Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Pompa wodna, może rolka - Problem

Featured Replies

Napisano

Witam!

Z racji tego, że mamy wakacje, czeka mnie wyjazd. Pod koniec tamtego roku wymieniłem kompletny rozrząd (pasek, rolka i pompa wody). Po przejechaniu ok 1kkm, pompa wody, lub coś innego zaczęła "miauczeć" przy wyższych temp. (normalnej pracy silnika). Samo miauczenie nie było dla mnie nic nowym, już słyszałem w innych autach to samo i rozrządy chodziły. Ale kiedy mam na tym rozrządzie ok 10kkm coś zaczęło wydawać inne odgłosy i też z okolic rozrządu. Coś w stylu cichego stukania jak samoregulatory. Dodam też, że to stukanie jest jak silnik sie rozgrzeje. Czy spotkaliście się z czymś podobnym?

Pompa wody DOLZ

Pasek Geates

Rolka (w sklepie powiedzieli ze oryginalna od Daewoo).

Dzieki za odpowiedzi

Napisano

> Pompa wody DOLZ

Nie sądzę aby pompa DOLZ zaczęła hałasować po 1000 km. No chyba że jakaś podróba albo felerny egzemplarz.

> Rolka (w sklepie powiedzieli ze oryginalna od Daewoo).

To co mówili to mniej istotne wink.gif Co było na niej napisane albo chociaż na pudełku (może jakieś Hans Pries wink.gif )

A tak wogóle to bez rozbierania i osłuchania się nie obejdzie...

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Nie sądzę aby pompa DOLZ zaczęła hałasować po 1000 km. No chyba że

> jakaś podróba albo felerny egzemplarz.

> To co mówili to mniej istotne Co było na niej napisane albo chociaż

> na pudełku (może jakieś Hans Pries )

> A tak wogóle to bez rozbierania i osłuchania się nie obejdzie...

> Pozdroofka

Może faktycznie rolka mówi papa, a to miauczenie być może pasek jak się nagrzeje. Dziś rozbiorę i zobaczę co się tam dzieje. Pompa raczej była oryginalna DOLZA.

Dzięki

Napisano
  • Autor

Niestety dziś mi się nie udało rozebrać, myślę, że zrobię to jutro. Jest jedna rzecz jaka mnie zastanawia, a mianowicie wszystkie te objawy są na wolnych obrotach i rozgrzanym silniku, jeżeli lekko dodam gazu nawet o ok 50rpm więcej, wszystko cichnie. Może to wina złego naciągu paska rozrządu? Spotkaliście się z czymś takim?

Napisano

Miałem podobny temat, po wymianie rozrządu zaczęło mi coś na wolnych obrotach wydawać dziwne dźwięki. Wróciłem na warsztat, grzebali dwa dni, po czym stwierdzili, że się sypnęła pompa wody. Wkurzyłem się, bo stawiałem na rozrząd i było okej a teraz pompa wody jeszcze mi dochodzi. Cwaniak powiedział, że inny naciąg paska i tak może być. Nieszczelności żadnych nie było. Wymienili pompę i nic to nie dało, ale za to stwierdzili, że to już na 100% rolka napinająca. Wkur... się i poszedłem do szefa i powiedziałem że postawiłem auto na rozrząd a doszła pompa wody i teraz może jeszcze rolka. Powiedziałem ,że zabieram furę i niech mi oddają kasę za pompę wody. I tym sposobem za fryko mam nową pompę wody ale dalej mi chromoli spod maski. Jak przyłożę lekko śrubokręt albo inny kawałek byle czego do paska, to hałas ustaje, więc chyba jednak na koniec mieli rację i też stawiam na rolkę napinającą. Wymienię przy okazji paska, jesienią.

Napisano

> po wymianie rozrządu

> stawiałem na rozrząd i było okej a

hmm.gif

> teraz pompa wody jeszcze mi dochodzi. Cwaniak powiedział, że inny

> naciąg paska i tak może być. Nieszczelności żadnych nie było.

> Wymienili pompę i nic to nie dało, ale za to stwierdzili, że to już

> na 100% rolka napinająca.

hmm.gif

Czegoś nie rozumiem...

Postawiłeś auto na wymianę rozrządu czy samego paska???

Napisano

Mieli wymienić rozrząd i tak zrobili. Ale po wymianie zaczęło coś w tym rejonie wydawać dźwięki, których nie było przed wymianą, wróciłem i kazałem im to sprawdzić. Goście zaczęli dedukować, co to i wydedukowali pompę wody, wymienili ją i dupa,a na następne ich strzały w "dziesiątkę" nie miałem po prostu cierpliwości i tyle. Przed wymianą rozrządu miałem niewydający żadnych niepokojących dźwięków samochód, a po wymianie zaczęło coś brzęczeć.

Napisano

A dlaczego chciales wymieniac sam pasek? przeciez pompa i rolka kosztuja grosze. Ja za komplet dalem ok 120zl + 100zl robocizny mechanika i przynajmniej mam spokoj. Bo tak to robota bezsensu.

Napisano

> A dlaczego chciales wymieniac sam pasek? przeciez pompa i rolka

> kosztuja grosze. Ja za komplet dalem ok 120zl + 100zl robocizny

> mechanika i przynajmniej mam spokoj. Bo tak to robota bezsensu.

A kto napisał, że chciałem wymieniać pasek? Powiem więcej mam nadzieję, że jak dodam do tego, że wymieniali mi kompletny rozrząd, i nie chciałem nic innego, żeby mi wymienili, to chyba sprawa już będzie jasna, bo wydaje mi się że ktoś chyba czyta wyrywki i zadaje dziwne pytania. Nie chciałem wymieniać ani pompy wody, ani paska, ani rolki napinającej. Tylko kompletny rozrząd. Jak przy wymianie rozrządu, coś cwaniaki spieprzyli i zaczęło coś hałasować, postawiłem do nich z powrotem i wymienili mi pompe wody twierdząć, ze to ona powoduje ten hałas. I tyle. Nie ma co szukać tu jakiejś ukrytej prawdy czy nieprawidłowości.

Napisano
  • Autor

Z moim problemem już wszystko jasne. Po rozebraniu rozrządu okazało się, że rolka napinająca zacinała się (była zacięta) i trzymała pasek w jednej pozycji (dość napiętej). Po rozgrzaniu się paska, wszystko było napięte jak struna. W sklepie od razu wymienili na nowe (pasek i rolkę) Pasek Geates,(poprzednio jednak był DAYCO), a rolka Leatens (czy jakoś tak. Made in Canada). Mam nadzieję, że polata to dłużej niż poprzednim razem 10kkm.

Pozdrawiam i życzę udanych urlopów 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.