Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne dzwięki silnika JTD przy włączonej klimie

Featured Replies

Napisano

Witam, ja tak po sąsiedzku bo na moim kąciku nędza z silnikami JTD hehe.gif. W każdym razie w ostatnim czasie zauważyłem, że podczas przyspieszania (tak w okolicach 1200 obrotów) na 1 lub 2 biegu przy włączonej klimie słyszę dziwne dzwięki, taki warkot icon_eek.gif (w każdym razie słyszalny niepokojąco) z prawej strony silnika. Na pewno coś związane z klimą, bo gdy ona jest wyłączona to jest cicho (oczywiście jak na diezla grinser006.gif). No jest to tylko słyszalne w czasie jazdy. Co to może być ? Wcześniej tego nie miałem.

Napisano

A kiedy przegląd klimy był? Poważnie pytam -miałem podobne objawy (oprócz małej wydajności klimy w upalne dni, które to zagnały mnie do uzupełnienia) i po serwisie hałasy poszły spać wink.gif

Napisano

mnie przy pustej klimie syczalo stosunkowo cicho , dzwiek przepuszczanego powietrza przez metalowa rurke

Napisano
  • Autor

> A kiedy przegląd klimy był? Poważnie pytam -miałem podobne objawy

przegląd był w maju sprawdzona szczelność, uzupełniony czynnik, odgrzybianie przy okazji. Wydajność klimy jest ok, mało syczy tylko czasami przy tych niskich obrotach w czasie jazdy słychać (przez moment) dziwny dzwięk od strony rozrządu, z prawej strony. Pytałem się mechanika powiedział, że może łożysko od sprężarki klimy nawala. Będę na dniach wymieniał rozrząd to mechaniory mają wykukać dodatkowo czy ze sprężarką klimy jest ok. Najdziwniejsze jest to, że nie występuje to zawsze.

Napisano
  • Autor

> mnie przy pustej klimie syczalo stosunkowo cicho , dzwiek

> przepuszczanego powietrza przez metalowa rurke

też to kiedyś miałem , bardzo mało czynnika (brak chłodzenia) i syczenie klimy całkiem mocne hehe.gif, ale teraz to zupełnie inna bajka, coś ze spraw mechanicznych niestety , tak sądzę oslabiony.gif

Napisano

> tylko czasami przy tych niskich obrotach w czasie jazdy słychać

> (przez moment) dziwny dzwięk od strony rozrządu, z prawej

> strony.

No to witaj w klubie. Rozsypuje się łożysko sprzęgła klimatyzacji. Samo łożysko to wydatek ok. 200zł. Według ASO wymienć należy całą sprężarkę za jedyne 2200zł.

Też mam ten problem i od jakiegoś miesiąca walczę z tą hydrą Fiatem.

Napisano

> No to witaj w klubie. Rozsypuje się łożysko sprzęgła klimatyzacji.

> Samo łożysko to wydatek ok. 200zł. Według ASO wymienć należy

> całą sprężarkę za jedyne 2200zł.

> Też mam ten problem i od jakiegoś miesiąca walczę z tą hydrą Fiatem.

Również stawiam na łożysko klimatyzacji. Nie wiem, czy ono nie jest czasem nawet pod rozrząd podpięte(???) więc to dość ważne.

Jakby majster nie wiedział jak się do tego zabrać to możesz mu pokazać: http://www.kustosz.net/Stilo/

I daj znać ile cię kosztowała wymiana.

pzdr...

/kustosz

Napisano
  • Autor

> Również stawiam na łożysko klimatyzacji. Nie wiem, czy ono nie jest

> czasem nawet pod rozrząd podpięte(???) więc to dość ważne.

> Jakby majster nie wiedział jak się do tego zabrać to możesz mu

> pokazać: http://www.kustosz.net/Stilo/

> I daj znać ile cię kosztowała wymiana.

> pzdr...

> /kustosz

w powyzszym manualu jest

Quote:

Określenie faktu, że to akurat jest własnie łożysko sprężarki a nie

jakaś rolka napinająca nie jest trudne - wystarczy na włączonym silniku na postoju włączyć klimę -

jeśli huczenie ustaje to znaczy właśnie, że uszkodzone jest to łożysko (gdy sprężarka pracuje owe

łozysko też nie pracuje i dlatego nie huczy).

pisałem o tym wyżej, u mnie na postoju nie ma żadnych objawów typu huczenie, warkot - na włączonej i wyłączonej klimie. Ale i tak to chyba będzie łozysko sprężarki frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.