Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.4: nierozwiązany problem z gaśnięciem

Featured Replies

Napisano

1. Na ciepłym silniku po wysprzęgleniu czasami przygasa, obroty spadają a po przygazowaniu się stabilizują.

2. Po odpaleniu zimnego silnika obroty również nie trzymają, tzn. po ruszeniu bez dodawania gazu spadają na łeb, wysprzęglam, silnik chodzi ok. 5 sek. na zbyt niskich obrotach ok. 300-500 i dopiero za jakąś chwilę wchodzi z powrotem na ok. 1500. Poza tym dusi się na niewielkich obrotach po gwałtownym dodaniu gazu.

Wymienione świece, kable WN, filtr paliwa, lambda, silnik krokowy, wykasowana autoadaptacja, błędów w ECU nie ma i dalej to samo. Co za cziort?

Chce założyć LPG i obawiam się że ta usterka może spowodować problemy.

Napisano

Cewka, nieszczelnosc w ukladzie dolotowym, zasyfiony potencjometr przepustnicy, zasyfiony czujnik polozenia walu chociaz tu centralka powinna odnotowac blad ...zreszta przy reszcie podobnie niewiem.gif Stalo sie to nagle ?

Napisano

> Cewka, nieszczelnosc w ukladzie dolotowym, zasyfiony potencjometr

> przepustnicy, zasyfiony czujnik polozenia walu chociaz tu

> centralka powinna odnotowac blad ...zreszta przy reszcie

> podobnie Stalo sie to nagle ?

U mnie nie bylo styku na czujniku polozenia walu, a mimo to komp nie lapal bledow, a auto gaslo. Nawet podczas testu na egzaminerze gasl i nic nie pokazywalo. Proponuje na poczatek psiknac ten styk jakims sprayem na kontakt, zobaczysz co bedzie, koszt zaden, a moze pomoc

Napisano

> U mnie nie bylo styku na czujniku polozenia walu, a mimo to komp nie

> lapal bledow, a auto gaslo.

A w którym miejscu dokładnie znajduje się ten czujnik???? palacz.gif

Napisano
  • Autor

Cewka - jak sprawdzić czy padła?

nieszczelnosc w ukladzie dolotowym - gdzie szukać?

zasyfiony potencjometr przepustnicy - jak to sprawdzić?

zasyfiony czujnik polozenia walu - obrotomierz działa bez zarzutu

Stalo sie to nagle ? - dzieje się to od kiedy go kupiłem, ale teraz rzadziej mi gaśnie niż na początku nie wiedzieć czemu

Napisano
  • Autor

Proponuje na poczatek psiknac ten styk jakims sprayem

sikane parę razy

Napisano

W którym miejscu można znaleźć czujnik polożenia wału????? Mile widziane foto.

Napisano

Sprawdził bym jeszcze wartości co sterownik widzi. Czasami sterwnik ne pokaże błędu a wartościach sam musisz wdedukować czy to jest dobrze czy nie, Jeżeli nie potrafisz to niech zrobi to diagnosta i ciśnienie paliwa trzeba sprawdzić . bo to co opisujesz to wygląda na pompkę paliwa. Sprzęgło naciśnięte to przypadek tam nie ma żadnej kontrol tylko obciążenie się zmienia

Napisano
  • Autor

Diagnostyka odpada bo na ciepłym silniku (tzn. nie po całonocnym postoju) wszystko gra. Byłem zresztą 2 x w Bosch i ASO i mówią że ok.

Co do gaśnięcia przy wysprzęgleniu podczas jazdy (i zwykle hamowania) ustaliłem że to wina krokowego - otworzyłem maskę, ruszyłem przepustnicą a krokowy stał, musiałem kilka razy troche mocniej ja otworzyć i wtedy załapał. Jednak wymiana krokowca nic dała.

Więc musi być coś ze sterowaniem tym krokowcem. Czujniki temp. posprawdzałem miernikiem i ok.

Podejrzewam te rzeczy:

1. cewka miała rezystancję 2,8 om w obwodzie pierw. - padnięta?

2. może potencjometr przepustnicy nie łączyć i podawać napięcie 0 V i dlatego krokowy nie reaguje - może tak być?

3. nieszczelność w dolocie - jest jakiś sposób na sprawdzenie tego?

Napisano
Sprawdz czujnik podcisnienia w kolektorze ssacy a jezeli nie ma to pewnie jest przeplywomierz. Tak czy siak czujnik zwiazany z powietrzem w kolektorze ssacym. Mozesz jeszcze przeczyscic/wymienic silnik krokowy. Pozdr palacz.gif
Napisano

stojac przed silnikiem od przodu autka jest on po lewej stronie u dolu kadluba silnika. Czujnik jest przy glownym kole walu korbowego. Wyglada jak mala fajka swiecy i ciagnie sie od niego jeden kabelek.

Napisano

Odp kilka pieter nizej ok.gif

Napisano

> Cewka - jak sprawdzić czy padła?

Zdejmujesz fajke ze swiecy, wkladasz do buzi, kolega kreci rozrusznikiem a Ty sprawdzasz czy mocno kopie biglaugh.gif Tak na powaznie to najlepiej wykrecic swiece i jej czubkiem dotknac do kadluba silnika - metalowej czesci. Kolega badz ktokolwiek inny musi wtedy zakrecic silnikiem. Sprawdzasz czy jest iskierka. Sadze, ze bedzie bo Twoj silnik nie ma objawow pracy na np 3 garach. Ale ta instrukcja moze przydac sie na przyszlosc.

W Twoim wypadku najlepiej byloby zmienic cewke na inna. Najlepiej jednak najpierw skup sie na podzespolach mniej kosztownych.

> nieszczelnosc w ukladzie dolotowym - gdzie szukać?

Sprawdzisz na analizatorze spalin albo pomiarze sondy l.

> zasyfiony potencjometr przepustnicy - jak to sprawdzić?

Jesli examiner nie potrafi diagnozowac takiej usterki (nie wiem) to mozna miernikiem.

> zasyfiony czujnik polozenia walu - obrotomierz działa bez zarzutu Stalo sie to nagle ?

On nie odpowiada za wskazanie obrotow, a za wskazanie martwego punktu w silniku. Odczyt jest dla info. centralki wtryskowo-zaplonowej

> - dzieje się to od kiedy go kupiłem, ale teraz rzadziej mi gaśnie niż na początku nie wiedzieć czemu

Byly wlasciciel wiedzial co robi sprzedajac auto. Zle je sprawdziles przed decyzja zakupu no.gif

Powodzenia

Napisano

Pisal, ze wymienil ok.gif Tyle kolegi na kaciku widac nie bylo i braki sie pojawiaja biglaugh.gifok.gif

Napisano

podłącz oscyloskop do TPS i będziesz miał rozwiązanie swojego problemu.

Napisano
  • Autor

dziś rano przyjrzałem się dokładniej temu gaśnięciu. Po odpaleniu obroty ok. 1500 i teraz po wykasowaniu autoadapacji dłużej trzymają. Jeśli nie rusze wszystko wydaje się ok. Jeżeli rusze bez dodawania gazu i obroty spadną poniżej 1000 to silnik zaczyna się dusić i obroty lecą na pysk. Jeśli go wysprzęgle to obroty za jakieś parę sekund wracają do 1500, jeśli dodam gazu bez wysprzęglenia to jest silnik się jeszcze chwilę dławi i dopiero zacznie przyspieszać. Jeśli nie zrobię nic to silnik albo zgaśnie albo za jakieś parę dłuższych chwil sam przyspieszy. Może to normalne i te silniki tak mają, że jak są zimne i niskie obroty to przy dodaniu gazu najpierw się dławią a potem dopiero jadą???

Napisano
  • Autor

> podłącz oscyloskop do TPS i będziesz miał rozwiązanie swojego

> problemu.

a samym miernikiem da się sprawdzić czy jest dobrze ustawiony (nie wyregulować tylko sprawdzić)?

Napisano
  • Autor

> Byly wlasciciel wiedzial co robi sprzedajac auto. Zle je sprawdziles

> przed decyzja zakupu

> Powodzenia

widziały gały co brały, ale elektroniki nie dało sie sprawdzić.

kupiłem go taniej niż zapłacił za niego komis teraz mam, ale i tak nie jest źle bo jeździ i pali połowę tego co na początku cool.gif

Napisano

Teraz inna furka smigam i juz sie inna konstrukcja interesuje palacz.gif

> Pisal, ze wymienil Tyle kolegi na kaciku widac nie bylo i braki sie

> pojawiaja

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.