Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

drążek zmiany biegów

Featured Replies

Napisano

Witam chciał bym zdjąć ten mieszek ochronny ale nie wiem jak to zrobić. Czy go się odkręca czy jakoś ściągą nie mam pojęcia poradźcie co tu robić.

Napisano

> Witam chciał bym zdjąć ten mieszek ochronny ale nie wiem jak to

> zrobić. Czy go się odkręca czy jakoś ściągą nie mam pojęcia

> poradźcie co tu robić.

gałkę czy pochwę? oink.gif

Napisano

> całość ze tak powiem żeby został tylko goły pręt

pochwę oink.gif sie odpina guziczkiem i wyciąga - przy plastiku ma ramkę uważaj zeby tego nie połamać

a gałkę jedynie brzeszczotem bo nie jest on rozbieralna zlosnik.gif

Napisano

Ja gałkę ściągłem jak chciałem wrzucić szybko 2jke rotfl.gif

A plastikowa ramka sie lubi połamać, więc suszareczka podgrzej plastik.

Napisano

> Ja gałkę ściągłem jak chciałem wrzucić szybko 2jke

hehe.gif

u mnie siedzi tylko starła się zleksza zlosnik.gif

Napisano

> u mnie siedzi tylko starła się zleksza

Gałka zużyta jak stara baba, a rozruchana jak napalona 20stka.

Ciężko czasem utrafić między 2 a 4 beksa.gif

Taki zestaw naprawczy > link < będzie pasował do zrobienia skrzyni 1,4 i.e. ?

sry za podczepienie sie do topica offtopic.gif

Napisano

> Gałka zużyta jak stara baba, a rozruchana jak napalona 20stka.

> Ciężko czasem utrafić między 2 a 4

> Taki zestaw naprawczy

> sry za podczepienie sie do topica

kiedy zaczniecie szukac manuali a potem pytac? spineyes.gif

jak masz wodziki to KLIK! ok.gif

Napisano

Czytałem tego tutoriala, chciałem sie upewnić czy ten zestawik przypasuje. Bo choruję na chroniczny brak czasu i jak już zaczne grzebać to bede musiał skończyć bez problemów...

ps. dzieki

Napisano

> Czytałem tego tutoriala, chciałem sie upewnić czy ten zestawik

> przypasuje. Bo choruję na chroniczny brak czasu i jak już zaczne

> grzebać to bede musiał skończyć bez problemów...

> ps. dzieki

95% problemow spowodowanych jest z wyrobieniem sie lacznika zmiany biegow:

http://www.allegro.pl/item391164516_lacznik_mechanizmu_zmiany_biegow_uno.html

po wymianie plastikowych tulejek z zestawu i tymczasowej'regeneracji' lacznika luzy zniknely niemal calkowiecie...

niestety blaszka z puszki od koncentratu na dluzsza mete nie zdala zezultatu i luzy powoli wracaja....

tu znalazlem opis wlasny tamtej naprawy od a do z

ja sie juz uporalem!

jesli macie taki mechanizm jak wczesniej zostal podlinkowany z forum uno turbo tzn. od lewarka idzie jeden wodzik to ,aby wyeliminować luzy nalezy:

odkręcic od dołu cięgno-patyk idacy od skrzyni do dzwigni(pirewszy od strony silnika-drugi jest przykrecony bezposrednio do dzwigni lewarka i ten pozostawiamy nieodkrecony),nastepnie odkrecamy nakrętkę łaczaca dzwigne zmiany biegow idaca od lewarka do lacznika zmiany biegow) łącznik wyglada tak: http://allegro.pl/item373344770_lacznik_mechanizmu_zmiany_biegow_uno.html

odkrecamy nakretke z tego gornego przegubiku. wszystko kluczem 13

nastepnie ciagle od spodu odkrecamy kluczem nasadowym 13 z dlugimi przedluzkami cztery sruby mocujace oslone maglownicy do ktorej jednoczesnie przymocowane sa elementy mechanizmu( nasadke musialem mocno zeszlifowac,poniewaz dostep do dwoch srob jest ograniczony przez wielkosc otworow konstrukcyjnych w sankach pod silnikiem!

gdy odkrecimy calosć wyciagamy ja ostroznie!

na 90% wszystkie wyjete elementy beda mialy duze luzy(u mnie winwajca wypadajacych biegow jak w temacie byl wyrwany gorny przegubik lacznika-gdy wpadal w otwor wszystko dzialalo jak nalezy,gdy wypadl biuegow nie bylo!) dodatkowo luzy mialu dzwignie osadzone na sworzniach wspawanych bezposrednio w oslone maglownicy i tu pomogly elementy zestawu naprawczego,a dokladniej czarne tulejki z kolnierzem...pasuja idealnie do tej wiekszej dzwigni z dwoma mocowaniami,do tego podkladka i nowa zawleczka z zestawu i luz bardzo ograniczony,dryga mniejsza dzwignia o ktorej ktos wczesniej pisal jakoby miala teflonowa tulejke w srodku-tulejka byla,niemoglem jej usunac,a tu tez pasowalyby czarne tulejki z kolnierzem,poszedlem na sposob znaleziony na forum:ucialem kawalek aluminiowej blaszki z puszki po piwie...owinolem,nalozylem dzwignie...luz gora-dol wueliminowalem podkladajac pod zawleczke z zestawu podkladke plastikowa zrobiona prze uciecie kolnierza z tych czarnych z zestawu!kolejny luz wyeliminowany...

a lacznik naprawilem przez dociecie kawalka blachy z...puszki po koncentracie pomidorowym:),,,byla twardsza!

przegubik osagdzilem i dla pewnosci wszustkie trzy podwiazalem miedzianym drucikien ,tak ze nawet jesli bardzo sie obluzuja to nie beda wypadac,a koszt lacznika niemaly

zmontyowalem wszystko w odwrotnej kolejnosci,,,prawie bez preszkod oprocz urwanej jednej sruby od mocowania oslony maglownicy ,na szczescie gwint w oslonie to po prostu przygrzana nakretka ,ktora udalo sie dosc latwo wyrwac mlotasiem:)

i w miejsce to przykrecilem srube z nakretka!

po zamocowaniu wodzikow wsiadam do auta i oniemialem...biegi choc zawsze wchodzily lekko to wchodza lepiej jak w nowych autach...luzu praktycznie zero,wszystko precyzyjne...po prostu szok, a koszt...zestaw naprawczy 15 zlotych,puszki znalezione u ciotki w garazu, i troche gazu na dojazd:)

w razie pytan piszcie.....pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.