Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwne zachowanie uniacza

Featured Replies

Napisano

Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczow

Chcialbym przedstawic moj problem i w miare mozliwosci prosic o pomoc.

A wiec, podczas jazdy zdarza mi sie ze moje autko sie dusi, tak jakby braklo paliwa lub pradu,jak go przegazuje to ten problem znika,ale pojawia sie nastepny, kiedy naciskam sprzeglo wchodzi na tak wysokie obroty ze az wyje, odnosze wrazenie ze moze sie blokowac linka gazu,ale to raczej nie mozliwe,bo jak dojezdrzam do skrzyzowania na sprzegle to mam normalne obroty,a jak sie zatrzymam i stoje to wtedy sam wchodzi na takie obroty.

Czy wie ktos o co chodzi? Jesli tak to prosilbym o pomoc bow.gif

Napisano

Tak jak pisze kolega. Jeślio chodzi o obroty na biegu jałowym zacznij od wymiany UFO, czyli regulatora podciśnienia. Taki srebrny krążek przy pokrywie zaworó po prawej stronie. Jeśli nie pomoże przyczyna problemu tkwi w silniku krokowym. Przekręć kluczyk żeby włączyć zapłon i naciśnij na wypustkę odp. za regulację obrotów. Powinna się schować. Jeśli jej rozruszanie niczego nie da (a prawdopodobnie nie zlosnik.gif) jest do wymiany.

Co do zamulenia i braku mocy jest to coś z listy:

1) Cewka

2) Wtrysk

3) Czujnik temp.

4) pompa paliwa

5) czujnik położenia wału

6) Przepustnica (korpus) lub czujnik przepustnicy

ale zacznij od czujnika temp. Jest najtańszy i najcześciej odp za takie objawy waytogo.gif

Powodzenia

Napisano
  • Autor

czy jesli to czujnik temp. to powinienem cos zauwarzyc na wskazniku? bo jesli tak to nie widze zeby temp. mi podskakiwala za wysoko, a reszta jest droga w naprawie?

Napisano

> Tak jak pisze kolega. regulatora podciśnienia. Taki srebrny

> krążek przy pokrywie zaworó po prawej stronie. Jeśli nie pomoże

no raczej nie pomoże, bo 1.4 tego nie ma hmm.gif

Napisano

> czy jesli to czujnik temp. to powinienem cos zauwarzyc na wskazniku?

> bo jesli tak to nie widze zeby temp. mi podskakiwala za wysoko,

> a reszta jest droga w naprawie?

Nie, nie. Nie zauważysz niczego na wskaźniku. Uszkodzony czujnik daje mylne sygnały o temp. silnika i stąd brak mocy, szarpanie itd.

Nie chodzi też o cenę. Od tej części najlepiej zacząć bo jest najczęsciej przyczyną takiego zachowania auta. A później, jeśli nie pomoże możesz próbować dalej lub podmienić części z auta działającego sprawnie np. tyczy się to modułu zapłonowego

Napisano

> no raczej nie pomoże, bo 1.4 tego nie ma

A widzisz masz rację blush.gif Nie zwróciłem uwagi.

Napisano
  • Autor

Dzis mi zgasl na swiatlach i nie moglem go zapalic,tak sie zachowywal jakby nie bylo paliwa,i jeszcze jedno nie mial prawa byc cieply,bo przejechalem raptem 500m moze troche wiecej.

Jeszcze jedno,czy to moze byc cos z pradem?

Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

Napisano

Prund raczej odpada, reseta mu zapodaj na początek... palacz.gif

Napisano

> Dzis mi zgasl na swiatlach i nie moglem go zapalic,tak sie zachowywal

> jakby nie bylo paliwa,i jeszcze jedno nie mial prawa byc

> cieply,bo przejechalem raptem 500m moze troche wiecej.

> Jeszcze jedno,czy to moze byc cos z pradem?

> Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

miałem tez takie objawy: przez 10 lat nic, potem 3x odmówił posłuszeństwa (co 1~2 miesiące) i teraz znów pół roku OK: zrobiłem mu reseta i czyszczenie czujnika położenia wału korbowego.

zimny czy letni gasł jakby bez paliwa, po godzinie (paru max.) odpalał bez problemu. zimą winiłem paliwo, ale wlanie 0,5 litra jagodówki (denaturat zlosnik2.gif) nie pomogło.

Napisano

> Nie, nie. Nie zauważysz niczego na wskaźniku. Uszkodzony czujnik daje

> mylne sygnały o temp. silnika i stąd brak mocy, szarpanie itd.

> Nie chodzi też o cenę. Od tej części najlepiej zacząć bo jest

> najczęsciej przyczyną takiego zachowania auta. A później, jeśli

> nie pomoże możesz próbować dalej lub podmienić części z auta

> działającego sprawnie np. tyczy się to modułu zapłonowego

A w którym miejscu się to znajduje? I w jaki sposób można samemu sprawdzić?

Napisano

Najpierwiej reset. A nóż coś pomoże a potem(jeśli lipa), wymień co tanie. Czujnik temp, cewka+kable+świece (to jeśli uniak nie zapalał od kopa) później to już zabawa.

Chyba że mu przejdzie jak mojemu...

Zupełnie bez powodu, od tak biglaugh.gif On ma duszę...

Napisano
  • Autor

Wlasnie o to chodzi ze nawet gazu nie musialem dodawac podczas odpalania,teraz tez tak jest,ale w czasie jazdy sie zaczynaja problemy

Napisano

> A jak zrobic czyszczenie czujnika walu korbowego?

tego czujnika normalnie nie widać - jest mocowany do metalowej płytki dwoma wkrętami, których pewnie nie ruszysz (wkrętak krzyżowy lub klucz 8), wtedy pozostaje demontaż płytki imbusem, chyba 5. a sam czujnik jest pomiędzy pompą hamulcową a dwururką, zbliżony do koła zamachowego, pod kopułką..... dostęp masakryczny.

odkręcasz, czyścisz z ewentualnie nagromadzonego osadu i innych opiłków (to to "klei" się do metalu) i zakładasz na miejsce. bez lusterka ani rusz....... niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Bardzo dziekuje za pomoc,widze ze bez pomocy mechanika sie nie obejdzie,bo ja jestem noga w tych sprawach,jeszcze raz dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.