Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy chlapacze napewno chronią powłokę lakierniczą???

Featured Replies

Napisano

Założyłem kiedyś gumowe chlapacze, ponieważ zauważyłem, że na rantach błotników jest ubytek lakieru (od piasku, kamieni, wody i wszystkiego co sie od koła odbiło i uderzało w lakier....)

niestety dzis zauważyłem, ze owe chlapacze podczas lekkiego ruszania sie - wiadomo opór powietrza, woda itp) uszkodziły powłoke lakierniczą w miejscu "styku" chlapaczy i blotnika...sprawdzcie i swoje chlapacze, a ja mysle nad jakims zabezpieczniem...

281112958-IMAG0037.jpg

post-21134-14352495752972_thumb.jpg

Napisano

Kiedyś założyłem chlapacze do seicento ale efekt tego był taki sam. Bok chlapacza ztarł lakier do gołej blachy. Na drugi raz długo pomyśle zanim coś zainstaluje. Pozdrawiam. 30.GIF

Napisano
  • Autor

> Kiedyś założyłem chlapacze do seicento ale efekt tego był taki sam.

> Bok chlapacza ztarł lakier do gołej blachy. Na drugi raz długo

> pomyśle zanim coś zainstaluje. Pozdrawiam.

no tak, ale jak chronic wkoncu te błotniki bez chlapaczy zle, z chlapaczami tez niedobrze confused.gif

Napisano

> no tak, ale jak chronic wkoncu te błotniki bez chlapaczy zle, z

> chlapaczami tez niedobrze

ja u siebie kupiłem arkusz bezbarwnej folii w papierniczym - wyciałem pod chlapacze i nakleiłem

efekt brak sladów wytarcia. polecam

Napisano
niewiem.gif
Napisano

> niestety dzis zauważyłem, ze owe chlapacze podczas lekkiego ruszania

> sie - wiadomo opór powietrza, woda itp) uszkodziły powłoke

> lakierniczą w miejscu "styku" chlapaczy i blotnika...

Dwa-trzy lata temu była już o tym dość długa dyskusja zlosnik.gif - pod chlapacze warto profilaktycznie nakleić przezroczystą folię samoprzylepną ok.gif

Napisano

Chlapacze z przodu u mnie zalozyłem przyklejajac na lakier mocna tasme wycieta pod chlapacze a na nie same nakleiłem dwustronna piankowa tasme,taka jak np pod uchwyty a czy to dziala dowiem sie niebawem bo mimo załozenia tylny rant pod drzwiami został lekko zmasakrowany..dlamnie z tego wniosek jeden..chlapacze a mimo nich z tylu warto nakleic folie aby chronic lakier..teraz zbieram sie do lakierowania,wstepnie lakiernik woła 300 zł za obie strony ale pojecia nie mam czy to duzo czy mało..

Napisano

> Dwa-trzy lata temu była już o tym dość długa dyskusja - pod

> chlapacze warto profilaktycznie nakleić przezroczystą folię

> samoprzylepną

faint.gif warto profilaktycznie przesiąść się na rower. Auto ma wozić i pracować. Ołtarzyki i kwiatki na balkonie są do "wyglądania" 20.GIF

Napisano

> warto profilaktycznie przesiąść się na rower. Auto ma wozić i

> pracować. Ołtarzyki i kwiatki na balkonie są do "wyglądania"

owszem..tylko ze jak dłuzej powozi to ciocia rdza skonsumuje pol samochodu cool.gif a rower swoja droga swietny na krotkie dystanse,ciezko nad morze jechac nim np

Napisano

> zbieram sie do lakierowania,wstepnie lakiernik woła 300 zł za

> obie strony ale pojecia nie mam czy to duzo czy mało..

U mnie tyle wołali za jedną stronę.

Napisano

Wiesz, niektóre marki zabezpieczają newralgiczne miejsca nadwozia folią samoprzylepną jeszcze w fabryce, inne - tak jak Fiat - oszczędzają , zrzucając ten obowiązek na użytkowników.

A auto z rdzawymi wykwitami na karoserii wygląda po prostu niechlujnie hmm.gif - podobnie niechlujnie jak brudne i podarte ubranie. Chociaż pewnie nie wszystkim to przeszkadza ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> bo mimo załozenia tylny rant pod drzwiami został

> lekko zmasakrowany..

Próg ma z tyło zagłębienie - kamienie spod kół trafiają tam tak czy inaczej, może jeśli z przodu są chlapacze trochę mniej.

> mimo nich z tylu warto nakleic folie aby chronic lakier..teraz

> zbieram sie do lakierowania,

Ja nakleiłem w chwile po wyjeździe z salonu ok.gif - od tego czasu minęły ponad 3 lata i ponad 100 kkm, autem jeździ już ktoś inny, a folia wciąż jest, tyle że z lekka zmatowiała. Gdyby nic z tym nie robic i jeździć tak, jak auto wyjechało z fabryki, to kwitłaby w tych miejscach rdza - kiedyś podesłałem fotkę, jak to potrafi wyglądać w niektorych Stilonach. zlosnik.gif

Napisano

> A auto z rdzawymi wykwitami na karoserii wygląda po prostu

> niechlujnie - podobnie niechlujnie jak brudne i podarte

> ubranie. Chociaż pewnie nie wszystkim to przeszkadza

Zobacz co masz z przodu badz z tyłu auta napisane... FIAT z_lol1.gif Tania włoska masu(ó)wa.Czy ty go bedziesz mył czy nie to i tak mu nic nie pomoże wink.gif

Lans zaczyna się wtedy kiedy jestes wożony na tylnej kanapie. shhh.gif

Napisano

> Zobacz co masz z przodu badz z tyłu auta napisane... FIAT

Akurat ja mam co innego napisane z przodu i z tyłu obydwu moich aut. hehe.gif

> Czy ty go bedziesz mył czy nie to i tak mu nic

> nie pomoże

Pomoże mu o tyle, że będzie czysty i będzie wyglądał schludnie - z pewnością lepiej od takiego samego, ale brudnego, pordzewiałego i poobijanego. ok.gif Poniekąd świadczy to o właścicielu...

> Lans zaczyna się wtedy kiedy jestes wożony na tylnej kanapie.

A kto tu mówi o lansie? Czy z faktu, że ktoś (nieważne z jakich przyczyn) nie uważa za stosowne kupić garniturka za 8 kzł automatycznie wynika, że musi łazić w brudnym, pomiętym i dziurawym podkoszulku nie siląc się nawet na pranie i mycie, bo "i tak mu nic nie pomoże"? spineyes.gif To dość oryginalne podejście ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> zbieram sie do lakierowania,wstepnie lakiernik woła 300 zł za

> obie strony ale pojecia nie mam czy to duzo czy mało..

Zależy od wielkości, ale gdzieniegdzie wołają tyle (albo i więcej!) za jeden element. Więc jak taka cena za obie strony, to raczej upewniłbym się czy to aby na pewno dobry/porządny lakiernik jest hehe.gif

Napisano

> Dwa-trzy lata temu była już o tym dość długa dyskusja - pod

> samoprzylepną

I to się pięknie sprawdza w 3 moich samochodach waytogo.gif

Napisano

Np. taka Toyota profilaktycznie kleiła bezbarwną folię ochronną na łączenie tylnych błotników z progami w Yarisie I waytogo.gif

Napisano

> samoprzylepną

Swojego stilaka kupiłem bez chlapaczy. Na rancie przedniego błotnika zaczął odchodzić lakier, obity przez kamienie lecące spod koła. Po zimie zawitała tam mulher.gif Auto trafiło do lakiernika, potem dałem na przód fabryczne chlapacze, podklejone folią przezroczystą (wyczytawszy o tym na forum).

Od tamtego czasu jest spokój, nic nie ociera ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.