Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Droga wewnętrzna i policja?

Featured Replies

Napisano

Ponieważ na "drodze wewnętrznej" zastosowanie kodeksu drogowego ogrniczone jest tylko do sytuacji kiedy "konieczne jest uniknięcie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu" to czy policja może sobie stać z radarem na terenie "drogi wewnętrznej" i karac mandatami. Albo dawać mandaty za niezastosowanie się do znaku zakazu parkowania?

Pozdrawiam

Łukasz

Napisano

> Ponieważ na "drodze wewnętrznej" zastosowanie kodeksu drogowego

> ogrniczone jest tylko do sytuacji kiedy "konieczne jest

> uniknięcie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu" to czy policja może

> sobie stać z radarem na terenie "drogi wewnętrznej" i karac

> mandatami. Albo dawać mandaty za niezastosowanie się do znaku

> zakazu parkowania?

> Pozdrawiam

> Łukasz

Ostawiłbym że nie może - to jest obszar który nie jest drogą publiczną - mniej więcej tak jakbyś sobie drogę na podwórku zrobił grinser006.gif

Napisano

Na takiej drodze policja interweniuje wtedy gdy jest np. kolizja , wypadek w innym przypadku nie ma prawa do żadnej interwencji typu, zakaz postoju, postój na wysepce oraz nie ma prawa stać tam z radarem

Napisano
  • Autor

> Na takiej drodze policja interweniuje wtedy gdy jest np. kolizja ,

> wypadek w innym przypadku nie ma prawa do żadnej interwencji

> typu, zakaz postoju, postój na wysepce oraz nie ma prawa stać

> tam z radarem

No dobra.. to teraz konkretna sytuacja. Dojeżdżając do lotniska na Okęciu w Warszawie widzimy właśnie znak - "droga wewnętrzna". Czyli własnie cały obszar lotniska ma tylko drogi wewnętrzne nie będące drogą publiczną.

Jednak często policja tam stoi. Czasem z radarem. A zawsze pilnują przestrzegania postawionych zakazów parkowania (bo przecież na parkingach ktoś musi dobrze zarabiać).. I nie można się zatrzymać na więcej niż kilka sekund bo mandaty chcą pisać...

Ale w świetle tych przepisów to sprawa jest do wygrania i można sobie pana "władzę" spławić...

Chyba że jakieś inne przepisy można tu zastosować?

Ł.

Napisano

Jeśli jest tak jak piszesz -jest znak droga wewnętrzna to policja nie ma tam zadnego prawa egzekwować poza kolizja wypadek , u mnie jest tzw. strefa ekonomiczna wiele zakładów i przy wjezdzie stoi znak droga wewnętrzna oczywiscie znaki stoją autobusy komunikacji miejskiej jezdza , jest to duży obszar .Wiele razy się zdarzyło że na przystankach , miejscach gdzie stoi znak zakaz postoju stoja auta osobowe i tiry , kierowcy tych autobusów dzwonia na policje iż nie moga nawrócić na pętli bo stoja tam auta , policja oczywiście przyjeżdza i stwierdza iz jest to droga wewnętrza i oni nie mają tu nic do gadania

Napisano

Jeśli administrator obiektu sobie ich zawezwie w celu zapewnienia bezpieczeństwa, to dlaczego mieli by nie działać i nie kontrolować przestrzegania przepisów/znaków ustawionych przez administratora?

Napisano
  • Autor

> Jeśli administrator obiektu sobie ich zawezwie w celu zapewnienia

> bezpieczeństwa, to dlaczego mieli by nie działać i nie

> kontrolować przestrzegania przepisów/znaków ustawionych przez

> administratora?

No własnie wedle róznych wytycznych i artykuów które czytałem to policja i nie może na przykład dać mandatu za nieprawidłowe parkowaie na podjeździe hotelu... Nawet jeśli administratori ich wezwie...

Napisano

> Albo dawać mandaty za niezastosowanie się do znaku

> zakazu parkowania?

No dobra grinser006.gif. Jeżeli ten znak stoi tam legalnie i zgodnie z prawem, to Policja ma wręcz obowiązek pilnować przestrzegania tego prawa. Na całym terytorium RP grinser006.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> No dobra . Jeżeli ten znak stoi tam legalnie i zgodnie z prawem, to

> Policja ma wręcz obowiązek pilnować przestrzegania tego prawa.

> Na całym terytorium RP

Z tym że w kodeksie drogowym jest wyraźnie powiedziane że poza drogami publicznymi (czyli na przykład na drodze wewntrznej) obowiązuje TYLKO w zakresie niezbędnym do zapewnienia bezpieczeństwa. Czyli niestosowanie się do znaku 'zakaz parkowania' niewątpliwie się tu nie kwalifikuje.. Tak więc zakaz parkowania w tym miejscu nie jest "obowiązującym prawem" tylko wskazówka własciciela terenu.