Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odgłosy z komory silnika

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Mam pytanie czy jest to prawidłowy odgłos, czy może coś złego się dzieje w silniku bądź oprzyrządowaniu. A mianowicie. Po przejechaniu nawet kilku kilometrów i zatrzymaniu (silnik pracuje na wolnych obrotach i tylko wtedy to jest słyszalne) z okolic silnika dochodzi odgłos jakby pracującego silniczka. Wentylator chłodnicy ani szum wyjechanych łożysk raczej to nie jest. Minimalne naciśnięcie gazu powoduje ustąpienie na kilka sekund obiawów. Najbardziej słyszalny (tak mi się wydaje) jest w okolicy filtra powietrza, układu wtryskowego. Jest to stilo 1,2 16v z klimą. Będę wdzięczny za porady czy moge spać spokojnie czy zbierać kase na naprawy. Pozdrawiam. niewiem.gif

Napisano

Witam.

Mam podobny problem.

-Serwis stwierdził rolka napinacza rozrządu.

-Znajomy mechanik stwierdził łożysko alternatora niewiem.gif

Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

Rozrząd kompletny wymieniony jakieś 20 tys. km. temu. A dzwięk to raczej mruczenie jakiegoś silniczka niż szum łożysk. Szykuje się do wymiany paska alternatora, to od razu sprawdze altka. Dziwne że to tylko słychać na najniższych obrotach, wystarczy zwiększyć o 50 obrotów lub więcej i jest ok, i po powrocie do wolnych obrotów przez chwile też jest ok.

Napisano
  • Autor

Klime mam a o tym żeby tak sprawdzić to nie pomyślałem. Jutro sprawdze.

Napisano

> Po

> przejechaniu nawet kilku kilometrów i zatrzymaniu (silnik

> pracuje na wolnych obrotach i tylko wtedy to jest słyszalne) z

> okolic silnika dochodzi odgłos jakby pracującego silniczka.

Na wolnych obrotach słychać terkot EGR, może to własnie jego odgłos. Na zimnym silniku EGR nie włącza się jeszcze do akcji.

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem z klimą i jest tak samo, nie ma różncy.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ostatnio zauważyłem że im chłodniej na zewnątrz to opisane zjawisko nie występuje. Im bardziej gorąco tym bardziej jest to słyszalne. Wentylator którejś z chłodnic to nie jest. niewiem.gif

Napisano

Czyli silniczek sterujący EGR - podnieś maskę i poproś kogoś o przekręcenie kluczyka w stacyjce bez odpalenia (na ciepłym). Wtedy nawet usłyszysz skąd dochodzi dźwięk.

Napisano
  • Autor

Ok, czyli tak ma być. Serdeczne podziękowanie i pozdrowienia. Szerokościi. 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.