Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie po wymianie tłumika końcowego [lamerskie]

Featured Replies

Napisano

witam!

Wymieniałem sobie ostatnio tłumik końcowy (samemu, tak edukacyjnie). Wszystko niby OK, tyle, że nowy tłumik nasunął się na rurę od środkowego o jakieś 5mm płycej niż poprzedni. Ponieważ bardziej nie chciało się nasunąć, zakręciłem mocno obejmę i niby w porządku. Jednak jeśli zatkać wylot tłumika ręką to po <1s zaczyna syczeć na łączeniu tłumika z rurą. Waszym zdaniem taka sytuacja jest nieprawidłowa czy może jeździć i czekać aż samo się uszczelni po jakimś czasie?

Napisano

> nowy tłumik nasunął się na rurę od

> środkowego o jakieś 5mm płycej niż poprzedni.

A pomagałeś sobie młotkiem 5kg? wink.gif Czasem trza dobrze walnąć żeby nabić.

> Jednak jeśli zatkać wylot tłumika ręką to po <1s zaczyna syczeć na łączeniu tłumika z rurą. Waszym zdaniem taka sytuacja jest nieprawidłowa czy może jeździć i czekać aż samo się uszczelni po jakimś czasie?

Samo się nie uszczelni. Poszukaj uszczelniacza ceramicznego (albo pisz do zielika , jak sobie podłączy komputer to się odezwie wink.gif )

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

>A pomagałeś sobie młotkiem 5kg? Czasem trza dobrze walnąć żeby nabić.

nieco lżejszym i chyba zbyt delikatnie smile.gif

>Samo się nie uszczelni. Poszukaj uszczelniacza ceramicznego (albo pisz do zielika , jak sobie podłączy komputer to się odezwie )

próbowałem silikonem wysokotemperaturowym, ale widać nie skutkuje odpowiednio. Czy ten uszczelniacz ceramiczny ma jakąś specjalną nazwę? na googlach nic o nim nie znalazłem.

Napisano

> Czy ten uszczelniacz ceramiczny ma jakąś specjalną

> nazwę?

Tak, tylko nie pamiętam... zielik będzie pamiętał jak w poniedziałek pójdzie do pracy wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Samo się nie uszczelni. Poszukaj uszczelniacza ceramicznego (albo pisz do zielika , jak sobie podłączy komputer to się odezwie )

O spray'u ceramicznym pisałem w wątku o "szuwaksach":

>>>KLIK<<<

Kolega raczej potrzebuje tzw. cementu do tłumików. W każdym sklepie "moto" będą wiedzieć o co chodzi...

Polecam środki firmy Bosal lub Versachem.

Te cementy są na tyle skuteczne, że śmiało można je stosować zamiast fabrycznie stosowanych uszczelek w układach wydechowych. Oczywiście pierścieni stożkowych nie polecam nimi zastępować (chociaż można usprawnić stary), ale z płaskimi powierzchniami radzą sobie nadzwyczaj dobrze.

Napisano

> O spray'u ceramicznym pisałem w wątku o "szuwaksach":

Nie mówię o spray'u tylko o uszczelniaczu czy jak wolisz "cemencie" wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nie mówię o spray'u tylko o uszczelniaczu czy jak wolisz "cemencie"

> Pozdroofka

...Ale nie ma czegoś takiego jak cement/uszczelniacz ceramiczny hmm.gif bynajmniej ja nie słyszałem...

Smar ceramiczny - owszem - stosowany do szczelnych połączeń - tam gdzie występuje wysoka temperatura, a jego zastosowanie umożliwia późniejszy bezproblemowy demontaż. Dla przykładu świece zapłonowe...

Cement do tłumików - to już jest inny środek idea.gif

Napisano

> ...Ale nie ma czegoś takiego jak cement/uszczelniacz ceramiczny

To czym mam zasmarowane połączenie tumika końcowego? grinser006.gif

Może rzeczywiście to nie jest "ceramiczne"? hmm.gif

Pozdroofka

Napisano

> To czym mam zasmarowane połączenie tumika końcowego?

Może i ja mam demencję starczą hehe.gif ale nie pamiętam czym smarowałeś.

Jeśli smarem ceramicznym to ok.gif Oznacza to, że masz szczelne połączenie i zastosowałeś go profilaktycznie "antykorozyjnie".

Jeśli "napaćkałeś" cementu do tłumików - to w celu wyeliminowania nieszczelności z układu...

> Może rzeczywiście to nie jest "ceramiczne"?

Koledzy już wszystko wiedzą "co jest od czego" - więc możesz śmiało powiedzieć co zastosowałeś i w jakim celu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

w takim razie już wiem o co pytać, nawet znalazłem w ofercie sklepu moto zza rogu.

A jak to robią profesjonalni tłumikarze w przypadku takich łączników kielichowych? stosuje dodatkowe uszczelnianie tym cementem?

Napisano

> A jak to robią profesjonalni tłumikarze w przypadku takich łączników

> kielichowych? stosuje dodatkowe uszczelnianie tym cementem?

Jak najbardziej. Osobiście spotkałem się z tym w ASO, że zamiast wymiany pierścienia, traktowało się stary cementem...

• 6 miesięcy później...
Napisano

Mam pewne wątpliwości czy jeśli uszczelnimy tym cementem do tłumików połączenie między dwoma tłumikami to czy przy kolejnej wymianie nie będzie problemów z rozdzieleniem tak połączonych elementów?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.