Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stag 300- dziwne zachowanie wskaźnika ilości gazu

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wiem, że te wskaźniki super dokładne nie są, ale to co wyczynia mój zaczyna mnie drażnić.

Po kolei. Tankuję do pełna, zawór odbija. Na wskaźniku zapalają się 3 zielone diody (na 4 możliwe) w miarę jazdy szybko gasną. Zapala się czerwona dioda, przejechałem na niej ok 120 km w tym prawie 100 na autostradzie przy szybkości powyżej 120 km/h.

Czyli niby wskaźnik po prostu zaniża. Ale gaszę auto, odpalam i na wskaźniku świeci się jedna zielona dioda - jakby przybyło gazu alien.gif Przejechałem jeszcze jakieś 30 km na tej zielonej i gazu brakło a czerwona już sie nie zapaliła. Czyli pomimo wcześniejszego zapalenia się rezerwy, przy pustej butli świeciła sie jedna zielona.

Co głupieje, zegar na butli - bo chyba on tak naprawdę steruje wyswietlaniem, czy coś innego?

Napisano

> Witam.

> Wiem, że te wskaźniki super dokładne nie są, ale to co wyczynia mój

> zaczyna mnie drażnić.

> Po kolei. Tankuję do pełna, zawór odbija. Na wskaźniku zapalają

zielone diody (na 4 możliwe) w miarę jazdy szybko gasną. Zapala

> się czerwona dioda, przejechałem na niej ok 120 km w tym prawie

> 100 na autostradzie przy szybkości powyżej 120 km/h.

> Czyli niby wskaźnik po prostu zaniża. Ale gaszę auto, odpalam i na

> wskaźniku świeci się jedna zielona dioda - jakby przybyło gazu

> Przejechałem jeszcze jakieś 30 km na tej zielonej i gazu brakło

> a czerwona już sie nie zapaliła. Czyli pomimo wcześniejszego

> zapalenia się rezerwy, przy pustej butli świeciła sie jedna

> zielona.

> Co głupieje, zegar na butli - bo chyba on tak naprawdę steruje

> wyswietlaniem, czy coś innego?

Mam podobna sytuacjęw swojej sekwencji. Po wizytach w kilku punktach gdzie proponowali tysiąc rozwiązań zaczałem zerować licznik przy tankowaniu gazu i olałem mrugającą choinkę.

Opinie słyszałem różne, podobno wystaczy wymienić zegar inny misztrz gazownictwa sugerował wymianę jakiegoś dziwnego sterownika. Jeżeli wiesz jaki masz zasięg na butli to raczej bym odpuscił i jeździł z choinką.

Napisano

> Witam.

> Wiem, że te wskaźniki super dokładne nie są, ale to co wyczynia mój

> zaczyna mnie drażnić.

> Po kolei. Tankuję do pełna, zawór odbija. Na wskaźniku zapalają się 3

> zielone diody (na 4 możliwe) w miarę jazdy szybko gasną. Zapala

> się czerwona dioda, przejechałem na niej ok 120 km w tym prawie

> 100 na autostradzie przy szybkości powyżej 120 km/h.

> Czyli niby wskaźnik po prostu zaniża. Ale gaszę auto, odpalam i na

> wskaźniku świeci się jedna zielona dioda - jakby przybyło gazu

> Przejechałem jeszcze jakieś 30 km na tej zielonej i gazu brakło

> a czerwona już sie nie zapaliła. Czyli pomimo wcześniejszego

> zapalenia się rezerwy, przy pustej butli świeciła sie jedna

> zielona.

> Co głupieje, zegar na butli - bo chyba on tak naprawdę steruje

> wyswietlaniem, czy coś innego?

Należy podpiąć laptopa ze stagowym softem i ustawić odpiwiedni typ czujnika. Najlepiej mieć gaz zatankowany do połowy. W okienku wyboru są 4 rodzaje czujnika. Dodatkowo można ustawić poziomy napięć przy których będą reagowały diody. Takich to gazowników mamy frown.gif

Napisano

A od początku to masz czy tak się zrobiło ?

Ten patent hm "odczytujący" na butli nie jest szczęśliwy.. A zrobione jest to tak:

W butli przy wielozaworze jest pływak. Pływak porusza magnes. Wielozawór jest mosiężny, więc po jego drugie (czyli zewnętrznej) stronie można innym ganesem wykryć porusanie się tego magnesu w środku. I teraz, przy elektronicznym wskaźniku tam jest sobie taki ruchomy magnesik który porusza się po płytce drukowanej i przesuwa styki. Styki zwierają kolejne rezystory i tak uzyskujemy przetwornik rezystancja / ilość gazu w butli wink.gif

Problem w tym że po jakims czasie ta płyteczka ze stykami się wyciera. I wtedy pokazuje sobie co chce..

A można było zastosować hallotron zamiast tej płyteczki.. Nie popisali się konstruktorzy.

Napisano
  • Autor

> A od początku to masz czy tak się zrobiło ?

Na początku było tak, że ile by nie było gazu świeciły sie dwie diody. Byłem u gaziarza, podpiał komputer coś tam przestawił i było lepiej a teraz znów pokazuje bzdury.

> A można było zastosować hallotron zamiast tej płyteczki.. Nie

> popisali się konstruktorzy.

We wszystkich instalkach jest taki przetwornik jak opisałeś wyżej? Coś mi się kojarzy, że gdzieś chyba jednak stosowano hallotron.

Napisano

> Na początku było tak, że ile by nie było gazu świeciły sie dwie

> diody. Byłem u gaziarza, podpiał komputer coś tam przestawił i

> było lepiej a teraz znów pokazuje bzdury.

A, no to powinno być do ustawienia.. W tych opcjach trzeba właśnie "poklikać" a gazmenowi się pewnie nie chce.. Poza poklikaniem mozna próbowac przekręcić (przestawić) ten czujnik na wielozaworze. Ma on pewien zakres ruchu.

> We wszystkich instalkach jest taki przetwornik jak opisałeś wyżej?

> Coś mi się kojarzy, że gdzieś chyba jednak stosowano hallotron.

Tak, widziałem hallotrony w "akcesoryjnym" wskaźniku, dokładanym do orginalnego.

Pewnie jakieś instalki też mają halla, ale pisałem o stagu.

Napisano
  • Autor

Poza poklikaniem

> mozna próbowac przekręcić (przestawić) ten czujnik na

> wielozaworze. Ma on pewien zakres ruchu.

Tak zrobiłem w Matizie bo tam po prostu zaniżał i moja mulher.gif narzekała, że stale mało gazu. Przekręciłem i jest OK. W Cytrynie chyba też tak spróbuję.

Napisano

A ja po prostu zalałem LPG do pełna (44 litry) i ruszyłem w trasę z Wawy na Hel z laptopem na siedzeniu pasażera. Co 100 km uruchamiałem program ACGasSynchro i 'ustawiałem progi dla kolejnych diód. Czyli 0 km - 4 diody, 100 km - 3 diody, 200 km - 2 diody, 300 km - 1 dioda, 400 km - rezerwa. smile.gif

Napisano
  • Autor

Fajnie jak się ma laptopa tongue.gif

Zrobiłem dziś próbę. Odpiąłem całkiem wskaźnik na butli i wtedy ten w kabinie pokazał full

Z kolei sam wskaźnik zachowuje się dziwnie. jak go odłaczyłem od butli wskazówka latała swobodnie we wszystkie strony. Trochę mnie to zdziwiło, bo pamiętam, że w instalacji II gen BRC wskazówka stała sztywno, dopiero magnesem można było ją ruszyć z miejsca. Pytanie czy wskaźnik w Stagu tak ma, ze wskazówka lata tam i spowrotem, czy szykować kasę na nowy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.