Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sekwencja, Zavoli Zeta i ciśnienie przy cut-off

Featured Replies

Napisano

Witam,

wymieniłem reduktor w swojej instalacji na Zavoli Zeta N. Reduktor ładnie trzyma 1 bar bez względu na obciążenie i pod tym względem jestem zadowolony.

Ale jest problem - mianowicie po odpuszczeniu gazu gdy samochód jechał z gazem w podłodze ciśnienie na reduktorze wzrasta stopniowo do 2,5 bar i takie się utrzymuje i w związku z tym po wciśnięciu sprzęgła samochód przeważnie gaśnie. Zmieniłem przewody podciśnieniowe od dolotu do reduktora na większą średnicę (wew. 6mm) i nadal to samo....

powiedzcie mi w czym problem ?

Czy przyczyną tego może być to że przy pełnym bucie czas wtrysku gazu jest ok 25-30 ms (przy ok 18ms benzyny - wiem, mam za małe dysze ale tym zajmę się w następnej kolejności)

Jeżeli nie to powiedzcie mi co może być tego przyczyną ?

Napisano

> Jeżeli nie to powiedzcie mi co może być tego przyczyną ?

Reduktor puszcza...

Napisano
  • Autor

> Reduktor puszcza...

Ok, ale jak to poprawić ? Czy jest to wina reduktora, odsyłać na gwarancję ?

Czy może gdzieś indziej jest problem ?

Napisano

> Ok, ale jak to poprawić ? Czy jest to wina reduktora, odsyłać na gwarancję ?

Tak - ma trzymać 1 bar (niektóre 1.2) niezależnie od obciążenia i koniec...

> Czy może gdzieś indziej jest problem ?

Nie sądzę - nie ma tam przecież czego regulować.

Napisano
  • Autor

> Tak - ma trzymać 1 bar (niektóre 1.2) niezależnie od obciążenia i

> koniec...

> Nie sądzę - nie ma tam przecież czego regulować.

A nie wiesz czy może to być jednostkowy przypadek (akurat trefny reduktor) czy zavoli zeta n tak po prostu mają - może wymienię od razu na coś lepszego ?

Napisano
  • Autor

> Tak - ma trzymać 1 bar (niektóre 1.2) niezależnie od obciążenia i

> koniec...

A znasz może dobrze budowę reduktora do sekwencji (takiego jak Zeta N) ?

Bo ja właśnie nie bardzo ale tak sobie myślę że:

- gdy nie ma praktycznie podciśnienia w kolektorze (przy pełnym "bucie") reduktor musi zasilać listwę z ok 1 bar

- jak w tym momencie puścimy gaz (zaczniemy nagle hamować silnikiem) to nagle podciśnienie w kolektorze wzrośnie do 1 bara

- jako że reduktor działa na zasadzie różnicy ciśnień a wtryskiwacze są zamknięte (cut off) to co dzieje się z tą nadwyżką (1 bar) ??

- wydaje mi się że każdy jeden reduktor będzie miał takie skoki ciśnienia gdyż coś z tym gazem musi się stać a jeżeli układ jest szczelny, wtryski zamknięte, gaz nie cofnie się z powrotem do miedzi no to musi panować wtedy 2+ bar ciśnienia różnicowego...

Czy dobrze rozumuje ?

Napisano

> A znasz może dobrze budowę reduktora do sekwencji (takiego jak Zeta

> N) ?

> Bo ja właśnie nie bardzo ale tak sobie myślę że:

> - gdy nie ma praktycznie podciśnienia w kolektorze (przy pełnym

> "bucie") reduktor musi zasilać listwę z ok 1 bar

Ciśnienie w kolektorze nigdy nie dotrze do 1 bara (chyba że silnik z turbo)

> - jak w tym momencie puścimy gaz (zaczniemy nagle hamować silnikiem)

> to nagle podciśnienie w kolektorze wzrośnie do 1 bara

W takim przypadku ciśnienie w kolektorze spada zwykle do ok. 0.3bara.

> - jako że reduktor działa na zasadzie różnicy ciśnień a wtryskiwacze

> są zamknięte (cut off) to co dzieje się z tą nadwyżką (1 bar) ??

Wzrost ciśnienia i zamknięcie wtryskiwaczy nie następują w czasie zerowym. Ciśnienie w kolektorze spada stopniowo, wtryskiwacze też zostają zamknięte dopiero po chwili.

Ale generalnie masz rację - z teoretycznego punktu widzenia ciśnienie za reduktorem może wzrosnąć. Nieznacznie...

> - wydaje mi się że każdy jeden reduktor będzie miał takie skoki ciśnienia gdyż coś z tym gazem musi się stać a jeżeli układ jest szczelny

> wtryski zamknięte, gaz nie cofnie się z powrotem do miedzi no to musi panować wtedy 2+ bar ciśnienia różnicowego...

Żeby być precyzyjnym - różnicy ciśnień między: gazem w listwie i powietrzem w kolektorze. I jak pisałem nie do 2 bar, ale max. 1,5 bara (praktycznie jeszcze mniej - u mnie wzrasta np. do 1,2)

> Czy dobrze rozumuje ?

Tak. Ale byłaby to zmiana skokowa, a nie następowała przez dłuższą chwilę.

Napisano

Odłącz na próbę podciśnienie z reduktora (tylko zaślep wężyk wink.gif ) i zobacz

Pewne skoki są dopuszczalne i normalne, właśnie z powodu zmiany ciśnienia (podciśnienia) w kolektorze ssącym. Ale te 2.5 to troche dużo.

Napisano
  • Autor

> Ciśnienie w kolektorze nigdy nie dotrze do 1 bara (chyba że silnik z

> turbo)

Tutaj miałem na myśli ciśnienie z jakim gaz leci z reduktora do listwy. W momencie pełnego otwarcia przepustnicy, gdy podciśnienie jest bliskie 0 to reduktor musi "wytworzyć" na listwie ustawione ciśnienie - np. 1 bar

> W takim przypadku ciśnienie w kolektorze spada zwykle do ok. 0.3bara.

Wedle tej publikacji klik

Quote:

Na biegu jałowym sprawny i nagrzany silnik ma stosunkowo wysokie podciśnienie w zakresie od 57 do 75 kPa (od 430 do 570 mm Hg) - ale dla poszczególnych typów samochodów ten zakres jest znacznie wyższy.

* W miarę otwierania przepustnicy podciśnienie maleje do wartości 10 - 30 kPa, a przepływający strumień powietrza zmienia jego rozkład w gaźniku, powodując wypływ paliwa z poszczególnych układów.

* Przy pełnych otwarciach przepustnicy podciśnienie w kolektorze jest bliskie zera, a jednocześnie, ponieważ taki stan położenia przepustnicy odpowiada pełnemu wykorzystaniu mocy silnika - włączane są dodatkowe systemy podające paliwo (tzw. zawory mocy maksymalnej).

* Przy puszczeniu pedału gazu i hamowaniu silnikiem - podciśnienie w kolektorze ssącym osiąga największe wartości (ponad 75 kPa).

Co prawda jest to opis gaźnika ale wartości w układzie wtryskowym są mniejwięcej takie same.

Więc sugerują tam że podciśnienie w czasie hamowania silnikiem jest ponad 75 kPa - przyjąłem 100 kPa = 1 bar

> Wzrost ciśnienia i zamknięcie wtryskiwaczy nie następują w czasie

> zerowym. Ciśnienie w kolektorze spada stopniowo, wtryskiwacze

> też zostają zamknięte dopiero po chwili.

Wtryskiwacze racja - po chwili - jednakże wydaje mi się, że podciśnienie nagle osiąga wartość określoną dla hamowania silnikiem...

> Ale generalnie masz rację - z teoretycznego punktu widzenia ciśnienie

> za reduktorem może wzrosnąć. Nieznacznie...

No właśnie i tu mam problem crazy.gif

> Żeby być precyzyjnym - różnicy ciśnień między: gazem w listwie i

> powietrzem w kolektorze. I jak pisałem nie do 2 bar, ale max.

> 1,5 bara (praktycznie jeszcze mniej - u mnie wzrasta np. do 1,2)

> Tak. Ale byłaby to zmiana skokowa, a nie następowała przez dłuższą

> chwilę.

I tu pojawia się jeszcze jedno pytanie - czy możliwe jest, że takie wartości ciśnienia reduktora przytaczane przeze mnie w poprzednim poście są wynikiem uszkodzonego map sensora ?

Jak wykluczyć uszkodzenie w/w elementu ? Czy jedyne rozwiązanie to podmiana na na pewno sprawny ?

Napisano

(...)

> Więc sugerują tam że podciśnienie w czasie hamowania silnikiem jest

> ponad 75 kPa - przyjąłem 100 kPa = 1 bar

Nie chcę się czepiać - ale 57-75 kPa to tak jakby 0.57-0.75 bar... zeby.GIF

> I tu pojawia się jeszcze jedno pytanie - czy możliwe jest, że takie wartości ciśnienia reduktora przytaczane przeze mnie w

> poprzednim poście są wynikiem uszkodzonego map sensora ?

Ciśnienie odczytywane przez ECU LPG to różnica ciśnień między tym w listwie a tym w kolektorze.

Mamy kilka scenariuszy... Jeśli

* MAP sensor masz uszkodzony, to parownik dalej powinien trzymać te ~1 bar różnicy. Nie trzyma...

* różnicowy czujnik ciśnienia gazu masz uszkodzony - to powinien dawać błędne odczyty także przy normalnej jeździe. Jak jest wtedy?

* reduktor jest uszkodzony, nieszczelny... Jeśli jest jakiekolwiek zużycie gazu, to silnik zdąży spalić to, co przechodzi na lewo. Ale jeśli jest cut-off, to 'gaz się przepycha' do listwy.

> Jak wykluczyć uszkodzenie w/w elementu ? Czy jedyne rozwiązanie to podmiana na na pewno sprawny ?

Najłatwiej podpiąć inny.

Napisano
  • Autor

> (...)

> Nie chcę się czepiać - ale 57-75 kPa to tak jakby 0.57-0.75 bar...

Ja również ale... zeby.GIF

Quote:

* Przy puszczeniu pedału gazu i hamowaniu silnikiem - podciśnienie w kolektorze ssącym osiąga największe wartości
(ponad 75 kPa)
.

Dlatego przyjąłem jak przyjąłem smile.gif

> Ciśnienie odczytywane przez ECU LPG to różnica ciśnień między tym w

> listwie a tym w kolektorze.

> Mamy kilka scenariuszy... Jeśli

> * MAP sensor masz uszkodzony, to parownik dalej powinien trzymać te

> ~1 bar różnicy. Nie trzyma...

Tego nie wiem - być może reduktor trzyma ale map sensor źle wskazuje i działa korekcja mnożników która tak "skręca" je, że podczas otwierania wtryskiwaczy mieszanka jest za uboga.

> * różnicowy czujnik ciśnienia gazu masz uszkodzony - to powinien

> dawać błędne odczyty także przy normalnej jeździe. Jak jest

> wtedy?

Przy normalnej jeździe jest ok, ale być może któraś membrana wewnątrz czujnika (bo chyba na tej zasadzie działa różnicowy czujnik ciśnienia) przepuszcza powyżej określonego ciśnienia/podciśnienia...

> * reduktor jest uszkodzony, nieszczelny... Jeśli jest jakiekolwiek

> zużycie gazu, to silnik zdąży spalić to, co przechodzi na lewo.

> Ale jeśli jest cut-off, to 'gaz się przepycha' do listwy.

W tym tygodniu powinienem mieć 2-gi taki sam reduktor na podmianę - zobaczymy...

> Najłatwiej podpiąć inny.

Tak też zrobię ok.gif

Napisano

podmiana reduktora nic ci nie pomoże w swoim Zavolaku miałem tak samo, nie pamiętam jak sobie poradziłem ale na forum lpg.info.pl jest koleś który miał Zavolaka w Tipo 2.0 16V i z cut offem sobie poradził.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.