Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

syntetyk zamiast pół syntetyka ?

Featured Replies

Napisano

Witam byłem dziś w ASO dowiedzieć się jaki olej był lany do stilo i ... co mnie zdziwiło Selenia 20k jak się okazuje jest to pół syntetyk ...

wydrukowałem sobie w ASO całą historię serwisową i od poczatku w ASO lali pół syntetyk ..

i tak mnie zastanawia czy nie powinien być lany syntetyk !?

auto obecnie ma 32700 km przebiegu kolejna wymiana przypada na 50 000 km czy można jeszcze bezpiecznie wlać syntetyk czy już tylko pół syntetyk ?

Napisano

Z takim przebiegiem to możesz zalać syntetykiem bez problemu! ok.gif

Ale jak był lany półsyntetyk i wszystko ok.gif to po co zmieniać? hmm.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> Z takim przebiegiem to możesz zalać syntetykiem bez problemu!

> Ale jak był lany półsyntetyk i wszystko to po co zmieniać?

zawsze wydawało mi się że syntetyk jest lepszy niż pół syntetyk nie mówiąc już o mineralu ?

a tak swoją droga to norma że ASO fiat zalewa półsyntetykiem nowe silniki ?

Napisano

> a tak swoją droga to norma że ASO fiat zalewa półsyntetykiem nowe

> silniki ?

Nie mam pojęcia czy we fiacie to norma ? icon_eek.gif

Ale w skodzie tak ,sam to przerabiałem ! ok.gifhehe.gif

Napisano

> Nie mam pojęcia czy we fiacie to norma ?

ale to chyba wiekszosc benzyny w stilo mialo selenie 20k zapodawana? chyba ze sie myle

ale co tam ford zalewa 5w30 i klient mysli ze to syntetyk jest a to mineral w realu rotfl.gif jak oni to twierdza wysoko wydajny olej mineralny z dodatkami syntetycznymi zlosnik.gif

Napisano

> Z takim przebiegiem to możesz zalać syntetykiem bez problemu!

ok.gifzlosnik.gif

ja przy przelocie kolo a jak nie ponad 300tys km w tipolcu z oleju mineralnego przeszedlem na polsyntetyk i motor smiga jak dzwon zlosnik.gif

Napisano

Przy takim przebiegu zdecydowanie zalałbym syntetykiem ...

Sam zrobiłem to przy 48 tys.km

Z drugiej strony jak opchniesz samochód za rok/dwa to w zasadzie (dla Ciebie) bez znaczenia.

Olejowi półsyntetycznemu składem bliżej do mineralnego niż do (pełnego) syntetyka.

Napisano

> czy można jeszcze bezpiecznie wlać syntetyk czy już tylko pół

> syntetyk ?

Miałem ten sam dylemat. Do swojego 1.6 wlałem syntetyk przy 50kkm, wcześniej jeździł na Selenii. Od razu zaczął brać więcej oleju (na półsyntetyku jakieś 0,5l do wymiany). Z czasem zużycie się jeszcze powiększyło, aktualnie jest na górnej granicy przewidzianej przez Fiata biglaugh.gif

Tak więc przy najbliższej wymianie wracam do 10w40 tongue.gif

Napisano

> Tak więc przy najbliższej wymianie wracam do 10w40

I koniecznie do Mobila S! ok.gifPolecam ! ok.gifpalacz.gif

Napisano
  • Autor

hm ... chyba jednak pozostanę przy tej selnie 20k

czytałem dziś od deski do deski instrukcję obsługi i wychodzi na to że fiat już w fabryce zalewa ten olej ...

tylko teraz jedna sprawa olej na bazie syntetycznej a półsyntetyk to to samo ? hmm.gif

bo selenia opisuję ten olej jako2 olej na bazie syntetycznej ..

ma też oleje co opisuje jako pół syntetyczne

więc olej na nazie syntetycznej to to samo co pół syntetyk czy nie ? bo ja już głupieje ...

dodam że na stronie seleni 20k jest opisany jako 10w40 więc niby pół syntetyk ?

i teraz kolejna sprawa ... nie wiem czy silnik nie bierze oleju narazie zrobiłem 1500 km od kupna tydzień temu 270751858-jezyk.gif

i w razie dolewki nie wiem czy dolewać seleni o ile gdzieś to kupie czy mogę np castrol-a magnatec 10w40 dolać ?

Napisano

Producenci opisują i oleje mineralne i półsyntetyczne jako produkty "na bazie syntetycznej" wink.gif

Ja gdybym planował zrobić Stilakiem ze 100 tys.km. napewno zamieniłbym olej na pełnego syntetyka.

Widziałem rozebrany silnik z przebiegiem 200 tys.km na syntetyku.

Napisano

> ja przy przelocie kolo a jak nie ponad 300tys km w tipolcu z oleju

> mineralnego przeszedlem na polsyntetyk i motor smiga jak dzwon

opti do tipolca nie porównuj bo w moim (slawicz) lałem półsyntetyk i jeździłem od wymiany do wymiany nie wiedząc co to dolewki,

teraz w stilo jeżdżę na syntetyku i co 10 kkm muszę dolać liter oleum - nie da się porównać tych dwóch silnków. W stilonie podają w instrukcji że pali olej i tyle , pewnie dlatego w ASO żeby nie słyszeć nażekań na dzieńdobry leją semi którego pewnie "znika" mnie więc i reklamacji mnie tongue.gif

Napisano

Wielu mechaników mówiło mi, że jak nie ma problemów to oleju nie ruszać. Oczywiście mozna zmienić markę w obrębie tych samych parametrów, ale już zmiana rodzaju oleju to zawsze pewna doza przygody grinser006.gif

Napisano

> opti do tipolca nie porównuj bo w moim (slawicz) lałem półsyntetyk

w tipolcu w 1.6 fiat podawal zuzycie oleju na poziomie 50 g/100 km

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.