano
  • Autor

> U mnie słychać podobne tykanie, systematycznie jedno na jeden obrót

> koła. Nie wiążę tego z hamowaniem, bardziej z usterką skrzyni

> ewentualnie z kończącym się przegubem. Pytałem o to w tym

> wątku. Jak na razie auto jeździ całkiem dobrze a stuki się nie

> nasilają.

Tyle tylko że u mnie to wyraźnie sie wydobywa z koła....jak jechalem bardzo powoli osoba na zewnątrz szła kolo samochodu i wyraxnie slyszala odglos z kola?

Napisano

Trudno powiedzieć na ile to tykanie moze powodować tarcza albo klocek. Tarcza musiałaby być mocno zdeformowana a klocek na wykończeniu.

Jak przedmówca wyżej radził - spróbuj odświeżyć najpierw zacisk i zobacz co się bedzie działo. Przy okazji na uniesionym samochodzie sprawdź też luz pomiędzy półosią a kołem. Myśle, ze bardzej prawdopodobne jest uszkodzenie przegubu zewnętrzego.

Jeśli masz ABS to w grę wchodzi także uszkodzenie pierścienia lub czujnika na kole o którym piszesz. Przy usterce któregokolwiek pompa potrafi załączyc się przy byle jakim hamowaniu i słyszy się podejrzane dźwieki. Pulsowanie pedału hamulca nie musi być wtedy wyczuwalne.

Napisano
  • Autor

> Trudno powiedzieć na ile to tykanie moze powodować tarcza albo

> klocek. Tarcza musiałaby być mocno zdeformowana a klocek na

> wykończeniu.

> Jak przedmówca wyżej radził - spróbuj odświeżyć najpierw zacisk i

> zobacz co się bedzie działo. Przy okazji na uniesionym

> samochodzie sprawdź też luz pomiędzy półosią a kołem. Myśle, ze

> bardzej prawdopodobne jest uszkodzenie przegubu zewnętrzego.

> Jeśli masz ABS to w grę wchodzi także uszkodzenie pierścienia lub

> czujnika na kole o którym piszesz. Przy usterce któregokolwiek

> pompa potrafi załączyc się przy byle jakim hamowaniu i słyszy

> się podejrzane dźwieki. Pulsowanie pedału hamulca nie musi być

> wtedy wyczuwalne.

ABS-u nie mam. Półoś? Czy to droga sprawa? Ile za naprawe moga wziąć. Zaciski klocki i tarczę oczywiście sprawdzę

Napisano

Ja problem podobny, przy hamowaniu do niskiej predkosci(swiatła, zakret w ośiedlowych uliczkach itp) i wtedy slychać cykniecie takie jakby metal o metal. Słychać z przodu. Klocki są jeszcze dobre ale tez nie wiem co to moze byc. Tak wydaje mi sie jakby cos przeskakiwało, nie wiem docisk klocka czy coś.

Napisano

Półosi nie ruszasz, wymieniasz tylko przegub (o ile stwierdzisz, że faktycznie jest uszkodzony). Cena samego przegubu zamyka się w granicach coś od 100 do 150 PLN. Co do kosztu robocizny to nie mam pojecia, pewnie drugie tyle.

Napisano
  • Autor

Jescze nie zweryfikowałem co to może być (mechanior umówiony na sobotę). Ale dzis jadać do pracy zauwazyłem że przy predkościach około 70 -90 coś jakby buczało (tak jakby było któreś łożysko uszkodzone ale nie do końca to taki sam dzwięk). Podejrzewam że przy nizszych predkościach też wystepuje ale wewnatrz nie jestem w stanie tego wysluchac.

Czy to może być przegub albo półoś, ewentualnie wlasnie tarcze i klocki ocierajace?

Czy mogę z tym na razie jezdzic (do soobty)???

Nie jest to kwestia wywazenia opon bo kierownica nie drga (jak nigdy).

Macie jakies sugestie?

Napisano

Jak będzie zdjęte koło to potargaj za piastę na boki i przód-tył. Nie może być luzu.

Napisano
  • Autor

No i byłem u mechanika. Przede wszystkim posprawdzał cale zawieszenie, łozyska kól tylnich i przednich i wszystko dobrze.

Natomiast okazało sie (co sam też sprawdziłem) ze mam skrzywiona tarczę hamulcową - jak się ją zakręci to w pewnym momencie tarcza ociera sie o klocki (gdzies tak na 1/3 części tarczy). Podobno przy tarczach ktore nie sa najwyzszych lotów wystarczy mocniejsze hamowanie podczs deszczu zeby tarcza sie odkształciła. Ponadto moje klocki były tak twarde ze piszczaly (jak je pozniej pilnikiem probowalismy troche spilowac to wogóle nie chciały sie choc troszke spilować) - po wymianie na nowe pisk ustał - jedynie tykanie pozostało bo tarcza krzywa.

Napisano
  • Autor

Teraz mam inny problem.... w czasie jazdy (od 60 km/h w górę) w aucie robi sie bardzo głośno....tak jakby na głos silnika i oczywistych szumów powietrza nalożyć ciągłe jedostajne "wycie". Tak jak pisałem wczesniej wszystko mam posprawdzane (łożyska, półosie, przeguby itd). A wycie jest. Umowilem sie z mechanikiem ponownie na sobote a dzis w trakcie rozmowy zasugerowal że może to być wina opon tylnich (mam bieznikowane od 3 lat) że mogła sie guma zrobić twardsza i ze teraz tak hałasują. Czy to możliwe.? Jakie mogą być jeszcze inne przyczyny takiego "wycia" (oprócz rzeczy ktore były juz sprawdzane)??????

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.