Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno nie ma iskry.

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam uniaka poj. 1.0, rocznik 1992, no i mam też z nim problem. Kilka razy przy próbie opuszczenia garażu nie mogłem go odpalić. Jednego dnia nie mogłem go odpalić a następnego było już ok. Teraz już wogole nie chce ruszyć. Sprawdziliśmy iskrę na kablu WN idącego od aparatu zapłonowego i nic nie było. następnie sprawdziliśmy iskrę na kablu idącego od cewki i tez nic. iskra pojawiła się tylko raz na 5 prób. Podmieniłem wiec cewkę ze znajomym. Na mojej cewce jego uno odpalił bez problemu. U mnie na jego cewce dalej nie palił. nie dawno wymieniałem padnięty moduł zapłonowy i kable Wn. Proszę o pomoc i z góry dzięki.

Napisano

ja bym wymienił kopułke,palec,kable no i swiece

Napisano
  • Autor

> ja bym wymienił kopułke,palec,kable no i swiece

jak już wspominałem kable sa nowe, świece i kopułkę tez wymienialem nie dawno. no i iskry nie ma juz wczesniej - na cewce

Napisano

> ja bym wymienił kopułke,palec,kable no i swiece

Zły trop. Proponuje zajrzeć do modułu zapłonowego na aparacie. Na początku kabelki(czerwony i zielony) czy nie są popękane itp a najlepiej to zrobić podmiankę.

Napisano
  • Autor

> Zły trop. Proponuje zajrzeć do modułu zapłonowego na aparacie. Na

> początku kabelki(czerwony i zielony) czy nie są popękane itp a

> najlepiej to zrobić podmiankę.

Kabelki są wporządku, no a moduł był wymieniany w ciągu ostatniego roku i wtedy oznaki jego awarii inaczej wygladaly

Napisano

> Kabelki są wporządku, no a moduł był wymieniany w ciągu ostatniego

> roku i wtedy oznaki jego awarii inaczej wygladaly

No to został ci jeszcze czujnik halla w aparacie zapłonowym. Może mieć luz osiowy. Najlepiej jak byś styknął się z koleszką (od cewki)i podmienilibyście cały aparat. Gdyby to nic nie dało to bedziemy szukać dalej.

Napisano

odłącz wężyk przy filtrze paliwa i niech ktoś kręci rozrusznikiem,

jeśli paliwko nie poleci to winny będzie czujnik położenia wału

Napisano
  • Autor

Znam już przyczynę niesprawności uniaka. Otóż przyjechał elektromechanik i zmierzył czujnikiem czy przepływa prąd na kablu od modułu. Okazało się ze nie ma przejścia. zamierzalismy zamienic aparat zaplonowy od drugiego uniaka, ale najpierw zdecydowalismy sie na modul. zamienilismy go i przejscie bylo no i uno odpalilo. Ciesze sie ze znam przyczyne ale dziwi mnie to ze to juz drugi modul nowy w ciagu roku. Być może stalo sie tak bo byl to zamiennik (firmy Transpo - made in USA), albo jeszcze jest cos nie tak.

Napisano

> Umnie musiałem poprawić mase od modułu zapłonowego bo raz łapał, a

> raz nie.

hmm.gif możesz coś więcej napisać ,co dokłdnie (jak) zrobiłeś ??

Napisano

> możesz coś więcej napisać ,co dokłdnie (jak) zrobiłeś ??

Jest tam przewód który jest zakończony konektorem z oczkiem i przykręcony do aparatu zapłonowego. Odkręciłem śrubke na śrubokręt krzyżowy oczyściłem konektor jak i aluminium do którego jest przykręcony, popsikałem odpowiednim środkiem i wszystko skręciłem. I mam po dziś dzień sokój.

Napisano

> Jest tam przewód który jest zakończony konektorem z oczkiem i

> przykręcony do aparatu zapłonowego. Odkręciłem śrubke na

> śrubokręt krzyżowy oczyściłem konektor jak i aluminium do

> którego jest przykręcony, popsikałem odpowiednim środkiem i

> wszystko skręciłem. I mam po dziś dzień sokój.

hmm.gif jak zwykle w moim "wynalazku" nie ma tego frown.gif

uniak dalej stoi beksa.gif

Napisano

> Ale ty masz 1.5

-ano dokładnie tak wink.gif

Napisano

sprawdź sobie kleme dodatnią bo jak masz jeszcze orginał to te kable są zalane w niej i tam może tkwić problem z połączeniem,spróbuj energicznie poruszyć nią biglaugh.gifi jak będzie iskra to cza wymienić kleme biglaugh.gif

Napisano

nie będe sie rozpisywał co i jak kombinowałem (klemy nowe)

ale jeszcze troche i moje (do niedawna śmigające) 1.5/90

bęzie wyglądał jak (dawca) 1.5/88 spineyes.gif

czyli rozdrobniony buu.gif

Napisano
  • Autor

Niestety wracam do tematu. Wymieniłem wczoraj moduł nie na jakiś szajs tylko Magneti Marelli. Podłączyłem ładnie, przedtem oczyściłem końcówkę przewodu masy jak jeden z kolegów wcześniej wspominał no i zabrałem się do odpalania. Odpalił, aż miło było słuchać. Pochodził troche na wyższych obrotach bo mu ssanie podciągnąłem i nagle zgasł. Ot tak od razu w jednej chwili. Wsiadłem go odpalić i nic. Za którąś próba udało się z wielkim oporem zapalić - dlatego ze może sie trochę zalał. podgazowałem go trochę żeby sobie pochodził na wyższych obrotach a on zaczął na wysokich obrotach prychać i chodził bardzo nie równo. ująłem gazu i zgasł. Już na amen.. Sprawdziliśmy iskrę z cewki i nic frown.gif Czyżby znowu moduł padł? juz nie wiem co sprawdzać. frown.gif Kolega wspominał coś o czujniku Halla. Gdzie on się znajduje i jak wygląda jego awaria - czy widać coś gołym okiem? a czujnik położenia wału to ten z lewej strony za obudowa paska rozrządu?

Napisano
  • Autor

W marcu kupiłem uniaka 1.0 z roku 2001, pojeździłem dwa tygodnie i zaczęły się nieregularne problemy z odpalaniem. Przeważnie odpalał, ale zdarzały się sytuacje, kiedy nie mogłem wrócić nim z pracy do domu, a diagnoza kolegi brzmiała "brak iskry". Czasem wystarczyło poczekać godzinę i ponowić próbę, raz pomogło odpalenie na tzw. popych. Odpalony samochód w trasie nie wykazywał żadnych problemów.

Najwredniejsze w tym było to, że dwukrotnie (w sumie 10 dni) był diagnozowany w dwóch różnych warsztatach, w których nic nie wykryto, choć ich pracownicy odpalali go codziennie po kilkanaście razy... zawsze odpalał. Na wszelki wypadek w obu warsztatach czyszczono wszelkie styki, ale to nie pomogło.

Poradzono mi abym zwrócił szczególną uwagę na hallotron, cewki i moduł. Postanowiłem wymieniać części, rozpoczynając od najtańszej. Winowajcą okazał się czujnik położenia i prędkości obrotowej silnika (hallotron), którego wymiana na nowy kosztowała 130zł. Od tego czasu autko jeździ bez zarzutu, a minęły już prawie 2 miesiące.

Napisano

Czujnik hallotronowy to czujnik Halla Znajduje sie on w aparacie zapłonowym. W moim przypadku takze nie moglem go odpalic. Modul byl nowy wiec padlo na halla. Podawal albo nie podawal wcale impulsu. Ja dalem 78 zl za MM gdzie normalnie kosztowal ~120

. Pomoglo od reki. Zanim kolego wymienisz sprawdz czy nie ma luzu osiowego na waleczku. Na jakis czas pomaga jego zlikwidowanie. Chyba odpowiedzialem na post innego kolegi wiec sorki grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Czujnik hallotronowy to czujnik Halla Znajduje sie on w aparacie

> zapłonowym. W moim przypadku takze nie moglem go odpalic. Modul

> byl nowy wiec padlo na halla. Podawal albo nie podawal wcale

> impulsu. Ja dalem 78 zl za MM gdzie normalnie kosztowal ~120

> . Pomoglo od reki. Zanim kolego wymienisz sprawdz czy nie ma luzu

> osiowego na waleczku. Na jakis czas pomaga jego zlikwidowanie.

> Chyba odpowiedzialem na post innego kolegi wiec sorki

Jak sie okazało mam teraz dwa dobre moduły smile.gif Zostały przetestowane na innym aparacie i jest ok. Ciesze się nawet bo nie muszę kupować następnego. Rozkręciłem praktycznie na czynniki pierwsze cały aparat i obejrzałem i mniej więcej wszystko - wydawało sie ok. Oczywiście czujnika Halla nie da sie sprawdzić gołym okiem więc chyba zakupie go w ciemno bo cewka i moduł na 100 % są sprawne.

Jedyne co mnie zastanowiło wewnątrz aparatu to że jedna strona była jakby obdarta od czegoś, ale nie zauważyłem zużycia jakichkolwiek części. Był też trochę brudny i ze środka wypadł kawałek plastikowej obudowy, która znajduje sie pod palcem. Ma ona wyłamane zaczepy i "bolczyki" od góry, ale myślę, że to też nie ma większego znaczenia. Co do luzu osiowego to sprawdzałem i jest taki bardzo minimalny, myślę że taki może być.

Złożyłem aparat i dostarczyłem go do znajomego co się zna na tych sprawach i też ma uno. On też go rozebrał. Mówi że powinno być ok. sprawdził iskrę w moim aparacie w swym uno i była. Po przykręceniu u mnie aparatu okazało się, że też jest. Pojeździłem sobie trochę podstawiłem po garaż. Wieczorem chciałem wjechać do niego ale mi zgasł już musiałem go wpychać. Na drugi dzień odkręciłem aparat posprawdzałem "prąd" na kablach no nic. Założyłem z powrotem i działa. No i jak to znaleźć przyczynę. No ale jak już wspomniałem zajmę się czujnikiem Halla i go wymienię. mam nadzieję, że to pomoże w końcu. A tak poza tym jak ktoś by potrzebował moduł do fiaciora to mam nowiusieńki Magneti Marelli w sumie to tylko użyty do testów i czeka do odsprzedaży:)

Napisano

Z tym luzem to chodzi glownie o to aby czujnik podczas obrotu oski/walku nie stykal sie z tym kolniezem (na walku)z czterema wypustkami. U mnie sie juz zaokraglily rogi wlasnie na tym kolniezu od luzu czujnika.

Co do obtarcia z jednej strony to sprawdziles sprezunki na "satelitach". To takie fajniutkie cos pod czujnikiem halla tak na samiuskim dole. A wlasciwie to w ktorym miejscu mniej wiecej to zadrapanie. Na dole, na srodku czy u gory aparatru.

Napisano
  • Autor

> Z tym luzem to chodzi glownie o to aby czujnik podczas obrotu

> oski/walku nie stykal sie z tym kolniezem (na walku)z czterema

> wypustkami. U mnie sie juz zaokraglily rogi wlasnie na tym

> kolniezu od luzu czujnika.

> Co do obtarcia z jednej strony to sprawdziles sprezunki na

> "satelitach". To takie fajniutkie cos pod czujnikiem halla tak

> na samiuskim dole. A wlasciwie to w ktorym miejscu mniej wiecej

> to zadrapanie. Na dole, na srodku czy u gory aparatru.

Zadrapanie o którym wspomniałem jest na całej długości aparatu więc wydaje mi się , że to fabryka tak zrobiła już, bo co by miło tam niby trzeć przez cały aparat. Jeżeli chodzi o to "fajniutkie cos pod czujnikiem halla" to jedna sprężynka była trochę naciągnięta druga ok. A luzu to w tym miejscu nie sprawdzałem lecz ten wałek z czterema wypustkami wyglądał dobrze. Sam się już zastanawiam czy nie kupić całego aparatu z allegro (za około 150 zł.) zamiast tylko czujnika halla. Ps. na razie uno sobie jeździ bezproblemowo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.