Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego taki rozrusznik??

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio miewałem kłopoty z rozrusznikiem:

- czasem był problem z odpaleniem: słychać było charakterystyczne cykanie jednak po kilku próbach odpalał.

- zdarzało się też, że zaczynał kręcić ale po chwili przestawał i odbijał z powrotem

Wywnioskowałem, że to wina elektromagnesu.

Wymontowałem wczoraj rozrusznik podłączyłem na krótko i faktycznie elektromagnes ani drgnie.

Do czego zdążam - przeszukałem forum i zauważyłem, że montowane są różne rozruszniki w moim kropku - ja akurat mam Boscha jednak wygląda on jak model montowany w Punto z silnikiem wysokoprężnym.

Zamieszczam poniżej link do aukcji Allegro z tym rodzajem rozrusznika ponieważ nie zrobiłem swojemu zdjęć ale jest to identyczny rozrusznik.

http://moto.allegro.pl/item397455978_rozrusznik_fiat_punto_1_7_d_td_fiat_strada.html

Proszę napiszcie czy spotkaliście się w MkI 1.2 75KM z takim modelem rozrusznika i czy jest to normalne??

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> po pierwsze

> http://punto.autokacik.pl/Zrobtosam/manos.htm

> po drugie

> http://punto.autokacik.pl/Zrobtosam/rem_rozr_mm_mk1.html

> po trzecie

> http://punto.autokacik.pl/Zrobtosam/rozrusznik.htm

Dziękuję za odpowiedź tylko szkoda, że nie czytałeś o co pytałem

- po pierwsze jeśli brak miasta z którego pochodzę tak cię irytuje to już masz to uzupełnione

- po drugie napisałem że rozrusznik sobie wyciągnąłem i rozebrałem ( a także że posiadam rozrusznik firmy Bosch) więc po co mi manual z remontu rozrusznika MM ?? :/

-po trzecie po co mi w ogóle manual z instrukcją wymiany rozrusznika - napisałem że go wymontowałem więc będę go także umiał zamontować :/

Precyzuję swoje pytanie

PPosiadm Punto MKI 1,2 75KM benzyna oczywiście - po wymontowaniu rozrusznika okazało się że jest to rozrusznik z wersji wysokoprężnej (1,7 D)

Chciałem się dowiedzieć czy w "benzyniakach" też były montowane takie rozruszniki ponieważ z archiwum wyczytałem że jeśli był to Bosch to wyglądał inaczej niż mój.

Kupiłem kropka jakieś 10 miesięcy temu i nie wiem co tam było "robione" - czy ktoś mógł wsadzić to co akurat miał pod ręką??

Możliwa jest taka podmianka??

Napisano

> Dziękuję za odpowiedź tylko szkoda, że nie czytałeś o co pytałem

> - po pierwsze jeśli brak miasta z którego pochodzę tak cię irytuje to

> już masz to uzupełnione

irytował mnie brak samochodu smirk.gif

> - po drugie napisałem że rozrusznik sobie wyciągnąłem i rozebrałem (

> a także że posiadam rozrusznik firmy Bosch) więc po co mi manual

> z remontu rozrusznika MM ?? :/

a ja Ci tylko pokazałem jak podobne są do siebie rozruszniki z Twojego linka i manuali klubowych

Napisano
  • Autor

Dzięki

Wiem wiem sa podobne jednakże ten który posiadam różni się znacznie a można to poznać między innymi po mocowaniu elektromagnesu w posiadanym przeze mnie modelu przykręcany jest on na 3 śrubki na "krzyżak" a w innych na klucz oczkowy (jakiś mały rozmiar - być może 8)

I dodatkowo elektromagnes iest na innym boku rozrusznika (kable zasilające można było odkręcić dopiero po odkręceniu całego rozrusznika i "przekręceniu" go inaczej nie było do nich dostępu)

Pozdrawiam

Napisano

> Dzięki

> Wiem wiem sa podobne jednakże ten który posiadam różni się znacznie a

> można to poznać między innymi po mocowaniu elektromagnesu w

> posiadanym przeze mnie modelu przykręcany jest on na 3 śrubki na

> "krzyżak" a w innych na klucz oczkowy (jakiś mały rozmiar - być

> może 8)

> I dodatkowo elektromagnes iest na innym boku rozrusznika (kable

> zasilające można było odkręcić dopiero po odkręceniu całego

> rozrusznika i "przekręceniu" go inaczej nie było do nich

> dostępu)

> Pozdrawiam

W moim autku też jest rozrusznik bosch. Ze zdjęcia nie mogę stwierdzić na pewno czy jest taki sam.

Mogę podać jego oznaczenia :

0 001 113 006 12V 089

numer kat. 766 102 156 2

Mam problem z elektromagnesem i nie mogę odkręcić tych 3 śrub na śrubokręt krzyżakowy.

Jak nie dam rady ich odkręcić to je rozwiercę i założę szpilki na nakrętki.

Sprawdż czy masz takie same oznaczenia na korpusie rozrusznika.

Napisano
  • Autor

> W moim autku też jest rozrusznik bosch. Ze zdjęcia nie mogę

> stwierdzić na pewno czy jest taki sam.

> Mogę podać jego oznaczenia :

> 0 001 113 006 12V 089

> numer kat. 766 102 156 2

> Mam problem z elektromagnesem i nie mogę odkręcić tych 3 śrub na

> śrubokręt krzyżakowy.

> Jak nie dam rady ich odkręcić to je rozwiercę i założę szpilki na

> nakrętki.

> Sprawdż czy masz takie same oznaczenia na korpusie rozrusznika.

Witaj

Dokładnie taki sam smile.gif

Więc mamy juz odpowiedź - nie tylko montowany był w dieslach ale i w 1.1 i 1.2

Problem ze śrubkami też miałem - zalałem je WD40 na jakieś 30 minut potem śrubokręt krzyżakowy do pobijania - kilka razy solidnie młotkiem - na koniec grzechotka z dobrym nieobjechanym bitem no i puściły smile.gif nie musiałem rozwięrcać

Większy problem miałem z tymi na korpusie na klucz 8 - troszkę się objechały i musiałem użyć "morsa" - z zastapieniem tych byłby problem bo sa nietypowe bardzo - takie szpilki - ida przez cały rozrusznik

Ja zakupiłem elektromagnes w AUTO-ELEKTRO-CZĘSCI

W Sosnowcu Zagórzu na Braci Mieroszewskich A4 - to jest w tych sklepikach koło BP i Billi

Znam ich od lat - mają potężne zaplecze części i wszystko prawie od ręki - regenerują sprzęt, sprzedają używany itp - cena elektromagnesu u nich to 117zł za nowy, pytałem też o szczotkotrzymacz - jakieś 80zł

Kupiłem od razu tulejki - wymienię przy okazji bo jak już jest wyjęty to nie zaszkodzi a to kosztuje grosze

Pozdrawiam

Napisano

Cześć.

Też u nich załatwiam rozruszniki i alternatory. Bardzo solidni i uczynni goście.

Cieszy mnie, że mogłem Ci w czymś pomóc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.