Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] źle działa centralny po str. pasażera

Featured Replies

Napisano

witam,

mam następujący problem z centralnym: w przypadku, kiedy zamki są zablokowane i próbuję otworzyć od strony pasażera, otwierają się wszystkie siłowniki, z wyjątkiem drzwi kierowcy. Próba zamknięcia od strony pasażera powoduje zamknięcie i prawie natychmiastowe otwarcie wszystkich siłowników, znowu z wyjątkiem drzwi kierowcy, które wcale nie reagują na sterowanie od strony pasażera. W przypadku zamykania / otwierania od strony kierowcy wszystko jest OK.

Przewody pomiędzy nadwoziem, a drzwiami są OK. W oparciu o schemat >KLIK< sprawdziłem styki przełącznika w obrębie M18 - prawidłowo. Styki z wyprowadzeniami 3,4,5 w M18 i 3,5 w M32 są przełącznikami bistabilnymi, natomiast S42 jest monostabilny - zwiera do masy w momencie, kiedy klucz w prawym zamku jest przekręcony w kierunku zamknięcia.

Czy macie jakiś pomysł co może być nie tak? Bo mnie ten prosty układ chyba przerósł oslabiony.gif

Napisano

No mi przychodzi do głowy tyle, że nie działa Ci siłownik w drzwiach kierowcy. Jest to master i w sytuacji obsługi z drzwi pasażera kiedy on nie zmienia pozycji centralny może się zachować tak jak piszesz czyli zamyka i zaraz otwiera. przełącznik s42 w drzwiach pasażera służy do zamykania centralnego kluczykiem. Kluczykiem bądź ręcznie w drzwiach kierowcy centralny działa bo siłownik przesuwasz mechanicznie i styki wewnętrzne 3,4,5 zmieniają stan i dają info do sterownika aby otworzył/zamknął resztę zamków Trza by rozebrać drzwi kierowcy i sprawdzić, czy we wtyczce na pinach 2,6 pojawia się napięcie Jeśli tak to wyjąć siłownik i na te piny podać mu 12V na chwilę. Odwracając polaryzację powinien działać w drugą stronę. Jeśli nie działa to uwalony jest. Napięcie przykładać na krótką chwilę aby nie spalić silniczka

Napisano
  • Autor

rzeczywiście uszkodzona była przekładnia siłownika master (a konkretnie wyłamany ząbek na ślizgaczu). Poprzedni problem więc znikł, ale pojawił się nowy: wszystko ładnie działa po stronie kierowcy, ale jeśli próbuję otworzyć (tylko przy otwieraniu, zamykanie OK) od strony pasażera to wszystkie zamki się otwierają i natychmiast zamykają ponownie. Problem znika po odłączeniu mastera - wtedy mogę normalnie zamykać za pomocą slave. I co może być teraz? Wykręciłem mechanizm, kiedy sobie swobodnie wisiał razem z siłownikiem, to oczywiście wszystko działało :/

Napisano

Jakiś czas temu miałem podobny problem, tj. po otworzeniu drzwi (nieważne czy rygielkiem od strony pasażera, czy kluczykiem) centralny zamek na chwilę się otwierał, po czym natychmiast, samoistnie się zamykał. Problem tkwił w złączce znajdującej się pod tapicerką drzwi tuż pod rygielkiem, która to łączy drut, na którego końcu tkwi rygielek, oraz drut wychodzący z centralnego. Nie wiem czy centralny był zamontowany seryjnie, czy dokładany, ale odpowiednia regulacja tą złączką pozwoliła wyeliminować problem skromny.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

nie wiem czy myślimy o tym samym, ale w moim przypadku winnym chyba jest mechanizm jednokierunkowy przy bębenku zamka (na klamce). Po odłączeniu cięgna od mechanizmu zamka + siłownika działa OK, podobnie przy odpowiednim obróceniu szczeliny klucza. Wiecie może czy da się kupić sam ten mechanizm? Szukam po allegro i sklepach, ale nie widzę.

Napisano

> nie wiem czy myślimy o tym samym, ale w moim przypadku winnym chyba

> jest mechanizm jednokierunkowy przy bębenku zamka (na klamce).

Jeśli mówisz o tym mikroprzełączniku na klamce pasażera to tak może być . Ogólnie to co piszesz czyli otwarcie i zaraz zamknięcie spowodowane jest tym, że centralka dostaje sygnał otwarcia ale nie ginie sygnał zamknięcia i z powrotem zamyka. Sterowane jest to masą przez siłowniki master w drzwiach kierowcy i pasarzera. Styki 3,4,5 styk 5 to masa i w zależności od położenia siłownika jest na stałe zwarte ze stykiem 4 (zamknij przewód BRRT (brązowy z czerwonym)) a jak otwierasz to ten styk zmienia położenie i masa pojawia się na 3 (BRWS brązowy z białym) Centralka podaje napięcie na resztę siłowników i zamki otwarte. Ale jeśli na przewodzie BRRT nadal jest masa (czyli sygnał zamknięcia) to centralka zamyka zamki. U ciebie może mieć to związek tak jak piszesz z mikroprzełącznikiem na bębenku drzwi pasażera. On powinien być stale rozwarty a zwierać tylko przy przekręconym kluczyku. Tam jest taki wypust i jak się przekręca kluczykiem to go wciska. Co ciekawe dzyndzlem w drzwiach pasażera nie powinno się dać zamknąć wszystkich drzwi. Nim można tylko otworzyć jak są zamknięte. Do zamykania wszystkich drzwi po stronie pasażera służy ten mikroprzełącznik i można to zrobić tylko kluczykiem . Przynajmniej u mnie tak jest. Mam nadzieję że dobrze zrozumiałem o co chodzi i podejrzewasz i poszukujesz tego:

>>alledrogo<<

Zresztą dokładnie przyjrzyj się schematowi i sprawdź jak jest u Ciebie.

Przewody sterujące to:

BRRT - zamknij (brązowy z czerwonym)

BRWS - otwórz (brązowy z białym)

Tylko na jednym z nich powinna być masa w tym samym czasie. Jeśli jest masa na np BRRT i podasz masę na BRWS spowoduje to reakcję zamka i masa pojawi się na BRWS a zginie na BRRT

BR - masa (brązowy)

RT - +12V prosto z akumulatora (czerwony)

SW - +12V po stacyjce (czarny)

SWRT (czarno czerwony) i SWGE (czarno żółty) przewody zasilające siłowniki na nich cały czas powinna być masa tylko w momencie pracy pojawia się na jednym bądź drugim +12V Na którym jaki potencjał przy otwarciu/zamknięciu jest opisane na schemacie - (+ - open closed)

RTGE (czerwony z żółtym) i SWBL (czarno niebieski) to przewody od ryglowania zamków. Na SWBL powinna być cały czas masa kiedy niezaryglowane podawana prze S41 na siłowniki pin 1. Kiedy S41 zmieni stan i poda masę poprzez RTGE na centralkę spowoduje to podanie jeszcze raz zasilania na siłowniki z polaryzacją zamknij i z braku masy na pinie 1 siłowników, ustawią się one w takiej pozycji, która uniemożliwia ich ręczne otwarcie. Mam nadzieję że nic nie zamieszałem. Ogólnie prosta rzecz tyle że sam z tym siedziałem już nie pamiętam ile zanim zajarzyłem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.