Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - po deszczu woda na dywaniku !! gdzie szukać??

Featured Replies

Napisano

Witam. Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Astry G w wersji kombi. Podczas ostatnich deszczów podczas jazdy na dywanik pasażera kapała woda a przy mocniejszym skręcie w prawo - jakaś woda skapywała również mnie na buty. Podejrzewam że nie jestm jedyny z takimi przypadłościami - proszę powiedzcie gdzie (i jak) szukać przyczyny przeciekania i co to może być

Pozdrawiam

Napisano

> jak szukać przyczyny przeciekania i co to może być

Odkręć plastikowe podszybie ( pod wycieraczkami). Po stronie pasażera zobaczysz "kratkę" nawiewu.

Sprawdź czy jest dokręcona i czy nad nią jest taki "daszek".

U mnie tędy lała się woda nawet podczas mycia autka.

pzdr

Napisano

> Witam. Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Astry G w wersji

> kombi. Podczas ostatnich deszczów podczas jazdy na dywanik

> pasażera kapała woda a przy mocniejszym skręcie w prawo - jakaś

> woda skapywała również mnie na buty. Podejrzewam że nie jestm

> jedyny z takimi przypadłościami - proszę powiedzcie gdzie (i

> jak) szukać przyczyny przeciekania i co to może być

> Pozdrawiam

Witaj

No mnie tez dopadl chyba podobny problem. Ostatnio jechałem w traskę 250 km w jedną stronę, w trasie byla ulewa taka ,ze dosłownie ściana wody, wycieraczki na max a ja max 50 km/h bo nic nie widać. Później się wypogodziło, po jakimś czasie żonka mowi ze coś jej kapnęło na stopy. Jechaliśmy, obserwowaliśmy i coś tam sobie kapało, po stronie kierowcy też troszkę. Tak sobie myślę czy to od tego deszczu gdzieś tam się mi woda w kanały wentylacyjne dostała czy to zbieg okoliczności i mam zapchany odpływ z klimy. O tym odpływie to tutaj w archiwum wyczytałem, jednak zastanawiam sie czy az taki zbieg okolicznoscy by był.

Wiem ,ze cos jest nie tak bo jak jade na klimie i pod koniec jazdy ją wyłączę to na przedniej szybie u dołu zaczyna pojawiać się lekka para, gdzieś w takim razie jest woda, albo zalało mi filtr, albo siedzi w kanałach albo ten odpływ z klimy. Najgorsze jest to, że nie mam kompletnie czasu aby coś podłubać sciana.gif

Czy podszybie w astrze G ściąga się tak samo łatwo jak w F ? Czy trzeba coś odkręcać itp.

Czy ktos orinetuje się przy okazji w wymiarach filtrow ppyłkowych ? Klimę mam behr, ale filtr chyba mam niewlaściwy czyli od delphi bo pamiętam jak w zeszłym roku wymieniałem to wziąłem stary na wzór i jak nowy wkładałem to był jakiś za ciasny a dokładnie za długi jakby. Chyba Neimcy sie pomylili na poprzednim przeglądzie i na siłe wcisnęli tam większy filtr yikes.gif Czy te do behr są krotsze ?

Napisano

Czy ktos orinetuje się przy okazji w wymiarach filtrow ppyłkowych ?

> Klimę mam behr, ale filtr chyba mam niewlaściwy czyli od delphi

> bo pamiętam jak w zeszłym roku wymieniałem to wziąłem stary na

> wzór i jak nowy wkładałem to był jakiś za ciasny a dokładnie za

> długi jakby. Chyba Neimcy sie pomylili na poprzednim przeglądzie

> i na siłe wcisnęli tam większy filtr Czy te do behr są krotsze

> ?

Witam

Jak wyjmowales stary filtr to czy on byl brudny na calej swej powierzchni czy tez byl gdzies czysty?

Tam jest taki patent prowadzacy ten filtr ze przy wkladaniu trzeba sobie pomagac reka i ukladac go przy wsuwaniu w prowadnice w przeciwnym razie lubi sie zagiac i ciasno wchodzi.

wymiary podejrzyj na stronie Filtrona choc tam glownie podaja wymiary do Delphi

Pozdrawiam

p.s

w sprawie pary na szybie po wylaczeniu klimy to ja mam tez podobnie robi sie nalot na dole szyby posrodku, ja sobie tlumacze to roznica temperatur - a moze sie myle?

Napisano

> Witaj

> No mnie tez dopadl chyba podobny problem. Ostatnio jechałem w traskę

> 250 km w jedną stronę, w trasie byla ulewa taka ,ze dosłownie

> ściana wody, wycieraczki na max a ja max 50 km/h bo nic nie

> widać. Później się wypogodziło, po jakimś czasie żonka mowi ze

> coś jej kapnęło na stopy. Jechaliśmy, obserwowaliśmy i coś tam

> sobie kapało, po stronie kierowcy też troszkę. Tak sobie myślę

> czy to od tego deszczu gdzieś tam się mi woda w kanały

> wentylacyjne dostała czy to zbieg okoliczności i mam zapchany

> odpływ z klimy. O tym odpływie to tutaj w archiwum wyczytałem,

> jednak zastanawiam sie czy az taki zbieg okolicznoscy by był.

> Wiem ,ze cos jest nie tak bo jak jade na klimie i pod koniec jazdy ją

> wyłączę to na przedniej szybie u dołu zaczyna pojawiać się lekka

> para, gdzieś w takim razie jest woda, albo zalało mi filtr, albo

> siedzi w kanałach albo ten odpływ z klimy. Najgorsze jest to, że

> nie mam kompletnie czasu aby coś podłubać

> Czy podszybie w astrze G ściąga się tak samo łatwo jak w F ? Czy

> trzeba coś odkręcać itp.

> Czy ktos orinetuje się przy okazji w wymiarach filtrow ppyłkowych ?

> Klimę mam behr, ale filtr chyba mam niewlaściwy czyli od delphi

> bo pamiętam jak w zeszłym roku wymieniałem to wziąłem stary na

> wzór i jak nowy wkładałem to był jakiś za ciasny a dokładnie za

> długi jakby. Chyba Neimcy sie pomylili na poprzednim przeglądzie

> i na siłe wcisnęli tam większy filtr Czy te do behr są krotsze

> ?

Odświeżam wątek smile.gif.

W sobotę rano wyjąłem schowek, wyjałem filtr i odgrzybiłem parownik. Przy okazji zmieniłem filtr ppyłkowy na wlaściwy, tak jak przypuszczałem miałem zalożony delphi a powinienem mieć behr. Ten od razu widac że idealnie pasuje do obudowy. Do rzeczy jednak.

W trakcie odgrzybiania nic kurcze nie wyleciało pod autem, nawet kropla. Zapchany odpływ jednak. Pojechałem do pewnego gościa od klim, schowka nie zakładalem, po drodze na zakrętach wychlupywała mi woda na dywaniki z obudowy filtra icon_rolleyes.gif

Gosciu mowil , ze on udrażnia powietrzem. Przyłozyl od spodu w ten kranik, cos tam nawet chyba syczało w środku, jednak żadna woda nie zleciała na dół yikes.gif

Sam już nie wiem o co chodzi. W innym serwsie klimy jak powiedzialem ,ze przyjechalem aby udrożnili mi odpływ skroplin z klimy to szef zrobił tak: yikes.gif i zapytał: " to ma Pan jakąś wodę w klimie ? to niedobrze ! " Po tych słowach stwierdzilem, ze lepiej się stamtąd zabierać zlosnik.gif

Kurcze, chyba pojadę do ASO, nie wiem ile mnie skasują, ale moze chociaż będą wiedzieć jak to zrobić. Najpierw jednak spróbuję dzisiaj sam podjechać na kanał i to udrożnić. W tym momencie mam parę pytań:

- Przeszukiwalem archiwum w tej sprawie i piszą ludzie o odkręcaniu dwóch torxów przy tym odpływie. Po co to odkręcać ? Nie da rady udrożnić jakimś drutem przez ten kranik ? Co da odkręcenie tych torxów ?

- Myślę jeszcze coby plastik podszybia zdemontować, bo moze tam odpływy są zapchane i jednak to tamtędy jakoś woda poszła do nawiewów. Tak przez chwilę rzuciłem tam okiem, czy trzeba tam odkręcać ramiona wycieraczek żeby wyjąć ten cały plastik ? Czy są tam odpływy jak w eFce ?

Napisano

Wracam do początkowego posta mojego autorstwa: kratki pod podszybiem nie demontowałem więc nie wiem czy jest OK, ale myłem autko i specjalnie lałem wody więcej niż przyzwoitość nakazuje .... i co? i sucho!!! więc woda pokazuje się tylko podczas jazdy.

Ma może ktoś jakieś propozycje i sugestie?? Czekam i pozdrawiam wszystkich posiadaczy Astrrrrrr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.